Η Adidas επενδύει στην κινεζική κουλτούρα για να επανακάμψει στην ασιατική αγορά

Το 2023 είναι ένα έτος μετάβασης για την Adidas

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Adidas. Εν μέσω των διαταραχών που προκάλεσε η πανδημία και της ανάδυσης του Guochao -της τάσης σύμφωνα με την οποία οι νέοι Κινέζοι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το συνδυασμό της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας και του στυλ με τις εγχώριες μάρκες και προϊόντα- η Adidas είδε μείωση των εσόδων της στην ευρύτερη κινεζική αγορά για έξι συνεχόμενα τρίμηνα.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς η Κίνα ανακάμπτει από την πανδημία, αυτή θα μπορούσε να είναι η ιδανική στιγμή για το brand να πραγματοποιήσει ένα comeback με ένα μελετημένα σχεδιασμένο storytelling για την Κίνα. Το 2023 θα είναι ένα έτος μετάβασης για το brand, για να θέσει τις βάσεις ώστε να γίνει και πάλι μια αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Το “διαζύγιο” της Adidas με τον Ye φαίνεται ότι θα της στοιχίσει ακριβά

Η Adidas, λοιπόν, έχει αρχίσει να ξανασυναρμολογεί τα κομμάτια της και η Κίνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω μιας στρατηγική αναπροσαρμογή με στόχο τη δημιουργία βαθύτερων τοπικών δεσμών με τους νέους Κινέζους καταναλωτές.

Η επιστροφή της Adidas στην Κίνα

Χρονολογώντας την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο, η Adidas υπέγραψε στρατηγική συμμαχία με το Ίδρυμα Λογοτεχνίας και Τέχνης της Κίνας, έναν οργανισμό που συνδέεται με την Ομοσπονδία Λογοτεχνικών & Καλλιτεχνικών Κύκλων της Κίνας (CFLAC) και προωθεί τον κινεζικό πολιτισμό και τις παραδοσιακές αξίες. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση ευθυγράμμισης της μάρκας σε διπλωματικό επίπεδο, παντρεύοντας τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το design.

Η τριετής συνεργασία περιλαμβάνει μια σειρά από φιλανθρωπικά και πανεπιστημιακά προγράμματα και πολιτιστικές δραστηριότητες υπό την επωνυμία “Century Masters”. Η Adidas θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχουν συμβάλει σημαντικά στον κινεζικό αθλητισμό και την εκπαίδευση τον 21ο αιώνα και θα μοιραστεί αυτές τις ιστορίες με το ευρύ κοινό.

Σε αντάλλαγμα, η συνεργασία παρέχει στην Adidas πολιτιστική αξιοπιστία και πρόσβαση στην καλλιτεχνική δεξαμενή ταλέντων της Κίνας. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι θα επιτρέψει στην Adidas να αναπτύξει διαμορφωτικές σχέσεις με νέους 18 έως 22 ετών μέσω αυτών των νέων πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Στόχος των προγραμμάτων είναι να μεταφέρουν δραστηριότητες και πόρους σε 10.000 σχολεία σε όλη τη χώρα ετησίως για να προωθήσουν την κινεζική αθλητική κουλτούρα και να εμπνεύσουν τη νεολαία με το περίφημο πνεύμα “Impossible is Nothing”.

Εκμεταλλευόμενη την προτίμηση της Gen Z για υγιεινό τρόπο ζωής και νέες εμπειρίες, η Adidas σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε νέα δημοφιλή αθλήματα και χόμπι στην Κίνα, όπως το φρίσμπι, το skateboard και η αναρρίχηση. Εν τω μεταξύ, οι διοργανώσεις στίβου που θα χορηγήσει το αθλητικό brand σε πόλεις σε όλη την Κίνα θα δώσουν πολλές ευκαιρίες για δημιουργία κοινότητας και κοινοποίηση στα social media.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την CFLAC, ο Κινέζος ηθοποιός Chen Xiao, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως “ο Θρύλος του Lu Zhun” και “το Ρομάντζο των ηρώων του Κόνδορα”, ορίστηκε ως πρεσβευτής του πανεπιστημιακού προγράμματος.

Συνδυάζοντας την κινεζική φιλοσοφία με τη σύγχρονη αθλητική ένδυση

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής εμβάθυνσης της Adidas στην Κίνα, οι Κινέζοι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν να δουν περισσότερα προϊόντα με κινεζικά πολιτιστικά στοιχεία. Στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία στοχεύει τα προϊόντα που δημιουργούνται στην Κίνα να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Adidas στην τοπική αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;

Παράλληλα, το Κέντρο Δημιουργίας της Adidas στην Ασία θα παρέχει μια πλατφόρμα για νέους Κινέζους σχεδιαστές και καλλιτέχνες για να συνεργαστούν σε νέα προϊόντα και να συμβαδίσουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες τάσεις.

Πιστή στο moto της, “Τίποτα δεν είναι αδύνατο”, η Adidas έχει προετοιμαστεί με μια αναζωογονημένη στρατηγική για την Κίνα. Ελπίζοντας να κερδίσει τους ισχυρούς καταναλωτές της Gen Z της Κίνας και να εκμεταλλευτεί το κύμα Guochao, η εταιρεία σκοπεύει να επιδείξει βαθιά κατανόηση και σεβασμό για την κινεζική παραδοσιακή κουλτούρα και να ενσωματωθεί στην αθλητική κουλτούρα της χώρας.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash