Πώς το Δουμπιά έγινε το πρώτο ελληνικό γαστρονομικό νερό της αγοράς

Με όχημα την αυθεντικότητα και την βιωσιμότητα

Από την περίφημη πηγή των Αγίων Αποστόλων στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura, η Δουμπιά αποτελεί το πρώτο ελληνικό “γαστρονομικό” νερό της αγοράς. Ως ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, εμπεριέχει διοξείδιο του άνθρακα από την ομώνυμη πηγή. Γνωστή από το 1445, φημίζεται για τα πετρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς επίσης και μέταλλα πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Προστατευμένο μέσα στα πετρώματα της πηγής του στο ομώνυμο χωριό των Ζερβοχωρίων της ορεινής Χαλκιδικής, το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Δουμπιά παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή ποιότητα και πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας των φυσικών μεταλλικών νερών, όσον αφορά τα φυσικοχημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του. Μετά την εξαγορά του από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία, διείσδυσε ακόμη περισσότερο στην εγχώρια αγορά, ακολουθώντας υψηλά πρότυπα παραγωγής και βιωσιμότητας.

Από τη Μαλαματίνα στην οικογένεια Σαράντη

Η εταιρεία Δουμπιά ήταν θυγατρική του ομίλου Μαλαματίνα, και σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2019 είχε πωλήσεις 289 χιλ. ευρώ και ζημιές περίπου 500 χιλ. ευρώ. Η Μαλαματίνα, υπό τον προηγούμενο επικεφαλής της, Κωνσταντίνο Μαλαματίνα, διήλθε αρκετών συμπληγάδων πριν φτάσει στο στάδιο του οικονομικού εξορθολογισμού και της αντιμετώπισης των δανειακών βαρών υπό τη νέα γενιά ηγεσίας της εταιρείας. Το πρώτο βήμα αυτού του εξορθολογισμού αυτού έγινε αρχικά το 2020 με τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή να έχει αναλάβει η Ernst & Young και εν τέλει την πώληση της θυγατρικής Δουμπιά στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη.

Η πρόταση που κατέθεσε η οικογένεια Σαράντη προκρίθηκε έναντι της πρότασης που κατέθεσε κυπριακό fund. Η πρόταση αφορούσε στην απόκτηση περίπου 78% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το συνολικό τίμημα του ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Δουμπιάς.

Η οικογένεια Σαράντη απέκτησε ένα επιπλέον 7% του μετοχικού κεφαλαίου της Δουμπιάς, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Μαλαματίνα στην ίδια τιμή μετοχής με το 78%. Το υπόλοιπο 15% ανήκει στον Δήμο Ανθεμούντα στη Χαλκιδική, όπου βρίσκεται το ομώνυμο χωριό και οι πηγές του φυσικού μεταλλικού νερού που εκμεταλλεύεται η ομώνυμη εταιρεία.

Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία των αδελφών Σαράντη απέκτησε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αγορά, το οποίο ενίσχυσε περαιτέρω αρχικά με την εμπορική οργάνωση της εταιρείας και την ενίσχυση των πωλήσεων αξιοποιώντας το σημαντικό δίκτυο πωλήσεων που έχουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Με την παραγωγή να βρίσκεται σε καλή κατάσταση καθώς είχαν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, η Δουμπιά επαναπροωθήκε στην αγορά ως ένα γαστρονομικό νερό υψηλών προδιαγραφών.

Το rebranding

Μετά την άρση των πανδημικών περιορισμών, το 2022, η Δουμπιά επέστρεψε στα ράφια ανανεωμένη, ύστερα από γενναίο rebranding με τα γενικά χαρακτηριστικά να έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα μοτίβα και δεδομένα. Ένα βασικό στοιχείο της νέας εικόνας ήταν η καθαρότητα και η λιτότητά της. Χωρίς θορύβους ή περιττά στοιχεία, η νέα συνολική εικόνα, αλλά κυρίως το νέο λογότυπο, απεικονίζει απλά ένα “Δ” το οποίο έχει στοιχεία τόσο από το βουνό, αλλά και από το νερό. Η μινιμαλιστική και η διάφανη ετικέτα δίνει την λεπτότητα και τη φινέτσα, όπως φίνο είναι το ίδιο το περιεχόμενο της φιάλης.

Η αγορά των ανθρακούχων νερών στην Ελλάδα συνεχώς διευρύνεται και το ανθρακούχο νερό πλέον θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις και ένα εναλλακτικό drink. Γι’αυτό η εικόνα του προϊόντος παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο, όπως το ίδιο και το υλικό της συσκευασίας. Τα νερά Δουμπιά κυκλοφορούν στο πολυτελές χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι σε δύο μεγέθη 750ml και 250ml -από τα τρία που είχε η προκάτοχος σειρά-.

Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα

Η Δουμπιά στοχεύει στο σοφιστικέ και οικολογικά ευσυνείδητο καταναλωτή, ο οποίος θέλει το νερό του να είναι αγνό και η συσκευασία του να μην ρυπαίνει το περιβάλλον, εναρμονιζόμενη στην απαίτηση του σύγχρονου καταναλωτή για βιωσιμότητα. Το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Δουμπιά ξεχωρίζει για τον οικολογικό του χαρακτήρα ακολουθώντας τον δρόμο της βιωσιμότητας, από την πηγή μέχρι την εμφιάλωση, καθώς εμφιαλώνεται αποκλειστικά σε γυάλινες συσκευασίες. Η εταιρεία ασχολείται ενεργά με την ουσιαστική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωταρχικό μέλημα την επιβράδυνση του λιώσιμου των πάγων της Αρκτικής, που είναι μια παγκόσμια αποστολή για την οποία πιστεύει ότι πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί, καταναλωτές και εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δουμπιά έγινε η πρώτη εταιρεία ανθρακούχων νερών στη “Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων”. Κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Την ίδια στιγμή 1,4 εκατ. άτομα, δηλαδή το 12,9% του πληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια. Οι παραπάνω δραματικές διαπιστώσεις κινητοποιούν ήδη τον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων για μείωση της σπατάλης.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος περιλαμβάνει, εκτός από επιχειρήσεις τροφίμων, δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, επιχειρήσεις εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Όλοι μαζί συντονίζουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στη χώρα μας μέσα από συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού.

Διεθνής αναγνώριση

Οι πηγές ανθρακούχων φυσικών μεταλλικών νερών είναι σπάνιες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις τρεις. Μία από αυτές βρίσκεται στους Αγίους Αποστόλους, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, περιτριγυρισμένη από ένα δάσος αιωνόβιων βελανιδιών, όπου αναβλύζει το ανθρακούχο νερό Δουμπιά. Τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στην επίσημη αναγνώρισή της ως Ιαματική Πηγή από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η Δουμπιά βρέθηκε στις αρχές του 2023 στην κορυφή της διεθνούς αναγνώρισης, κατακτώντας τα τρία αστέρια που αντιστοιχούν στην ανώτατη διάκριση του διαγωνισμού Superior Taste Awards 2023. Η εκρηκτική του δροσιά και η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ασβέστιο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τους κριτές του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης, ενός εκ των εγκυρότερων και ανεξάρτητων οργανισμών για την προώθηση και αναγνώριση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης, να του απονείμουν την αριστεία.