23 Απρ 2024
READING

10 τρόποι με τους οποίους η Nestlé βλέπει το μέλλον

6 MIN READ

10 τρόποι με τους οποίους η Nestlé βλέπει το μέλλον

10 τρόποι με τους οποίους η Nestlé βλέπει το μέλλον

Nestlé: Good for You, Good for the Planet

Ο κολοσσός των τροφίμων και των ποτών Nestlé δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για το 2022, στην οποία επανέλαβε τις φιλοδοξίες του σχετικά με την πρωτοβουλία του “Good for You, Good for the Planet”, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί προϊόντα με καινοτομίες και γρήγορους ρυθμούς, να προωθεί τις ψηφιακές του δυνατότητες και να διατηρεί την αυστηρή του εστίαση στη στρατηγική διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Ο πωλήσεις της Nestlé το 2022 έφτασαν τα 94,7 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε όρους οργανικής ανάπτυξης, ενώ τα λειτουργικά κέρδη από εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 13,24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Nestlé έχει δεσμευτεί να αναπτύσσει προϊόντα που είναι ωφέλιμα για τους καταναλωτές και για τον πλανήτη. Σκοπός της ελβετικής πολυεθνικής είναι να ξεκλειδώσει τη δύναμη του φαγητού για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους, τόσο σήμερα όσο και για τις επόμενες γενιές. Η δημιουργία κοινόχρηστης αξίας (Creating Shared Value-CSV) είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε για να πετύχει  αυτόν τον σκοπό. Τι συνιστά αυτός ο τρόπος;

1. Διαχείριση χαρτοφυλακίου

Τα τελευταία χρόνια, η Nestlé προχώρησε σε έναν ευρύ μετασχηματισμό και άλλαξε το 40% του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στην αμερικανική αγορά. Ο κολοσσός των τροφίμων ακολουθεί μια πειθαρχημένη προσέγγιση στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, αναζητώντας προϊόντα που να του ταιριάζουν τόσο στρατηγικά όσο και πολιτιστικά, καθώς και ελκυστικές οικονομικές αποδόσεις.

Ενδεικτική είναι η κίνηση της Nestlé να αποκτήσει το 2020 το φαρμακευτικό brand Palforzia που προορίζεται για άτομα με αλλεργία στα φιστίκια, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Aimmune Therapeutics. Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Health Science, Greg Behar, περιέγραψε τη συμφωνία ως μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της ηγετικής θέσης της Nestlé στη διατροφική επιστήμη με μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στη θεραπεία τροφικών αλλεργιών.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé θέτει τους κανόνες του AI marketing

2. Καινοτομία που ενθουσιάζει

Υπό τον τίτλο “Καινοτομώντας για να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη των τροφίμων”, η Nestlé εργάζεται σε μια σειρά από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες καινοτομίες, οι οποίες είναι νόστιμες, θρεπτικές, προσιτές και βιώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο ρόφημα φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκε από βρώμη και φάβα, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια “πρώτη στην αγορά” καινοτομία.

3. Βρεφική διατροφή

Επιπλέον, η Nestlé εντείνει την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων διατροφικών λύσεων για βρέφη. Η εταιρεία πρόσφατα λάνσαρε βρεφικά γάλατα με Nutrilearn Connect, ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών για την αύξηση της μυελίνωσης του εγκεφάλου, και κυκλοφόρησε βρεφικά γάλατα με πέντε ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs) για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της ανοσίας.

4. Πιο βιώσιμος καφές

Η εταιρεία επιδιώκει να φέρει το τέλειο φλιτζάνι καφέ στους καταναλωτές με βιώσιμο τρόπο, επαινώντας τις λύσεις Nescafé Dolce Gusto Neo και Nespresso Vertuo Pop – η πρώτη χρησιμοποιεί κάψουλες από χαρτί που μπορούν να κομποστοποιηθούν, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει εξαρτήματα κατασκευασμένα κατά 35% από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει κάψουλες με βάση το κομποστοποιήσιμο χαρτί που θα είναι συμβατές με τις μηχανές Nespresso Original. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να κομποστοποιήσουν τις χάρτινες κάψουλες είτε να ανακυκλώσουν τις αλουμινένιες.

