19 Απρ 2024
READING

Rolco – Βιανίλ: Η ιστορική ελληνική εταιρεία που «έχτισε» το ROL

4 MIN READ

Rolco – Βιανίλ: Η ιστορική ελληνική εταιρεία που «έχτισε» το ROL

Rolco – Βιανίλ: Η ιστορική ελληνική εταιρεία που «έχτισε» το ROL

H πιο μεγάλη καινοτομία για την εποχή της που σχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την πορεία και το όνομα της ελληνικής εταιρείας Rolco – Βιανίλ, ήταν η κυκλοφορία του ROL το 1956. To απορρυπαντικό για τα ρούχα έγινε ιδιαίτερα γνωστό μέσα στα χρόνια, στηρίζοντας τη φήμη της επιχείρησης μέσα στα χρόνια που πέρασαν.

Αυτή τη στιγμή η Rolco που δημιουργήθηκε το 1948 από τον Έκτορα Σουρουλίδη τον πρεσβύτερο, διανύει ήδη το 75ο έτος της διαδρομής της. Αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα παράγει εκτός από τα δικά της προϊόντα και φασόν για τρίτους όπως είναι η πολυεθνική εταιρεία Henkel. Για την ιστορία όμως αναφέρουμε ότι η σκόνη ROL για πλύσιμο στο χέρι, ήταν και το πρώτο απορρυπαντικό καθαριστικό σε συσκευασμένη μορφή στην ελληνική αγορά, όταν κυκλοφόρησε. Διάσημο έγινε μάλιστα και από την ταινία ο μπακαλόγατος με τον Κώστα Χατζηχρήστο, όπου φιγουράριζε στα ράφια του μπακάλικου όπου κινούνταν με ταχείς ρυθμούς ο γνωστός ηθοποιός, γνωστός στην ταινία ως Ζήκος. 

Από το Μοσχάτο και την παραγωγή χρωμάτων και απορρυπαντικών σε έναν ισχυρό παίκτη της αγοράς

Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά στο Μοσχάτο, δημιουργώντας μία μονάδα παραγωγής χρωμάτων και απορρυπαντικών, με επωνυμία Βιανιλ Χρωματουργεία Μοσχάτου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση της Rolco Βιανίλ είναι ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρηθεί ισχυρή σε μία έντονα ανταγωνιστική κατηγορία, όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, P&G, Unilever και Henkel. 

Για να καλύπτει τις παραγωγικές τις απαιτήσεις, η εταιρεία έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις τέτοιες, σε βαθμό που το εργοστάσιό της σήμερα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη νότια Ευρώπη. Σε αυτό παράγονται γνωστά προϊόντα όπως τα ROL, Essex, Planet, Bionol, Roli και AVA. Ταυτόχρονα όμως παράγει και προϊόντα για λογαριασμό μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ καθώς και B2B προϊόντα για την αγορά του HoReCa. Θα θυμίσουμε ότι μία από τις σημαντικές της συνεργασίες αποτελεί αυτή με τη βελγική Christeyns, στον κλάδο της εστίασης. 

Χαρακτηριστικό της διαρκώς καινοτόμας πορείας της επιχείρησης είναι η κυκλοφορία του ROL Dry Wash, το οποίο αφαιρεί τις οσμές στα ρούχα και περιορίζει το τσαλάκωμα κατά την πλύση. 

Στο πλάνο η ενίσχυση της παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και οι εξαγωγές

Η εταιρεία έχει θέσει ως στρατηγικές προτεραιότητες το τελευταίο διάστημα, την ανάπτυξη της παρουσίας της στην ελληνική αγορά με τις γνωστές μάρκες που προαναφέραμε. Ταυτόχρονα όμως να μεγαλώσει και στις εξαγωγές όπου διατηρεί παρουσία σε χώρες όπως Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια μέσω διανομέων. Επίσης, έχει συστήσει εμπορική εταιρεία στη Βουλγαρία και δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Ρουμανία. Να σημειωθεί ωστόσο ότι σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην εξαγωγή προϊόντων σε μακρινές χώρες μπορεί να αποτελέσει το μεταφορικό κόστος για προϊόντα όπως είναι τα απορρυπαντικά. 

Ερχόμενοι στα οικονομικά της Rolco, το 2021 συντάχθηκε ενοποιημένος ισολογισμός με τη συμμετοχή της μητρικής εταιρείας στη θυγατρική Rolco Christeyns ΙΚΕ. Έτσι ο τζίρος της έφτασε στα 31,08 εκατομμύρια ευρώ από 29,67 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με τα αποτελέσματα μετά από φόρους να είναι ζημιογόνα κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Σε ό,τι αφορά το τζίρο που κατέγραψε το 2022 υπολογίζεται περίπου στα επίπεδα των 34 εκατομμυρίων ευρώ, όντας ενισχυμένος και από τις ανατιμήσεις που έγιναν στα απορρυπαντικά αλλά και στο σύνολο των προϊόντων που πωλούν τα σούπερ μάρκετ λόγω των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, συσκευασία και ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στο τιμόνι της επιχείρησης αυτή τη στιγμή βρίσκονται ο Έκτορας Σουρουλίδης ο νεότερος, η αδερφή του Μάρω και ο ξάδερφός του Κίμωνας, οι εκπρόσωποι της τρίτης γενιάς της επιχείρησης. Κοινή στόχευση των τριών νέων σε ηλικία επιχειρηματιών, είναι να μεγαλώσει και άλλο η εταιρεία μέσα στα επόμενα χρόνια. Αποτελώντας μία ελληνική εταιρεία με πολυετή παρουσία στην αγορά, η Rolco – Βιανίλ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην κατηγορία του. Που έχει την δυνατότητα να καινοτομεί, να εξελίσσεται και να προετοιμάζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενή του μέρα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.