26 Απρ 2024
READING

Η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία ώθησε τη Levi’s στην τεχνητή νοημοσύνη

4 MIN READ

Η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία ώθησε τη Levi’s στην τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία ώθησε τη Levi’s στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα νέα μοντέλα της Levi’s θα είναι φτιαγμένα από τεχνητή νοημοσύνη

Η θρυλική εταιρεία κατασκευής του φερώνυμου denim θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μοντέλα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη στα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου της, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την ποικιλόμορφη εκπροσώπησή της και να βελτιώσει το online customer experience.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παράλληλα με τα ανθρώπινα μοντέλα της για να προσθέσει ένα μεγαλύτερο φάσμα μεγεθών και σωματότυπων, ηλικιών και χρωμάτων δέρματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Levi Strauss & Co. -στην οποία ανήκουν οι εταιρείες Levi’s, Dockers και Beyond Yoga- ακολουθεί την ίδια λογική, συνεχίζοντας να διαφοροποιεί τα ανθρώπινα μοντέλα της όσον αφορά την ηλικία, το μέγεθος, τον τύπο σώματος και το χρώμα του δέρματος.

Διαβάστε ακόμα: Levi’s | Η μεγαλύτερη ιστορία που “φορέθηκε” ποτέ

Μοντέλα ή άβαταρ

Τα εικονικά μοντέλα δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τον κόσμο της μόδας. Διαφορετικά fashion brands, από την luxury Prada έως την αθλητική Puma, έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά μοντέλα για να παρουσιάσουν καμπάνιες στο παρελθόν. Αλλά ενώ αυτά τα παραδείγματα αποτελούσαν κατασκευές από υπολογιστή, ο σκοπός των μοντέλων της Levi’s είναι να είναι υπερρεαλιστικά και να μην διακρίνονται από τα αντίστοιχα ανθρώπινα μοντέλα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Οι υποεκπροσωπούμενες ομάδες έχουν ιστορικά αποκλειστεί από το modeling και δεν είναι σαφές πώς η χρήση μοντέλων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τις πρακτικές πρόσληψής τους για αντίστοιχες καμπάνιες.

Παρά την καλή της πρόθεση, η κίνηση αυτή μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Levi’s δεν προσλαμβάνει περισσότερα ανθρώπινα μοντέλα με τα ποικίλα χαρακτηριστικά που αναζητά, ιδίως δεδομένης της ιστορικής δυσκολίας που είχαν αυτά τα μοντέλα να βρουν ευκαιρίες στη βιομηχανία της μόδας.

Η απάντηση είναι απλή: θα ήταν αδύνατο για την εταιρεία να βρει μοντέλα που να καλύπτουν κάθε συνδυασμό φυλής, εθνικότητας, ηλικίας, σωματικού μεγέθους, σωματότυπου. Προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις, μάλιστα, η Levi’s τόνισε ότι εξακολουθεί να προσλαμβάνει διαφορετικά μοντέλα, όπως και ότι θα συνεχίσει να το πράττει. Γιατί ο σκοπός των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν τα ανθρώπινα μοντέλα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο προσωπική και χωρίς αποκλεισμούς εμπειρία αγορών.

Η υποεκπροσώπηση σε αριθμούς

Παρόλο που ο Μήνας Μόδας του φθινοπώρου του 2022 αποδείχθηκε ένας από τους πιο ποικιλόμορφους από φυλετική άποψη, με 48,6% έγχρωμα μοντέλα, άλλες κατηγορίες έμειναν πολύ πίσω, σύμφωνα με μια ανάλυση από το The Fashion Spot. Συγκεκριμένα, τα plus size μοντέλα αντιπροσώπευαν μόλις το 2,3% των castings, ενώ τα transgender και nonbinary μοντέλα μόλις το 1,3%. Η ανεπαρκής ηλικιακή ποικιλομορφία είναι επίσης διάχυτη, με τα μοντέλα άνω των 50 ετών να αποτελούν λιγότερο από το 1% των συμμετοχών.

Οι λεπτομέρειες εξετάζονται ακόμα

Συνεργάτης της Levi’s στο έργο αυτό είναι η LaLaLand.ai, ένα ψηφιακό στούντιο που δημιουργεί εξατομικευμένα μοντέλα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη. Η συνεργασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η Levi’s επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιεί τα μοντέλα, όπως πόσα μπορεί να εμφανίζει για ένα μόνο προϊόν ή αν οι καταναλωτές θα μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών επιλογών μοντέλων. Προς το παρόν, η Levi Strauss & Co. χρησιμοποιεί μόνο ένα μοντέλο για κάθε προϊόν.

Διαβάστε ακόμα: Η Levi’s εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της για ένα ψηφιακό μέλλον στη μόδα

Τα νέα μοντέλα αναμένονται αργότερα μέσα στη χρονιά. Η εμφάνισή τους θα δώσει την ευκαιρία στην εταιρεία να αξιολογήσει πώς θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον και στην εφαρμογή της, αφού συγκεντρώσει τα σχόλια των πελατών της.

Τα τελευταία χρόνια, η Levi’s έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, ενσωματώνοντάς την σε παρασκηνιακές, δευτερεύουσες εργασίες όπως ο καθορισμός των τιμών και το merchandising των καταστημάτων. Παράλληλα λειτουργεί και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τους υπαλλήλους, ενώ με την πρόσφατη κίνησή της φιλοδοξεί να μεταφέρει τη στροφή αυτή στη σχέση της με τους καταναλωτές. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.