26 Απρ 2024
READING

Η διαχρονική αξία της Σουρωτής περνά στην επόμενη μέρα

5 MIN READ

Η διαχρονική αξία της Σουρωτής περνά στην επόμενη μέρα

Η διαχρονική αξία της Σουρωτής περνά στην επόμενη μέρα

Επενδύσεις και νέα προϊόντα για το μέλλον

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τo φυσικό μεταλλικό νερό Σουρωτή αναβλύζει από την oμώνυμη ιστoρική πηγή, φημισμένο για την εξαιρετική του ποιότητα και τις ιαματικές του ιδιότητες. Λανσάροντας καινοτόμα προϊόντα στην κατηγορία premium carbonated beverages και με νέο επενδυτικό πρόγραμμα, η εταιρεία φιλοδοξεί να επανέλθει στην πρώτη θέση της αγοράς ανθρακούχου νερού.

Η σημασία της κατανάλωσης νερού ήταν ανέκαθεν αδιαμφισβήτητη. Πόσω μάλλον στη σύγχρονη εποχή, που η συνεχής βελτίωση του τρόπου ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας και η φυσική προέλευση των προϊόντων αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Στην περίπτωση της Σουρωτής “η φύση έδωσε τη λύση”, καθώς το νερό της είναι ένα από τα πιο εμπλουτισμένα φυσικά μεταλλικά νερά. Για την ακρίβεια, η Souroti έρχεται κατευθείαν από την καρδιά της γης, ιδιαίτερα εμπλουτισμένη με πάνω από 1.000 mg/L μεταλλικά στοιχεία, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα ανθρακικά, μαγνήσιο, ασβέστιο, πυρίτιο και λίθιο.

Μακρόχρονη ιστορία

Η πηγή της Σουρωτής “ανακαλύφθηκε” το 1916 από Γάλλους στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στην περιοχή κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο, αν και υποτυπώδες, εμφιαλωτήριο νερού.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η περιοχή είχε εντοπιστεί ήδη από την αρχαιότητα, αφού σε ολόκληρη τη Μακεδονία ήταν γνωστή η ύπαρξη της πηγής απ’ όπου ανάβλυζε άφθονο νερό από τη γη, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη που υπερχείλιζε και κατέληγε στον μικρό ποταμό Ανθεμoύντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τοπικοί θρύλοι αναφέρουν πως ένας από τους πιο φανατικούς λάτρεις του ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τη Σουρωτή για να το προμηθευτεί.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Ένα λίτρο Σουρωτή καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο ενός ενήλικα. Εμβαθύνοντας στις ιδιότητές του, τα όξινα ανθρακικά που περιέχει το νερό Σουρωτή συμβάλλουν στην ρύθμιση της οξύτητας στο στομάχι και στην ομαλή λειτουργία της πέψης, ενώ τα ποσοστά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο δρουν ωφέλιμα στο ουροποιητικό σύστημα, στις νεφρολιθιάσεις, στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε διοξείδιο του πυριτίου όσο και σε λίθιο συμβάλλει στην αντιγηραντική του δράση, συντελώντας στη διατήρηση ενός λαμπερού, ελαστικού και υγιούς δέρματος στην ανθεκτικότητα των μαλλιών και των νυχιών, καθώς και στην ευεξία και την ψυχική ισορροπία αντίστοιχα.

Πρωτοπόρος στην καινοτομία

Με όλα αυτά τα φυσικά εφόδια, το 1993 η εταιρεία λάνσαρε τη νέα της συσκευασία σε κουτί αλουμινίου, ενώ δύο χρόνια αργότερα άνοιξε υποκατάστημα στην Αθήνα για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς της Νότιας Ελλάδας. Το 1998 ήταν ένα έτος-σταθμός αφού από Κοινοτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Μεταλλικού Νερού “Σουρωτή” μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το αμέσως προσεχώς διάστημα ξεκίνησε πανελλαδική καμπάνια προβολής, προωθητικά προγράμματα και ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές χορηγίες, δίνοντας νέα πνοή στην αναπτυξιακή της πορεία και γνωρίζοντας τα προϊόντα Σουρωτής στο καταναλωτικό κοινό.

Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε στην αγορά τα νέα της προϊόντα (Σουρωτή με άρωμα λεμόνι – λάιμ, πορτοκάλι και ροδάκινο) και ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων παλαιάς γραμμής εμφιάλωσης με την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης PET. Τη διετία 2011-2003 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, με την επένδυση να πληροί όλες τις προδιαγραφές των κανόνων υγιεινής και να είναι πιστοποιημένη κατα ISO 9001 και HACCP.

Η δεκαετία του 2000 βρήκε την επιχείρηση να μεγαλώνει και να καθιερώνεται, γιορτάζοντας τα 90 χρόνια επιτυχημένης λειτουγίας στην ελληνική αγορά, ανασχεδιάζοντας το εταιρικό της site και αποκτώντας ενεργότερη παρουσία στον ψηφιακό κόσμο.

Το διάστημα 2010-2011 λάνσαρε τη νέα σειρά SOUROTEA και άρχισε να ενισχύει το τμήμα εξαγωγών δίνοντας βαρύτητα στη διείσδυση και ανάπτυξή της στις αγορές της Κίνας, του Καναδά και των Η.Π.Α. Ενώ προετοίμασε το λανσάρισμα προϊόντων στην κατηγορία των soft drinks.

Το βήμα στη νέα εποχή

Το 2016 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Dimerra του ομογενή Ιβάν Σαββίδη. Η μετάβαση αυτή σηματοδότησε και την έναρξη ενός νέου επενδυτικού πλάνου. Στον προγραμματισμό της επιχείρησης είναι η δαπάνη 25 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο αφενός την ενίσχυση της παραγωγής, αφετέρου την παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των premium carbonated beverages.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ήδη η Σουρωτή έχει λανσάρει προϊόντα με βασική πρώτη ύλη το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο εμπλουτίζεται με φυσικό άρωμα δυόσμου και μέντας, με λεμόνι και λάιμ, με μαστίχα, με φυσικό άρωμα αγγουριού και με φυσικό άρωμα ρόδι.

Η διεθνής αναγνώριση

Το 1991 το νερό της Σουρωτής αναγνωρίστηκε ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο υπόξινο και οξυανθρακικό, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Από τότε, η Σουρωτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος βραβεύτηκε το 1992 στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe, όπου απέκτησε τον «Χρυσό Αστέρα», ένα βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου. Και το 2014, στα πλαίσια της νομοθεσίας, αναγνωρίστηκε ως Ιαματικό νερό για ποσιθεραπεία, με ιατρική τεκμηρίωση των ιδιοτήτων και των ευεργετικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, από την Ομάδα Ιατρικής Μελέτης των Ιαματικών Νερών.

Μερικά χρόνια αργότερα, το Μάιο του 2020, το νερό της Σουρωτής βραβεύτηκε με το βραβείο ανώτερης γεύσης Superior Taste Award από το International Taste Institute, πιστοποιώντας έτσι την εξαιρετική του γεύση και ποιότητα.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη του εμφιάλωση, η επιχείρηση με τέσσερις πλήρεις γραμμές παραγωγής, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, 134 μόνιμους ειδικευμένους εργαζόμενους, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ., υποκατάστημα στην Αθήνα και εμπλουτισμένο χαρτοφυλάκιο, ανοίγει νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσκοπώντας να “επανακαταλάβει” την πρώτη θέση στην αγορά.

Ενώ το 2020 την πρώτη θέση στις πωλήσεις ανθρακούχου σε όγκο είχε η Σουρωτή, με μερίδιο 21,4%, τον Οκτώβριο του 2021 αυτό ανατράπηκε, καθώς η τελευταία κατήλθε στο 18,4% και στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ζαγόρι με 20,5%, από 16,7% που ήταν το 2020.

Με το λανσάρισμα των νέων προϊόντων αναμένεται μεγάλη αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανέκαμψε το 2021, υπερβαίνοντας και τα προπανδημικά επίπεδα. Η Σουρωτή έκλεισε τη χρήση με κύκλο εργασιών περίπου 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι 12,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης. Περίπου το 60% των πωλήσεών της πραγματοποιείται από τα σημεία horeca (ξενοδοχεία, εστίαση, catering) και το υπόλοιπο 40% από τα σούπερ μάρκετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.