Οι εξαγορές άλλαξαν την εικόνα της αγοράς των super market

Γιατί οι εξαγορές αναδεικνύονται σε δημοφιλή στρατηγική ανάπτυξης

Οι εξαγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναπτυξιακής δραστηριότητας των αλυσίδων super market, που προχώρησαν σε διαρκείς κινήσεις στη σκακιέρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Σκλαβενίτης, Μασούτης, Κρητικός διεύρυναν την παρουσία τους και μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο μέσα από εξαγορές.

Ο Σκλαβενίτης των εξαγορών

Ξεκινώντας το 2016 και ολοκληρώνοντας τη συμφωνία ένα χρόνο μετά, ο Σκλαβενίτης απέκτησε την αλυσίδα Μαρινόπουλος, προχωρώντας έτσι και στη διάσωση της άλλοτε κραταιάς και πλέον παρακμάζουσας αλυσίδας super market και στην επέκτασή της εκτός των ορίων του νομού Αττικής. Στις αρχές του 2020 λίγο πριν ανακοινωθεί το πρώτο lockdown, ο όμιλος Σκλαβενίτης προχώρησε στην εξαγορά του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ caremarket.gr, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας.

Το 2022 απέκτησε 9 από τα συνολικά 11 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος, κάτι που ενίσχυσε τον αριθμό των σημείων του στα Ιωάννινα. Όπως και τέσσερα καταστήματα της οικογενειακής αλυσίδας Γέγος στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο, ενώ εκτός συμφωνίας έμειναν τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Τα τέσσερα αποκτηθέντα καταστήματα από τον Σκλαβενίτη στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα των ιδιοκτητών της Γέγος, τα οποία θα μισθώνει ο πρώτος. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, στεγάζονται σε μισθωμένα σημεία πώλησης.

Το 2023 βρήκε την εταιρεία να υπογράφει προσύμφωνο με την AS Αγορά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ΑS Αγορά, που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται στην αγορά σούπερ μάρκετ η Σανιδάς–Παπακωνσταντίνου Ι.Κ.Ε. διαθέτει εννέα καταστήματα στη Λάρισα.

Η κάθοδος της Μασούτης

Το 2018 έκανε το αποφασιστικό βήμα που την έβγαλε εκτός βορειοελλαδίτικων ορίων, εξαγοράζοντας την αλυσίδα Προμηθευτική Τροφίμων. Το 2022 η Μασούτης δημιούργησε κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα: Τον Ιούνιο 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της στρατηγικής συμφωνίας με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα διατηρούν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

Στην ιδιοκτησία της Δεναξάς βρίσκονται 14 καταστήματα, ενώ από τον περσινό Ιούνιο και ύστερα όταν η Μασούτης άνοιξε το κατάστημά της στη Σαντορίνη σε σούπερ μάρκετ της Βιδάλης, εντάχθηκαν στο δίκτυό της και 15 καταστήματα σε Κάλυμνο, Μήλιο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο και Χίο αλλά και στην Κέρκυρα 18 καταστήματα που ανήκαν στην επιχείρηση Γαλαξίας Α.Ε. (Δήμητρα-Μαρκάτο). Αμέσως μετά υπογράφηκε η μεταβίβαση 2 καταστημάτων της Γέγος σε Αργυρούπολη και Κερατέα, ενώ ταυτόχρονα βρισκεται σε εξέλιξη το πλάνο για την είσοδο των Grand Μασούτης στην αγορά της Αττικής.

Πρόσφατα μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση από τη Μασούτης, 10 εκ των συνολικών 15 καταστημάτων της αλυσίδας Family Supermarket στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της Κρητικός

Τον Φεβρουάριο του 2017 η αλυσίδα μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ ΥΠΕΡ Γρηγοριάδης, που δραστηριοποιούνταν με 40 σημεία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Την ίδια χρονιά, προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που τοποθέτησε την ΚΡΗΤΙΚΟΣ στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα.

Υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, το 2018 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής, ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι και Ταύρο. Ενώ στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ που διέθετε ενα δίκτυο 11 καταστημάτων.

Το μεγάλο βήμα για την περαιτέρω διείσδυση της αλυσίδας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε και επίσημα εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το δίκτυο των 300 φυσικών σημείων τους.

Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων στο δίκτυο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Μέσω των εξαγορών μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με τοπική εμβέλεια, οι μεγάλοι παίκτες γίνονται ακόμα πιο ισχυροί, αναδιαρθώνοντας τη λίστα των κορυφαίων αλυσίδων της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς super market. Στον αντίποδα βρίσκεται η Lidl Hellas που κινείται στην σταθερή πορεία της οργανικής ανάπτυξης, η ΑΒ Βασιλόπουλος που δεν έχει κάνει ολοκληρωμένη κίνηση προς την κατεύθυνση των εξαγορών μετά την απόκτησης της ΤΡΟΦΟ στις αρχές του 2000, το My Market που πραγματοποίησε πριν από εφτά χρόνια την εξαγορά του ομίλου Βερόπουλος και ο Γαλαξίας της Πέντε Α.Ε. που φημολογείται ότι βρίσκεται κοντά σε εξαγορά μικρότερης αλυσίδας.