24 Απρ 2024
READING

Το TikTok αγωνίζεται να παραμείνει στις Η.Π.Α.

4 MIN READ

Το TikTok αγωνίζεται να παραμείνει στις Η.Π.Α.

Το TikTok αγωνίζεται να παραμείνει στις Η.Π.Α.

Το Κογκρέσο θα εξετάσει τον CEO του TikTok σχετικά με τις ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών

Το TikTok, το οποίο ως γνωστόν ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις σχετικά με τα δεδομένα που κατέχει για τους χρήστες των Η.Π.Α. – δεδομένα που οι νομοθέτες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Και ενώ η πλατφόρμα έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι αποθηκεύει δεδομένα Αμερικανών χρηστών εκτός Κίνας και παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της εφαρμογής, η κυβέρνηση Biden απειλεί να απαγορεύσει εντελώς την εφαρμογή στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ξεκίνησε η απαγόρευση του TikTok στις Η.Π.Α.;

Οι 150 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις Η.Π.Α. και η ισχύς της λειτουργίας συστάσεων περιεχομένου σημαίνουν ότι κάθε παράβαση θεωρείται ως πιθανή κοινωνική απειλή. Οι νομοθέτες έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πλατφόρμα που προορίζεται για σύντομα, συχνά ανόητα βίντεο.

Από σήμερα, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν ένα πρόσωπο στο οποίο μπορούν να κατευθύνουν αυτούς τους φόβους – ο CEO της κινεζικής εφαρμογής, Shou Zi Chew, θα παρευρεθεί στην ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Η.Π.Α.

Ο CEO του TikTok

Ο Chew, ένας Σιγκαπουριανός που έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που ανέλαβε το TikTok το 2021, έδωσε πρόσφατα συνεντεύξεις σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες και αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στον εταιρικό λογαριασμό του TikTok για να τονίσει την τεράστια εμβέλεια και δημοτικότητα της εφαρμογής ανά τον κόσμο.

Η αυξημένη προβολή του Chew φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας επικοινωνίας του TikTok με στόχο να ενισχύσει τη φήμη του στις Η.Π.Α. και να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους -και στους εκπροσώπους τους- πόσο σημαντικό είναι το κοινωνικό δίκτυο για την αμερικανική κουλτούρα.

Στο παρασκήνιο, ο Chew έχει επίσης συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το TikTok προσκάλεσε πρόσφατα ερευνητές και ακαδημαϊκούς στα γραφεία του στην Ουάσινγκτον για να μάθουν περισσότερα για το πώς εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των νομοθέτων σχετικά με τους δεσμούς του με την Κίνα μέσω της μητρικής της εταιρείας ByteDance.

Η καμπάνια μηνυμάτων του TikTok

Η εφαρμογή έχει αναπτύξει νέες λειτουργίες και πολιτικές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς και ευρύτερους φόβους ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένους νεότερους χρήστες.

Πρόσφατα το TikTok καθόρισε ένα προκαθορισμένο ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης μιας ώρας σε κάθε λογαριασμό για χρήστες κάτω των 18 ετών – πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα μια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποτρέψει τους εφήβους από το ατελείωτο scrolling.

Επιπλέον, έθεσε σε εφαρμογή μια λειτουργία που αποσκοπούσε στο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ισχυρός αλγόριθμος της εφαρμογής συνιστά ορισμένα βίντεο. Ταυτόχρονα, η εταιρεία υποσχέθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια στους ερευνητές.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τους δεσμούς της μητρικής του εταιρείας με την Κίνα, το TikTok έχει επίσης λάβει μια σειρά από μέτρα για να διαχωρίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις δραστηριότητές του στις Η.Π.Α. και τα δεδομένα των χρηστών της από άλλα τμήματα του οργανισμού. Αυτό περιλαμβάνει τη μετακίνηση όλων των δεδομένων των χρηστών του στην περιοχή στην πλατφόρμα cloud της Oracle, όπου -όπως ισχυρίζεται- φιλοξενεί το 100% της κίνησης των χρηστών στις Η.Π.Α.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Οι creators του TikTok

Την ίδια στιγμή, δεκάδες δημιουργοί του TikTok, που αντιτίθενται στην απαγόρευση, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο. Ο κατάλογος των αναμενόμενων συμμετεχόντων περιλαμβάνει μια Ασιατικοαμερικανίδα δημιουργό με αναπηρία που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να καταπολεμήσει τον ableism (τις διακρίσεις υπέρ ατόμων χωρίς αναπηρίες), μια ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης από τη Νότια Καρολίνα που ξεκίνησε μια εταιρεία ευχετήριων καρτών μέσω του TikTok και μια σεφ από το Οχάιο που δημιούργησε την επιχείρηση αρτοποιίας της μέσω της εφαρμογής. Ορισμένοι μάλιστα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια followers στο TikTok.

Ακόμη και με αυτές τις προσπάθειες, όμως η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διχασμένη αυτήν τη στιγμή. Για ορισμένους νομοθέτες, έχει σημασία ότι το TikTok λαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Αλλά κάποιους άλλους δεν τους ενδιαφέρει τι διαφημίσεις αφαιρεί το TikTok ή τι δεσμεύσεις δίνει στο ιστολόγιό του σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων. Βλέπουν έναν αμείωτο κίνδυνο πρόσβασης της κινεζικής κυβέρνησης σε δεδομένα ή/και επιρροής στο περιεχόμενο – και έτσι θα πιέσουν για πλήρη απαγόρευση.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.