26 Απρ 2024
READING

Νιτσιάκος, Πίνδος, Αμβροσιάδης, Αγγελάκης: Οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό κοτόπουλο

4 MIN READ

Νιτσιάκος, Πίνδος, Αμβροσιάδης, Αγγελάκης: Οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό κοτόπουλο

Νιτσιάκος, Πίνδος, Αμβροσιάδης, Αγγελάκης: Οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό κοτόπουλο

Τέσσερις δυνάμεις είναι αυτές που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά παραγωγής κοτόπουλου, όπου σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα είναι αυτάρκης παραγωγικά σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες κόκκινου κρέατος όπως το μοσχάρι όπου είμαστε έντονα ελλειμματικοί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μία από αυτές είναι συνεταιριστική ως προς τον χαρακτήρα της, καθώς πρόκειται για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό η «Πίνδος», με δραστηριότητα και έδρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως συμβαίνει και με τον άλλο μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της συγκεκριμένης αγοράς, η Νιτσιάκος, η οποία και αυτή εδρεύει στην ίδια περιοχή. Νιτσιάκος και Πίνδος είναι κυρίαρχες δυνάμεις όχι μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής τα τελευταία χρόνια αλλά και ευρύτερα στον τομέα των τροφίμων πανελλαδικά. Αφενός ο Νιτσιάκος είχε τζίρο 401 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 353,9 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 3,13 εκατ. ευρώ από 2,35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Νιτσιάκος όμως εκτός από το κοτόπουλο διαθέτει και σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων όπως είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, υπό τις οποίες διατηρεί το πολυτελές ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα αλλά και η εταιρεία Food Master ΑΕΒΕ με έδρα την Άρτα, οι οποίες ενοποιούνται στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου. Σημαντικό μέρος του τζίρου προέρχεται και από τις ζωοτροφές, τις οποίες διαθέτει στην αγορά, καθότι διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής. 

Πίνδος: Ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Πίνδος, αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό και έναν από τους πιο υγιείς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, κόντρα στο παράδειγμα της επίσης συνεταιριστικής επιχείρησης, Κοτόπουλα Άρτας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η Πίνδος, επενδύει συνέχεια σε νέα προϊόντα, με πιο πρόσφατα τα έτοιμα μαριναρισμένα προϊόντα κρέατος και κοτόπουλου, τα οποία παρουσίασε και στην έκθεση Food Expo πριν από μερικές ημέρες. Η διαφορά για την Πίνδο σε σχέση με τον Νιτσιάκο, είναι ότι στον ισολογισμό της δεν ενοποιούνται άλλες δραστηριότητες, γεγονός που ουσιαστικά την καθιστά κυρίαρχη δύναμη στις πωλήσεις πτηνοτροφικών προϊόντων, με τον κύκλο εργασιών της το 2022 να αγγίζει τα 340 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 18% σε σχέση με εκείνον του 2021. Για φέτος η Πίνδος υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τις εξαγωγές της στα επίπεδα του 10% επί του συνολικού της τζίρου, έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτόν, με παρουσία στα σημεία εστίασης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ήδη από το 2021. 

Αμβροσιάδης: Ισχυρά ανοδικά ανερχόμενη δύναμη

Σταδιακά και δυναμικά ανερχόμενη δύναμη στην αγορά ειδικά τον τελευταίο καιρό, αποτελεί η Αμβροσιάδης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη του τζίρου για την συγκεκριμένηγ εταιρεία, η οποία το 2021 υπερέβη για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.  Το 2022 έκλεισε με τζίρο 166,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκτίμησή του είναι ότι το 2023 θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2020 οι πωλήσεις της ήταν 99,8 εκατ. ευρώ και σε μόλις τρία χρόνια – με την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς – θα αγγίξουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία ωστόσο έχει σημαντικό δρόμο να διανύσει για να χτίσει ακόμα περισσότερο το brand της μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς κυρίως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να εισέρχεται δυναμικότερα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ με επώνυμο κοτόπουλο και την μάρκα «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου». 

Ο Αγγελάκης αναπτύσσεται μεθοδικά

Iσχυρός παίκτης με εδραιωμένη παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και στο εξωτερικό, είναι ο Αγγελάκης. Η επιχείρηση με έδρα την Εύβοια που δραστηριοποιείται στην αγορά τα τελευταία 60 χρόνια, πέρασε από δύσκολα μονοπάτια τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει πλέον στα μάτια τους μεγαλύτερους της αγοράς. Το 2022 ο τζίρος της άγγιξε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας πλέον σταθερά και μεθοδικά βήματα. Όπως και η Πίνδος, η Αγγελάκης, με το καινοτόμο προϊόν που έχει δημιουργήσει με την ονομασία «Ελαιοπουλάκι», του οποίου βασίζει τη διατροφή σε ελαιόλαδο, έχει οδηγήσει την εταιρεία που του παράγει στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο Ντουμπάι η Αγγελάκης συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της αραβικής χερσονήσου, την Truebell Marketing & Trading.

Στον αντίποδα, δυνάμεις που παλαιότερα ήταν κραταιές στην αγορά, όπως ο Συνεταιρισμός της Άρτας ή και ο Μιμίκος, πλέον δεν εμφανίζουν την ίδια ζωηράδα στη δραστηριότητά τους σε σύγκριση με το παρελθόν. Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2021 η Hellenic Quality Foods είχε αύξηση των ζημιών μετά από φόρους, καθώς ανήλθαν σε 10,47 εκατομμύρια ευρώ, από ζημίες 4,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2020. Σε ό,τι αφορά το τζίρο της ήταν ελαφρώς μειωμένος στα 98,3 εκατομμύρια ευρώ από 99 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Αντίστοιχα η Άρτα με τζίρο περί τα 62 εκατομμύρια ευρώ το 2021, έχει κάνει προσπάθειες για να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα 106β, διαδικασία που ανεκόπη, ενώ οι οφειλές της μεταξύ των οποίων και δάνεια προς τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.