29 Απρ 2024
READING

Μεγαλώνει περισσότερο η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

4 MIN READ

Μεγαλώνει περισσότερο η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Μεγαλώνει περισσότερο η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Με την έβδομη εξαγορά της, η αλυσίδα επικεντρώνεται στον τουριστικό πόλο της νότιας Πελοποννήσου

Μένοντας πιστή στο όραμά της να προσφέρει σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Ελλάδας πρόσβαση στην ποιότητα, με οικονομία και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της ακολουθώντας την στρατηγική των εξαγορών, αυτή τη φορά των supermarket Katerina’s Market στη Μεσσηνιακή Μάνη.

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν τα τότε super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μετά από μια δεκαετή, πολύ επιτυχημένη και δημιουργική σύμπλευση με την οικογένεια του ΕΛΟΜΑΣ, ανακοίνωναν ότι θα συνεχίσουν την αυτόνομη πλέον πορείας τους ως ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με σκοπό να φτάσουν σε ακόμη περισσότερες γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε πριν 75 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, επέλεξε συνειδητά την στρατηγική της επιθετικής ανάπτυξης μέσα από πολλές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Από το 2017 μέχρι και σήμερα, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Οι πρώτες εξαγορές

Τον Φεβρουάριο του 2017 η αλυσίδα μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ ΥΠΕΡ Γρηγοριάδης, που δραστηριοποιούνταν με 40 σημεία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών.

Την ίδια χρονιά, προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που τοποθέτησε την ΚΡΗΤΙΚΟΣ στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα.

Υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, το 2018 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής, ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι και Ταύρο.

Ενώ στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ που διέθετε ένα δίκτυο 11 καταστημάτων.

Οι καθοριστικές κινήσεις

Το μεγάλο βήμα για την περαιτέρω διείσδυση της αλυσίδας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε και επίσημα εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το δίκτυο των 300 φυσικών σημείων τους.

Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων στο δίκτυο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Η περίπτωση των σούπερ μάρκετ Katerina’s Market

Η πρόσφατη εξαγορά -η έβδομη στη σειρά- σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στη Μεσσηνιακή Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή, πολυετή και εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο, περιοχές που αποτελούν διαχρονικό τουριστικό πόλι στα νότια της Πελοποννήσου.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο την παρουσία της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε ακόμα περισσότερες γωνιές της Ελλάδας. Στηρίζοντας ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, την τοπική αγορά, τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες και υπηρετώντας έμπρακτα σε όλα τα επίπεδα την υπόσχεση «κάθε μέρα δίπλα σας».

Πόσω μάλλον δε όταν όλη η αγορά προετοιμάζεται για την θερινή σεζόν. Η NielsenIQ κατέγραψε ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, η συμβολή του τουρισμού ήταν τέτοια που ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη της περιφέρειας. Η Πελοπόννησος μάλιστα εμφάνισε ισχυρή τάση ανάπτυξης των πωλήσεών της με ποσοστό 6,8%.

Και πράγματι, με τζίρο 600 εκατομμυρίων ευρώ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διευρύνει σταθερά την παρουσία της και μεγαλώνει για να έχει την αξιοπιστία, τη δύναμη και τις διαδικασίες μιας μεγάλης αλυσίδας, σχεδιάζοντας το άνοιγμα νέων σούπερ μάρκετ και convenience stores. Αποτελώντας πλέον έναν βασικό παίκτη στην αγορά των μεσαίων σούπερ μάρκετ της εγχώριας σκηνής με περισσότερα από 400 καταστήματα, 6 Κέντρα Διανομής και πάνω από 3.000 εργαζομένους, η αλυσίδα δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε – και παραμένει πάντα πιστή στην ανθρώπινη, φιλική εξυπηρέτηση ενός μικρού παντοπωλείου, με προσωπική έγνοια για τη γειτονιά και για κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.