Jysk: Από τη Δανία με αγάπη

Η εταιρεία επίπλων συμπληρώνει 8 χρόνια στην Ελλάδα με νέο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό

Το πρώτο κατάστημα Jysk άνοιξε στην Ελλάδα το 2015. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, το δίκτυο της εταιρείας μετρά 53 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια και 1 outlet στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και η διατήρηση των μεγεθών της παρά το πλήγμα της πανδημικής διετίας, την οδηγούν να θέσει ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο.

Εξάλλου η Jysk έχει ικανοποιήσει τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για 40 καταστήματα κατά την πρώτη πενταετία παρουσίας της στην Ελλάδα. Μέσα στο 2020 η Jysk προέβη σε σημαντική συγκράτηση λειτουργικών εξόδων, λειτουργώντας με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό στη διάρκεια της περιόδου που τα καταστήματα επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα κρατήσει τα μεγέθη της.

Τι αναζητά η Jysk

Μάλιστα παρά τις προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον έκλεισε το τελευταίο οικονομικό έτος Σεπτέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022 με νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, με 82,2 εκατ. ευρώ τζίρο αυξημένο κατά 33,6%.

Πέρυσι δανέζικο DIY brand είχε θέσει ως στόχο τη λειτουργία έως και οκτώ νέων καταστημάτων στην Ελλάδα έως τα τέλη του καλοκαιριού, ωστόσο ο νέος μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της περιλαμβάνει την επέκτασή της με ακόμη 20 καταστήματα μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να σπάσει το φράγμα των 70 σημείων σε όλη τη χώρα.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εμπορικών ακινήτων με τις κατάλληλες προδιαγραφές, χώρων περίπου 1.000 τ.μ. με δυνατότητα αποθήκης και parking, προκειμένου να στεγάσει τα “καταστήματα πόλης” όπως τα ονομάζει η ίδια στην πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η επένδυση στα logistics

Πριν από τρία χρόνια, η Jysk είχε ολοκληρώσει την επένδυσή της σε εγκαταστάσεις αποθήκης στη Βουλγαρία, γεγονός που τη βοήθησε να μειώσει τους χρόνους μεταφοράς των προϊόντων σε σχέση με το αρχικό διάστημα διατηρούσε την αντίστοιχη μονάδα στην πιο μακρινή Πολωνία. Δεν έχει περιορίσει ωστόσο τα κόστη που έχουν να κάνουν με τη διαταραχή στις αγορές και εν τέλει έχουν αποτύπωμα στις τελικές τιμές των προϊόντων. Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό και με την έλλειψη κατάλληλων ακινήτων έχουν επιβραδύνει τον τελευταίο χρόνο και τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου, που αναμένεται να επανέλθει εάν τηρηθεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της.

Το προσωπικό

Απασχολώντας 455 εργαζομένους, για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2021 και 2022, το Ινστιτούτο Top Employers βράβευσε τη Jysk Ελλάδος με τον τίτλο του “Κορυφαίου Εργοδότη”, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της δανέζικης εταιρείας σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά και τις Αξίες της Jysk, “Bring Dedication, Meet Possibilities”, οι οποίες είναι ορατές σε κάθε δραστηριότητα του οργανισμού.

Οι υπηρεσίες για επαγγελματίες

Εδώ και ένα χρόνο, η εταιρεία έχει λανσάρει και στην ελληνικά αγορά τον τομέα B2B. Με ανάλογο επικοινωνιακό υλικό και εταιρικό κατάλογο, η Jysk διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα εταιρικών πελατών στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρήσεις για να προμηθευτούν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, αλλά και προσφορές ενώ υπάρχει ευελιξία στις αποστολές τους.

Ο ιδρυτής της Lars Larsen, άνοιξε το πρώτο κατάστημα Jysk στο Aarhus της Δανίας το 1979. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο από περισσότερα από 3.200 καταστήματα σε 48 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και τζίρο 4,87 δισ. ευρώ πέρυσι. Παρόλα αυτά η δανέζικη εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από την Ρωσία λόγω του πολέμου, λίγο μετά το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων της. Το σημαντικότερο όμως είναι η μετάβαση σε ένα μόνο brand μετά την συγχώνευση σε μια επιχειρηματική οντότητα της Jysk Nordic, με έδρα τη Δανία, όπου ανήκε και η Ελλάδα, και της Dänisches Bettenlager, με έδρα τη Γερμανία, που είχε στον έλεγχό της τις δυτικές χώρες της Ευρώπης.