Η Nike αυξάνει τις πωλήσεις της και “ξεφορτώνεται” το πλεονάζον απόθεμα

Η Nike ανακτά τη δυναμική της στις μεγάλες αγορές χάρη στις ισχυρές πωλήσεις DTC, τον καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων και την ανάκαμψή της στην Κίνα.

Σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια Adidas, η οποία ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων και μια αποθαρρυντική ετήσια πρόβλεψη στην πιο πρόσφατη έκθεση αποτελεσμάτων της, η Nike ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 14%, οδηγώντας τις πωλήσεις στο τρίμηνο στα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, το σημαντικότερο για την κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών είναι ότι σημείωσε πρόοδο σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της κατά το προηγούμενο έτος: τα πλεονάζοντα αποθέματα. Όπως και άλλοι retailers ένδυσης και υπόδησης, η Nike στράφηκε σε προσφορές για να αντιμετωπίσει την υπερπληθώρα αποθεμάτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike έκανε πάλι την ανατροπή και κυριαρχεί

Τα σημερινά αποθέματα της Nike και ο ρόλος της Κίνας

Σήμερα, η Nike διαθέτει αποθέματα αξίας 8,15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι κατά 16% υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω μεγαλύτερου κόστους εισροών προϊόντων και αυξημένου κόστους μεταφοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για σταθερή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας – τότε η Nike ανέφερε αποθέματα ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων και 8,53 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Ένα ακόμη θετικό σημείο του τριμήνου είναι ότι η Nike έκανε βήματα προόδου στην Κίνα, όπου, όπως και οι ανταγωνιστές της, επλήγη σκληρά από την πολιτική “zero-Covid” της κυβέρνησης που επέβαλε το lockdown και το κλείσιμο των καταστημάτων. Όμως, από το Νοέμβριο, που η Κίνα άρχισε να καταργεί τους σχετικούς περιορισμούς, η Nike άρχισε να βλέπει τα πρώτα κέρδη της στην κινέζική αγορά ύστερα από πολλά τρίμηνα. Για το πιο πρόσφατο, η Nike εμφάνισε αύξηση 1% στα έσοδα της συγκεκριμένης περιοχής. Και μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό, ωστόσο η αύξηση είναι πολύ σημαντική, αφού η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Nike βάσει εσόδων.

Τα προβλήματα του ανταγωνισμού

Η Nike έχει επίσης επωφεληθεί καθώς οι ανταγωνιστές της αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις. Η Adidas, η οποία εμφανίζει εξίσου αξιόλογη πορεία στην Κίνα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών αναμένει να χάσει 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν μπορέσει να πουλήσει ή να επαναχρησιμοποιήσει τα παπούτσια Yeezy που απέμειναν στο απόθεμά της – τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα η Adidas ανακοίνωσε ότι οι λειτουργικές ζημίες για το οικονομικό έτος 2023 θα μπορούσαν να φτάσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Η Adidas προσαρμόζεται επίσης στην ηγεσία υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, Bjørn Gulden, ο οποίος ήρθε στην εταιρεία από την Puma τον Ιανουάριο.

Η Nike δεν σταματά να καινοτομεί

Παράλληλα με την εστίαση στη μείωση των αποθεμάτων, η Nike επικεντρώνεται στην καινοτομία των προϊόντων για να συμβαδίσει καλύτερα με τους ανταγωνιστές της. Τους τελευταίους μήνες, παρουσίασε το μοντέλο Air Max Scorpion, το παπούτσι Pegasus Trail 4 και τη σειρά ενδυμάτων Forward. Όπως και νέους χρωματισμούς και συνεργασίες για ορισμένα από τα πιο ευπώλητα μοντέλα της, όπως το Air Jordan, το Air Max και το Dunk Low.

Διαβάστε ακόμα: Nike | Το brand activism που “παίρνει θέση” και κερδίζει

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Nike ανακοίνωσε το παπούτσι Sabrina 1 σε συνεργασία με την παίκτρια του μπάσκετ Sabrina Ionescu. Παρουσίασε επίσης ένα νέο παιδικό προϊόν, το Air Max 270 Go, και προϊδέασε για τα επερχόμενα “ρετρό” στυλ του Air Jordan 3. Ενώ το παπούτσι της με τον παίκτη μπάσκετ Jayson Tatum, το Jordan Tatum 1, θα κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου.

Στο παρελθόν, όταν η Nike είχε παρόμοια προβλήματα με τα αποθέματα, χρησιμοποιούσε πάντα την ανάπτυξη προϊόντων και την καινοτομία για να προσκαλέσει τον κόσμο να αγοράσει τα προϊόντα της. Αν η ιστορία επαναληφθεί, τότε η Nike θα μπορέσει να στηριχθεί στην ανάπτυξη των προϊόντων της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει μια premium μάρκα.

Με πληροφορίες από Modern Retail | Marketing Dive

Photo: Unsplash