18 Δεκ 2024
READING

Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων

5 MIN READ

Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων

Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει τη διαδικασία των προσλήψεων;

Η εύρεση του κατάλληλου ατόμου για μία θέση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για επαγγέλματα που απαιτούν ειδικές τεχνικές δεξιότητες. Και ενώ η τεχνολογία, όπως το λογισμικό παρακολούθησης υποψηφίων, μπορεί να βοηθήσει με την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη, δεν μπορεί να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα: τον εντοπισμό και τη δέσμευση ενός ατόμου με κίνητρα που θέλει πραγματικά να εργαστεί σε μια συγκεκριμένη θέση.

Σε αυτό το σημείο μπορούν να βοηθήσουν τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να φέρει επανάσταση στη διαδικασία πρόσληψης, καθιστώντας την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και αμερόληπτη. Το Chat GPT, ή Generative Pre-trained Transformer, είναι μία από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις προσλήψεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της εργασίας βρίσκεται στο ChatGPT

Η καθημερινή εργασία των υπεύθυνων προσλήψεων περιλαμβάνει τη σύνταξη περιγραφών θέσεων εργασίας, την προσέγγιση των υποψηφίων, την κατανόηση του βιογραφικού τους, την εξειδίκευσή τους και τη διαπίστωση του πόσο καλά ταιριάζουν στον οργανισμό. Το ChatGPT μπορεί στην πραγματικότητα να παίξει ρόλο σε κάθε ένα από αυτά τα βήματα.

Σύνταξη περιγραφών θέσεων εργασίας

Λίγοι recruiters έχουν την ικανότητα να γράφουν καλά διατυπωμένες περιγραφές θέσεων εργασίας. Οι περισσότεροι κάνουν απλώς “copy-paste” από κάποιο πρότυπο. Αντ’ αυτού, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας περιγραφής εργασίας που έχει νόημα και θα αναζητήσει πληροφορίες από τον υποψήφιο που είναι σχετικές με τη θέση εργασίας.

Για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσουμε στο ChatGPT “γράψτε μια πειστική περιγραφή εργασίας για έναν entry-level digital marketing specialist”, πιθανόνατα θα λάβουμε μια απάντηση όπως αυτή: “Αναζητούμε έναν δραστήριο και δημιουργικό entry-level digital marketing specialist για να ενταχθεί στην ομάδα μας. Ο επιλεγόμενος υποψήφιος θα συνεργαστεί με την ομάδα marketing μας για την ανάπτυξη και την υλοποίηση εκστρατειών ψηφιακού marketing σε διάφορα κανάλια για την αύξηση της επισκεψιμότητας του ιστότοπου, τη δημιουργία leads και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για κάποιον με περιορισμένη εμπειρία να ξεκινήσει την καριέρα του στο digital marketing και να μάθει από μια ταλαντούχα ομάδα επαγγελματιών marketing.”

Και υπάρχει και κάτι ακόμα καλύτερο. Το ChatGPT δεν θα σταματήσει εκεί. Θα δημιουργήσει επίσης έναν κατάλογο με τις αρμοδιότητες, που θα περιλαμβάνει επίσης τα τυπικά προσόντα, όπως στην περίπτωση του entry-level digital marketing specialist πτυχίο στο marketing και ισχυρές επικοινωνιακές και συγγραφικές δεξιότητες για τη δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου για καμπάνιες ψηφιακού marketing.

Κατανόηση της εργασίας

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων πιθανότατα κατανοούν σε βάθος την εταιρεία τους, όμως ενδέχεται να μην γνωρίζουν πλήρως κάθε ρόλο σε αυτήν. Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους recruiters να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα της θέσης εργασίας για την οποία προσλαμβάνουν, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία πρόσληψης.

Χρησιμοποιώντας και πάλι το παράδειγμα του entry-level digital marketing specialist, το ChatGPT περιέγραψε τη θέση ως εξής: “συνεργάζεται με μια ομάδα marketing για τη δημιουργία και την εκτέλεση εκστρατειών ψηφιακού marketing σε διάφορα κανάλια, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το marketing μηχανών αναζήτησης και η διαφήμιση σε οθόνη. Βοηθά στη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση σελίδων προορισμού, προτύπων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ψηφιακών διαφημίσεων για την προώθηση μετατροπών και τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών”.

Συνοψίζοντας τα προσόντα των υποψηφίων

Οι αγγελίες θέσεων εργασίας μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία εκατοντάδων αιτήσεων. Για τους recruiters, το να πρέπει να διαβάσουν πολλά βιογραφικά μπορεί να γίνει βαρετό και κουραστικό. Και τελικά οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να χάσουν τους πιο κατάλληλους υποψηφίους εξαιτίας της εξουθένωσης.

Τη λύση -και εδώ- μπορεί να δώσει το ChatGPT, συνοψίζοντας ένα μεγάλο βιογραφικό σημείωμα σε μία περίληψη, που μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια θέση εργασίας.

Εξατομίκευση της διαδικασίας προσέγγισης

Μετά από όλα αυτά, όταν έρθει η ώρα για τους recruiters να επικοινωνήσουν με τους υποψήφιους που τους ενδιαφέρουν, το ChatGPT μπορεί να τους βοηθήσει, δημιουργώντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα ενημερώνει για το ενδιαφέρον τους και θα προγραμματίζει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας πρόσληψης.

Το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα, κατανοώντας για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Τα εξατομικευμένα μηνύματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δέσμευσης των υποψηφίων.

Τέλος, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να αναπτύξουν ένα σύνολο ερωτήσεων συνέντευξης που είναι σχετικές με τη θέση εργασίας, ώστε να μπορούν να φιλτράρουν τους κατάλληλους υποψηφίους από τους μη κατάλληλους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει το marketing ύστερα από 100 ημέρες κυριαρχίας της ΑΙ

Χρειάζεται, όμως, προσοχή

Το ChatGPT είναι πολύ καλά προετοιμασμένο να κάνει όλα αυτά, επειδή έχει ανιχνεύσει τη γνώση του κόσμου πέρα από τις δυνατότητες ενός μόνο ατόμου. Γι’ αυτό και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να γίνουν οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές.

Όμως, ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει λάθη. Οι recruiters οφείλουν να γνωρίζουν ότι ορισμένες από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που παρέχει, μπορεί να μην είναι σωστά. Είναι σημαντικό να “τρέξουν” τις περιγραφές θέσεων εργασίας από τον άμεσο διευθυντή του υποψηφίου για να βεβαιωθούν ότι ταιριάζει με αυτό που χρειάζονται σε μια νέα πρόσληψη.

Εξάλλου, αναπόφευκτα, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το θεμελιώδες μέρος που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν. Κάθε υπεύθυνος προσλήψεων χρειάζεται να εφαρμόζει τη δική του κριτική σκέψη. Αν δεν κάνει ερωτήσεις με τον σωστό τρόπο και στο σωστό πλαίσιο, δεν θα πάρει τις σωστές απαντήσεις.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.