Το Google παρουσιάζει στο κοινό τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Bard

Το Bard ξεκινά με δοκιμές στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά από μήνες δημόσιας συζήτησης σχετικά με τα αναδυόμενα chatbots που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη, η Google ανοίγει την της δικής της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Bard σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Τα σχόλια μετά την πρώτη εμφάνιση ήταν ανάμεικτα, με το Bloomberg μάλιστα να το χαρακτηρίζει “απλά βαρετό”. 

Οι χρήστες στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να μπουν στη διεύθυνση bard.google.com και να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Bard, το οποίο υπόσχεται να τους βοηθήσει να περιγράψουν και να γράψουν προσχέδια δοκιμίων, να σχεδιάσουν το baby shower ενός φίλου και να πάρουν ιδέες για γεύμα με βάση το τι υπάρχει στο ψυγείο τους. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα με την πάροδο του χρόνου σε περισσότερες χώρες και γλώσσες.

Διαβάστε ακόμα: Η Snap λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη

Η είδηση έρχεται καθώς η Google, η Microsoft, το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη στον απόηχο της πρόσφατης, viral επιτυχίας του ChatGPT. Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι φέρνει επίσης AI στα εργαλεία παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Sheets και Docs. Λίγο αργότερα, η Microsoft προχώρησε σε μια παρόμοια αναβάθμιση AI στα εργαλεία παραγωγικότητάς της.

Τα λάθη είναι αναμενόμενα

Η Google παρουσίασε το Bard τον περασμένο μήνα σε ένα demo – που αργότερα στιγματίστηκε για την παροχή ανακριβούς απάντησης σε μια ερώτηση σχετικά με ένα τηλεσκόπιο. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google υποχώρησαν κατά 7,7% εκείνη την ημέρα, σβήνοντας 93 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγοραία αξία της.

Όπως και το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε δημόσια στα τέλη Νοεμβρίου από την εταιρεία ερευνών AI OpenAI, το Bard βασίζεται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Αυτά τα μοντέλα εκπαιδεύονται σε τεράστιους όγκους δεδομένων στο διαδίκτυο, προκειμένου να παράγουν συναρπαστικές απαντήσεις σε προτροπές χρηστών. Η τεράστια προσοχή στο ChatGPT φέρεται να ώθησε τη διοίκηση της Google να κηρύξει κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” για την επιχείρηση αναζήτησης.

Το λάθος του Bard (κατά την παρουσίαση του demo) ανέδειξε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Google και άλλες εταιρείες με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα βασικά τους προϊόντα. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να παρουσιάσουν αρκετά ζητήματα, όπως η διαιώνιση προκαταλήψεων, η ανακρίβεια των γεγονότων και η αντίδραση με επιθετικό τρόπο.

Με ανάρτηση στον ιστότοπό της, η Google αναγνώρισε ότι ότι το Bard μπορεί να κάνει λάθη. Για το λόγο αυτό κάθε ερώτημα του Bard θα περιλαμβάνει ένα κουμπί “Google it” κάτω από την προτροπή, που θα ανοίγει μια νέα καρτέλα στη σελίδα αναζήτησης της εταιρείας. Επιπλέον, το Bard θα εμφανίζει τρία διαφορετικά προσχέδια σε κάθε απάντηση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η Google βλέπει την τρέχουσα μορφή του Bard ως ένα συμπληρωματικό χαρακτηριστικό της αναζήτησης.

Το Bard

Το Bard έχει σχεδιαστεί ως μια διεπαφή σε ένα LLM που επιτρέπει στους χρήστες να συνεργάζονται με τη γενεσιουργό AI. Στην πραγματικότητα, χρησιμεύει στην υποστήριξη της παραγωγικότητας, της δημιουργικότητας και της περιέργειας – λειτουργώντας ως δημιουργικός και χρήσιμος συνεργάτης του χρήστη.

Παραγωγικότητα. Οι χρήστες θα μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν το χρόνο τους συνεργαζόμενοι με το Bard. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, ότι ένας χρήστης σχεδιάζει ένα πάρτι: το Bard μπορεί να τον βοηθήσει να φτιάξει τη λίστα με τις εργασίες του και να συντάξει το κείμενο της πρόσκλησης – βοηθώντας τον χρήστη να απελευθερώσει χρόνο και χώρο για να τον αφιερώσει σε άλλες εργασίες υψηλότερου επιπέδου.

Δημιουργικότητα. Το Bard μπορεί επίσης να βοηθήσει να ζωντανέψουν οι ιδέες ενός χρήστη ή να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά του με νέους τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης γράφει μια ανάρτηση σε ιστολόγιο, το Bard μπορεί να την περιγράψει – παρέχοντας ένα σημείο εκκίνησης ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια κενή σελίδα. Βλέπουμε επίσης το Bard να εμπνέει τη δημιουργικότητα δημιουργώντας ποιήματα, μικρές ιστορίες και σλόγκαν.

Διαβάστε ακόμα: Θα αντικαταστήσουν τα chatbots τον άνθρωπο;

Περιέργεια. Το Bard μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την περιέργεια των χρηστών, καθώς εξερευνούν ιδέες ή θέματα που τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, το Bard μπορεί να εξηγήσει απλά μια σύνθετη έννοια ή να φέρει στην επιφάνεια σχετικές γνώσεις για ένα θέμα, οι οποίες μπορεί να εμπνεύσουν έναν χρήστη να εξερευνήσει και να μάθει περισσότερα.

Από ότι φαίνεται τα chatbots αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής ζωής για περισσότερους ανθρώπους. Τα chatbots -και η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα- δεν θα εξαφανιστούν. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Με πληροφορίες από CNN | Google

Photo: Unsplash