Το TikTok εγκαινιάζει την πλατφόρμα διανομής μουσικής SoundOn
Το TikTok δημιουργήθηκε σαν μια social πλατφόρμα που επέτρεπε στους χρήστες του διαδικτύου να ανεβάζουν μικρής διάρκειας βίντεο με τους ίδιους να χορεύουν υπό τους ήχους μουσικής, και μετά να το μοιράζονται με άλλους χρήστες.
Ουσιαστικά, η εφαρμογή έγινε ο διάδοχος του musical.ly, της κινεζικής social πλατφόρμας, που εγκαινίασε το συγκεκριμένο μοντέλο μουσικοχορευτικών βίντεο. Τον Αύγουστο του 2018 το musical.ly εξαγοράστηκε από το TikTok και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Διαβάστε ακόμα: Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους
Πριν έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2022, η κινεζική εφαρμογή ανακοίνωσε ότι λανσάρει ένα εργαλείο διανομής μουσικής, το SoundOn, και έτσι εντάχθηκε σε ένα πολυπληθές πεδίο πλατφορμών -όπως το DistroKid και το iGroove- που επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να κυκλοφορούν τραγούδια σε εφαρμογές streaming, όπως το Spotify και το Apple Music.
Το προβάδισμα του TikTok
Όμως, παρά το γεγονός ότι ήταν μία νεοεισερχόμενη δύναμη στη διανομή, το TikTok είχε ήδη ένα προβάδισμα στον κλάδο. Η εφαρμογή του είχε γίνει ένας σημαντικός κόμβος για την ανακάλυψη τραγουδιών, διαμορφώνοντας τη δημοτικότητα των πιο φρέσκων κομματιών μέσω των viral βίντεο.
Τότε, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε το TikTok να αξιοποιήσει την επιρροή του στη μουσική βιομηχανία ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη του SoundOn δεν ήταν απόλυτα σαφής. Θα προσπαθούσε να “κλέψει” δουλειές από ανεξάρτητους διανομείς; Θα δημιουργούσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία για ανεξάρτητους καλλιτέχνες; Θα μπορούσε να αναπτύξει μια αυτόνομη υπηρεσία music streaming;
Τώρα, ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα του SoundOn, οι φιλοδοξίες του TikTok για την πλατφόρμα έρχονται στο επίκεντρο, καθώς η εταιρεία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την επιρροή της στη μουσική για να ενισχύσει τους καλλιτέχνες του SoundOn. Με την πλατφόρμα marketing και διανομής μουσικής, SoundOn, η εταιρεία θέλει να βοηθήσει περισσότερους καλλιτέχνες να ακουστεί η μουσική τους.
Το SoundOn
Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει στους καλλιτέχνες να ανεβάζουν τη μουσική τους απευθείας στο TikTok και στη δική της υπηρεσία μουσικής ροής, Resso, της μητρικής εταιρείας ByteDance, εκτός από τις παγκόσμιες πλατφόρμες ροής, όπως οι Apple Music, Spotify, Pandora, Deezer και Joox της Tencent. Η διανομή αυτή παρέχεται δωρεάν και η πλατφόρμα απαλλάσσεται από όλα τα τέλη συναλλαγής.
Το SoundOn θα καταβάλλει το 100% των δικαιωμάτων στους δημιουργούς μουσικής για απεριόριστο χρονικό διάστημα στις πλατφόρμες που ανήκουν στην ByteDance. Αυτό περιλαμβάνει τη διανομή στο TikTok- συν το Resso στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Ινδία- και στην εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο της ByteDance, CapCut. Για τις παγκόσμιες υπηρεσίες streaming, η πληρωμή πηγαίνει100% στον καλλιτέχνη κατα το πρώτο έτος, αλλά θα πέσει στο 90% από το δεύτερο έτος και μετά.
Συγκριτικά, ο ανταγωνιστής DistroKid χρεώνει τους καλλιτέχνες και τις εταιρείες σε συνδρομητική βάση, ενώ επιτρέπει στους καλλιτέχνες να κρατήσουν το 100% των εσόδων τους. Η TuneCore, εν τω μεταξύ, χρεώνει για τη διανομή ανά τραγούδι ή ανά άλμπουμ, αλλά υπόσχεται στους καλλιτέχνες να κρατήσουν το 100% των εσόδων από το streaming.
Το TikTok σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει υπηρεσίες creator-marketing για τους χρήστες του SoundOn, μπαίνοντας έτσι σε μια πολυπληθή αγορά εταιρειών influencer-marketing που ειδικεύονται στην προώθηση τραγουδιών.
Μπορεί το SoundOn να δημιουργήσει κόντρα;
Εάν η πλατφόρμα σχεδιάζει να αναλάβει σχεδόν όλες τις πτυχές της ψηφιακής μουσικής επιχείρησης, από την κοινωνική ανακάλυψη, το influencer marketing, την υπογραφή νέων καλλιτεχνών και το streaming, είναι πιθανό να ενοχλήσει τους υπάρχοντες παίκτες του χώρου.
Διαβάστε ακόμα: Πώς διαμορφώνεται το marketing στο TikTok
Η αλήθεια είναι πως το TikTok έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις με τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες που παρέχουν πολλά από τα τραγούδια που κάνουν την εφαρμογή δημοφιλή. Αλλά αυτή η σχέση είναι επισφαλής.
Το σίγουρο είναι πως οι δισκογραφικές εταιρείες θέλουν να έχουν μια καλή σχέση με το TikTok. Απλά φοβούνται πως αν παραδεχτούν πόσο σημαντικό είναι το TikTok για τη μουσική βιομηχανία, θα χάσουν σε ένα βαθμό το διαπραγματευτικό τους πλεονέκτημα.
Με πληροφορίες από Business Insider
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.