24 Απρ 2024
READING

Το θαύμα της Arivia με έδρα τη Δράμα στην παγκόσμια αγορά φυτικών προϊόντων

4 MIN READ

Το θαύμα της Arivia με έδρα τη Δράμα στην παγκόσμια αγορά φυτικών προϊόντων

Το θαύμα της Arivia με έδρα τη Δράμα στην παγκόσμια αγορά φυτικών προϊόντων

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης αναμένεται να φτάσει τα 77,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη. Οι προβλέψεις αναφέρουν μάλιστα ότι μέχρι το 2030 η αγορά θα έχει υπερδιπλασιαστεί. Μέρος αυτής της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς αποτελεί και η Arivia.

Η εταιρεία με έδρα τη Δράμα που εξαγοράστηκε από το fund KKR και επί της ουσίας από την Upfield, εταιρεία συμφερόντων του στον τομέα των vegan τροφίμων, έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας κυρίαρχο παίκτη στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και έναν μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις της αγοράς στην Αμερική. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής εξαγοράς, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2019, η Arivia S.A. και τα προϊόντα Violife έγιναν μέρος του Upfield Group B.V. η οποία διατηρεί εμβληματικά εμπορικά ονόματα όπως τα Flora, Rama, Country Crock, Blue Band και Proactiv. Αλλά και στην Ελλάδα η Upfield απέκτησε τα εμπορικά σήματα των φυτικών ελαίων και αλειμμάτων που διατηρούσε η Ελαΐς-Unilever με πιο γνωστά τα Βιτάμ, Άλτις.

Διάθεση των προϊόντων της σε περισσότερες από 60 χώρες

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Arivia εκτείνεται σε περισσότερες από 60 αγορές. Aγορές προτεραιότητας αποτελούν εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία. Ως προς την κατανομή των πωλήσεών της από το σύνολο του κύκλου εργασιών της το 2021 τα 72,86 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την Ευρώπη, τα 22,54 εκατομμύρια από την Αμερική, τα 3,72 εκατ. ευρώ από την Αυστραλία, το 1,9 εκατ. ευρώ από την Ασία και τα υπόλοιπα 415,9 χιλιάδες από την Αφρική. Κατά την οικονομική χρήση του 2021, τα μεικτά της κέρδη ανήλθαν στα 54,75 εκατομμύρια ευρώ από 52,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με το περιθώριο κερδοφορίας να ανέρχεται στο 53,97% (56,03% το αντίστοιχο περιθώριο του 2020). Για πρώτη φορά το 2021 η Arivia υπερέβη το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ και φτάνοντας στα 101,46 εκατ. ευρώ έναντι 94,21 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2020.

H Arivia είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συγχώνευση της  «Arista Α.Ε.Β.Ε.» και της «ΒΙΟΤΡΟΣ Α.Β.Ε.Ε.», που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016. H εταιρεία στην αρχική της μορφή ιδρύθηκε το 1986 ως «ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε.» με αντικείμενο το χονδρεμπόριο και στη συνέχεια στις στις αρχές του 2014  μετονομάστηκε «ARISTA Α.Ε.Β.Ε.», έχοντας από το 2010 ενταχθεί στον Όμιλο της ΕΛΓΕΚΑ. Η πώληση της Arivia στο KKR αφορούσε αφενός στην αναδιάρθρωση του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ. Αφετέρου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία είχε και διατηρεί ισχυρές προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό για τα επόμενα χρόνια και καθώς η αγορά των τυροκομικών προϊόντων με μη ζωικά παράγωγα, στην οποία δραστηριοποιείται, κινείται διαρκώς ανοδικά.

Περισσότεροι από 900 κωδικοί – Διαρκείς επενδύσεις

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί κωδικολόγιο που υπερβαίνει τους 900 κωδικούς, και απευθύνεται σε σημαντικό αριθμό καταναλωτών παγκοσμίως. Το τέλος του 2021 απασχολούσε 689 εργαζόμενους. 

Στο διάστημα των τελευταίων ετών η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξή της, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητάς της σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά όπως αυτή που υπηρετεί. Έτσι, στη διάρκεια του 2022 η εταιρεία εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης που αναφέρεται στην “επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας για την παραγωγήτυριού φυτικής προέλευσης σε μορφή πλάκας και αλειφόμενου και διαφοροποίηση της παραγωγής με προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής για την παραγωγή τυριού σε μορφή Mini Portion Hot Filling» στη Δ.Ε. Προσοτσάνης, Π.Ε. Δράμας, Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 12 εκατ. ευρώ για το οποίο η Arivia θα λάβει ενίσχυση με την μορφή φορολογικής απαλλαγής τάξεως 4,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είχε προηγηθεί και μία άλλη επένδυση μέσω του αναπτυξιακού με έγκριση στα τέλη του 2021 και ενισχυόμενο κόστος 1,9 εκατομμυρίου ευρώ, με επιχορήγηση μέσω φορολογικής απαλλαγής για τις 665.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της εταιρείας στην αγορά των Η.Π.Α, η οποία και αποτελεί τη ναυαρχίδα των αγορών φυτικών προϊόντων σε όλο το κόσμο, η εταιρεία από τον Απρίλιο του 2021 και ύστερα έχει μεταφέρει το σύνολο των λειτουργιών της  στη συγκεκριμένη χώρα, στη θυγατρική Arivia USA και στο πλαίσιο των συνεργειών με την ιδιοκτήτρια Upfield, αυτές εκτελούνται μέσω της Upfield USA.

Η Arivia USA ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 με τη σύναψη σημαντικών συμβάσεων συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έκτοτε συνάπτει σταθερά νέα συμβόλαια για τη διάθεση προϊόντων με την επωνυμία VIOLIFE σε μεγάλους πελάτες λιανικής και food service στις ΗΠΑ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.