23 Δεκ 2024
READING

ΕΥΔΑΠ: Σε ολική επαναφορά και μετασχηματισμό ο εθνικός υδροδότης

4 MIN READ

ΕΥΔΑΠ: Σε ολική επαναφορά και μετασχηματισμό ο εθνικός υδροδότης

ΕΥΔΑΠ: Σε ολική επαναφορά και μετασχηματισμό ο εθνικός υδροδότης

Σε διαδικασία πλήρους μετασχηματισμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ΕΥΔΑΠ, με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από τον μετασχηματισμό αυτόν επιδιώκεται ουσιαστικά από τη διοίκηση της εταιρείας και τον επικεφαλής της, Χάρη Σαχίνη, η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καθοδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη μέρα της για την επόμενη εικοσαετία. 

Οι έξυπνοι μετρητές, η επιχειρησιακή αναβάθμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε η μελέτη διαμόρφωσης της στρατηγικής Έξυπνων Μετρητών της ΕΥΔΑΠ και η αντίστοιχη μελέτη επιχειρησιακής υπόθεσης εργασίας με στόχο τη σύνταξη τευχών του σχετικού́ διαγωνισμού́, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στους πρώτους μήνες του 2023 με προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική, όπου δραστηριοποιείται ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να αλλάξουν 2,16 εκατομμύρια παλαιοί μετρητές. Επιπλέον δημιουργήθηκε ο οδικός χάρτης των δράσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την παραγωγή́ και διαχείριση ενέργειας και παράλληλα ξεκίνησε η εκπόνηση σχετικών μελετών εφαρμογής ενεργειακής αναβάθμισης
και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα (Zero carbon water).

Επιχειρησιακή αναβάθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός

Στον τομέα της επιχειρησιακής αναβάθμισης της εταιρείας ολοκληρώθηκε πρόσφατα η προετοιμασία για την εγκατάσταση του νέου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα ERP συστήματα. Ταυτόχρονα όμως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους τομείς της αποδοτικότητας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας. 

Έχοντας υπογράψει συμβάσεις με το δημόσιο για την αποκλειστική χρήση του δικαιώματος παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης έως και το τέλος του 2040 αλλά και για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, γεγονός που καθόρισε την τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για την επόμενη εικοσαετία σε τιμή κατά περίπου 40% χαμηλότερη σε σχέση με το διάστημα 2004-2013, ήρθε να κλείσει μία σημαντική εκκρεμότητα για τον εθνικό υδροδότη. 

Ο καθορισμός δίκαιου και εύλογου τιμήματος για το αδιύλιστο νερό για την επόμενη εικοσαετία, αποτελεί ένα καίριο σημείο που καθορίζει το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας και παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης για τους καταναλωτές αλλά και μία ξεκάθαρη εικόνα για τους επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν την εταιρεία στο επενδυτικό της πλάνο και τον μετασχηματισμό της. 

Στην πραγματικότητα, μέσα από την υπογραφή των δύο αυτών συμβάσεων η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να κλείσει μία εκκρεμότητα ετών που τις έδωσε την δυνατότητα να ξεδιπλώσει σταδιακά τον στρατηγικό της σχεδιασμό, να εξορθολογίσει το λειτουργικό της κόστος και να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς προς την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου. 

Επενδύσεις 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2031

Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι και το 2031, ενώ μόνο για το 2023 είναι προγραμματισμένα προκηρυχθούν έργα συνολικού ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ. Επενδυτική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της εταιρείας αποτελούν τα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία στερείται οργανωμένου αποχετευτικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισό του 2022 κατασκευάστηκαν 41,2 χιλιόμετρα αγωγών στα Γλυκά Νερά και 15,3 χιλιόμετρα αγωγών στο δήμο Παλλήνης. Επιπλέον κατασκευάστηκαν 21 χιλιόμετρα αγωγών και 100 μέτρα υδραυλικής σήραγγας στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Επίσης υπογράφηκε η εργολαβική́ σύμβαση για την κατασκευή δικτυών ακαθάρτων στον δήμο Μαραθώνα με προϋπολογισμό́ 56 εκατομμυρίων ευρώ, κινήσεις που αποδεικνύουν τη σημασία της συγκεκριμένης περιοχής της Αττικής για τα επόμενα βήματα και το μέλλον της εταιρείας. 

Σε επίπεδο ιδιοκτησίας η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή ευρύτερα ως Υπερταμείο, κατέχει άμεσα δικαιώματα ψήφου για το 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα δικαιώματα ψήφου για το 11,33% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. 

Με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Επιδίωξη της εταιρείας έως και το 2030 είναι να λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σε αυτό τον σχεδιασμό η διοίκηση προγραμμάτισε την εξαγορά φωτοβολταϊκού, ενώ για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα υιοθετήσει τη χρήση βιοαερίου αντί φυσικού αερίου στην Ψυτάλλεια, μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων από ηλεκτρικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.