Γιατί ο νέος CEO αναλαμβάνει τα ηνία της Starbucks νωρίτερα από το αναμενόμενο;

Ποιοι είναι οι λόγου που οδήγησαν τη σκυτάλη να παραδοθεί 12 ημέρες νωρίτερα;

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της στη διεθνή αγορά, η Starbucks όρισε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Laxman Narasimhan ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της. Ο ινδικής καταγωγής Narasimhan ενταχθηκε στην εταιρεία την 1η Οκτωβρίου 2022 και είχε προγραμματιστεί να συνεργαστεί με τον Howard Schultz, προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, μέχρι να αναλάβει πλήρως τη θέση του στην εταιρεία, ως CEO, την 1η Απριλίου 2023. Όμως ο Narasimhan αναλαμβάνει τη θέση σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Εκτός από την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, ο Narasimhan εντάχθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μάλιστα, θα ηγηθεί της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αυτή την εβδομάδα. Η Starbucks επεσήμανε τη χρονική στιγμή της συνεδρίασης για να εξηγήσει τη μετάβαση νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα Starbucks επενδύουν στη βρετανική αγορά

Γιατί τώρα;

Ο Narasimhan αναλαμβάνει τη Starbucks περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των κερδών και των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου του έτους, τα οποία δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Επίσης, αναλαμβάνει λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν ο Schultz προγραμματιστεί να καταθέσει σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με την αντιμετώπιση των προσπαθειών οργάνωσης συνδικάτων από τη Starbucks.

Με λίγα λόγια, ο νέος CEO αναλαμβάνει μια επιχείρηση που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία -ιδιαίτερα στην Κίνα- και αντιμετωπίζει την προσπάθεια των εργαζομένων να ιδρύσουν συνδικάτο.

Σύμφωνα με τον διοικητικό δικαστή του Συμβουλίου Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (NLRB), η Starbucks επέδειξε εκτεταμένη παραβατική συμπεριφορά στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις προσπάθειες συνδικαλισμού των καταστημάτων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τοποθεσίας που συνδικαλίστηκε.

Η Starbucks έστειλε επανειλημμένα υψηλόβαθμα στελέχη στα καταστήματα της περιοχής του Μπάφαλο σε μια προσπάθεια, η οποία πιθανότατα άφησε μόνιμο αντίκτυπο ως προς τη σημασία της καταψήφισης της εκπροσώπησης. Τελικά, παρά τις ενέργειες της εταιρείας, σχεδόν 300 καταστήματα έχουν ψηφίσει υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και έχουν πιστοποιηθεί από το NLRB μέχρι στιγμής.

Όμως, για τον Schultz, το θέμα ήταν προσωπικό. Σε κάποια συνέντευξή του, μάλιστα είχε τονίσει πως κανένα συνδικάτο δεν έχει θέση στη Starbucks, παρόλο που αναγνώρισε το δικαίωμα των εργαζόμενων να προσπαθούν να συνδικαλιστούν. Παραμένοντας στο διοικητικό συμβούλιο της Starbucks, ο Schultz θα καταθέσει για τις εργασιακές πρακτικές της εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 29 Μαρτίου.

Ο νέος CEO

Γεννημένος στην Pune της Ινδίας, ο Laxman Narasimhan έχει 30 χρόνια εμπειρίας σε παγκόσμιες αλυσίδες retail, όχι όμως και στο χώρο της εστίασης. Ο Narasimhan, πριν την πρόσληψή του από τη Starbucks, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Reckitt Benckiser Group Plc, μιας αγγλο-ολλανδικής εταιρείας προϊόντων διατροφής. Στην πορεία του εκεί κατάφερε να αναζωογονήσει την εταιρεία και να την επαναφέρει σε ανάπτυξη, μετά από ένα διάστημα πτώσης των πωλήσεών της.

Διαβάστε ακόμα: Η διαφορετική προσέγγιση των Starbucks στα NFTs ως μέρος των loyalty προγραμμάτων

Προηγουμένως, ο Narasimhan είχε αναλάβει διάφορους ηγετικούς ρόλους στην PepsiCo, μεταξύ άλλων ως παγκόσμιος εμπορικός διευθυντής. Διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την υποσαχάρια Αφρική, ενώ προηγουμένως ήταν διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo Λατινικής Αμερικής και οικονομικός διευθυντής της PepsiCo Americas Foods. Πριν την PepsiCo, ήταν ανώτερος εταίρος της McKinsey.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη, ο Schultz τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη νέα ηγεσία και στους ανθρώπους της Starbucks. “Εσείς όλοι είστε το μέλλον της Starbucks” είπε, τονίζοντας πως ο κόσμος χρειάζεται τη Starbucks – και η Starbucks χρειάζεται τους ανθρώπους της.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash