Πώς θα αξιοποιήσουν τα brands την Generative AI

Τι μπορεί να προσφέρει η μηχανική μάθηση στο marketing;

Όταν, τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε την εμφάνισή του το ChatGPT, τράβηξε την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) διατέθηκε για μαζική κατανάλωση – ή, ίσως καλύτερα, για μαζικό πειραματισμό.

Στην πραγματικότητα, τα LLM και τα εξειδικευμένα για συγκεκριμένο τομέα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (DSLLM) χρησιμοποιούντα εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Φυσικά, οι δυνατότητες και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, δεν περνούν απαρατήρητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και φυσικά, ούτε από τον κόσμο του digital marketing.

Διαβάστε ακόμα: Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

Τι μπορεί να κάνει η Generative AI για τους marketers;

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μια κατηγορία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν νέες εκροές με βάση τα δεδομένα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί. Χρησιμοποιεί έναν τύπο βαθιάς μάθησης που ονομάζεται generative adversarial networks (GAN) και έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εικόνων, κειμένου και ήχου. Συγκεκριμένα, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή συνομιλίας που βασίζεται σε ένα LLM.

Μια μοναδική ιδιότητα της generative AI είναι η ευελιξία της. Υπάρχουν πολλές πιθανές περιπτώσεις χρήσης τόσο για τα brands. Για παράδειγμα, σε μία καμπάνια η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτόματα όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία.

Κι άλλα παραδείγματα χρήσης της Generative AI

Προκατασκευασμένες διαφημίσεις και voiceover (φωνητική επένδυση) σε πολλές γλώσσες με όλες τις εικόνες έτοιμες για προώθηση, γλιτώνοντας ώρες δημιουργίας.

Ένα DSLLM κατασκευασμένο ειδικά για ένα συγκεκριμένο brand – έναν branded “εγκέφαλο” – με τον οποίο οι πελάτες μπορούν να αλληλεπιδρούν.

Η δυνατότητα λήψης συνιστώμενων μηνυμάτων απευθείας στα εισερχόμενα του email μία εταιρείας, που αναδεικνύουν αξιομνημόνευτες στιγμές για τη μάρκα με προ-δημιουργημένα κείμενα, διαφημίσεις, promo reels και προσαρμοσμένο voiceover.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της ομάδας, δημιουργώντας παράλληλα νέους τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών.

Κλιμάκωση χωρίς εξάντληση των πόρων

Με τη βοήθεια της generative AI, τα εμπορικά σήματα μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο και να επεκτείνουν τα δεδομένα σε μια πρωτοφανή κλίμακα που ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από την εξίσωση.

Οι δημιουργοί και οι marketers θα εξακολουθήσουν να χρειάζεται να συμμετέχουν στις υποκειμενικές διαδικασίες τους. Ωστόσο, αντί να ξεκινούν από το μηδέν, η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τη δημιουργία, καθιστά το περιεχόμενο πιο προσιτό, παράγοντάς το σε πολλαπλές μορφές και γλώσσες. Παράλληλα αυτοματοποιεί τις κουραστικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, ώστε οι ομάδες marketing να μπορούν να επικεντρωθούν στη στρατηγική και στα καθήκοντα που απαιτούν πραγματικά την ανθρώπινη προσοχή.

Διαβάστε ακόμα: Θα αντικαταστήσουν τα chatbots τον άνθρωπο;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει πραγματικά κρίσιμο ρόλο στο μέλλον της δημιουργίας περιεχομένου αλλά και της κατανάλωσης για τους χρήστες, τους δημιουργούς και τις επιχειρήσεις. Ενώ η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργεί το περιεχόμενο που θέλει στην επαυξημένη πραγματικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να μετατρέπεται από παιχνίδι της Silicon Valley σε προτεραιότητα σχεδόν για κάθε επιχείρηση που θέλει να αποφύγει να γίνει το blockbuster του κλάδου της. Και, από ότι φαίνεται, οι εταιρείες που δεν ενσωματώνουν την AI στο προϊόν, τις λειτουργίες και την επιχειρηματική στρατηγική τους θα αγωνιστούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές – και εν τέλει θα μείνουν πίσω από εκείνες που το πράττουν.

Με πληροφορίες από AdWeek

Photo: Unsplash