Την ίδια στιγμή και σε συνέχεια της δέσμευσής της να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία, η Nestlé αποκάλυψε το “Nescafé Plan 2030”, ένα οριοθετημένο πλάνο του δημοφιλούς brand στιγμιαίου καφέ προκειμένου να επιταχύνει την μετάβαση αυτή, όπως και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών, μα πρωτίστως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

5. Έμφαση στα plant-based προϊόντα

Η Nestlé αξιοποιεί τη ζήτηση της αγοράς για προϊόντα φυτικής προέλευσης, λανσάροντας νέα τρόφιμα και ποτά. Τα πρόσφατα λανσαρίσματα περιλαμβάνουν τη βρεφική τροφή με πρωτεΐνες Gerber Plant-tastic, το ρόφημα σοκολάτας Milo με βάση τη σόγια, το γλυκό snack KitKat V, το οποίο κυκλοφόρησε σε 15 αγορές σε όλη την Ευρώπη. Πέρυσι, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης απέφεραν πωλήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την πολυεθνική.

6. Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης

Την ίδια στιγμή, η Nestlé δημιουργεί μια απρόσκοπτη καταναλωτική εμπειρία και ένα νέο σύστημα εμπορίου, “ξεκλειδώνοντας” αξία μέσω των δεδομένων των καταναλωτών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κατηγορίες. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 9,2% πέρυσι και τώρα αντιστοιχούν στο 15,8% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Και καθώς συνεχίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της με βάση τα δεδομένα, η εταιρεία είναι βέβαιη ότι θα αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 25% των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου έως το 2025.

7. Δημιουργία αμοιβαίου οφέλους

Η επίτευξη θετικής αλλαγής στην κοινωνία αποτελεί μέρος του οράματος της Nestlé, η οποία δεν έχει αμφιταλαντευθεί ως προς αυτή τη δέσμευση, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Η δημιουργία αμοιβαίου οφέλους βρίσκεται στη βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της είναι να δημιουργήσει αξία για την κοινωνία.

8. Στόχος για Net Zero

Η Nestlé δήλωσε ότι ο οδικός της χάρτης Net Zero υποστηρίχθηκε σθεναρά από τους μετόχους της στη γενική συνέλευση του 2021 και η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει το “ανώτατο όριο άνθρακα”, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να κινούνται κάτω από το βασικό επίπεδο του 2018.

Από το 2024, η ελβετική εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάζει ετησίως μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τις μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας που σχετίζεται με το κλίμα. Η δέσμευση της Nestlé για την προώθηση αναγεννητικών συστημάτων τροφίμων υποστηρίζει την εν λόγω ατζέντα.

Παράλληλα, το τμήμα της Nestlé Waters ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 101 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030 σε logistics χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις τρεις διεθνείς μάρκες νερού: S. Pellegrino, Acqua Panna και Perrier.

9. Βαθμολογία διατροφικής αξίας

Σύμφωνα με τη Nestlé, πρώτη εκείνη άρχισε να δημοσιοποιεί τη διατροφική αξία ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της, μέσω του συστήματος Health Star Rating (HSR), το οποίο βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν.

Το σύστημα HSR αποτελεί μέρος της δέσμευσης του ομίλου να αυξήσει τη διαφάνεια γύρω από τα συστατικά των προϊόντων του, σύμφωνα με τη δέσμευση της πρωτοβουλίας “Good for You, Good for the Planet”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Nestlé επενδύει στη βιωσιμότητα των συσκευασιών της

10. Προσιτή διατροφή

Η Nestlé στοχεύει να παρέχει στους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παρέχουν θρεπτική αξία σε προσιτό κόστος. Το μεγαλύτερο μέρος της προσιτής και προσβάσιμης προσφοράς της εταιρείας είναι εμπλουτισμένο με τουλάχιστον ένα από τα “big 4” μικροθρεπτικά συστατικά (σίδηρο, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο και ιώδιο), ενώ το 2022, παρείχε 129,2 δισεκατομμύρια εμπλουτισμένες μερίδες προσιτών προϊόντων διατροφής.

Ως εταιρεία τροφίμων με παγκόσμια παρουσία, η Nestlé διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, από ροφήματα και λύσεις για γεύματα μέχρι γλυκίσματα και προϊόντα υγιεινής διατροφής. Με πάνω από 150 χρόνια παρουσίας, η εταιρεία δεσμεύεται να προσφέρει διαχρονικά ασφαλή, οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και υψηλής ποιότητας διατροφή για τους ανθρώπους παντού και σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Το όραμα της Nestlé είναι ξεκάθαρο και αφορά σε έναν καλύτερο κόσμο.

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.