Η Funko θα πετάξει εκατομμύρια φιγούρες Funko Pop στις χωματερές
Η εταιρεία εξήγησε το λόγο πίσω από αυτή την κίνηση, κατά την έκθεση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2022. Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών και συλλεκτικών αντικειμένων ανέφερε ότι το κόστος αποθήκευσης και ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων για τη διατήρηση του πλεονάζοντος αποθέματος έπληξε περισσότερο από 5,5% το μικτό περιθώριο κέρδους της στο τέταρτο τρίμηνο.
Ο συνδυασμός της φθίνουσας ζήτησης για τα παιχνίδια και του πλεονάσματος των αποθεμάτων δημιούργησε οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία. Πέρυσι, χρειάστηκε να ενοικιάσει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο μόνο και μόνο για να κρατήσει τη συσσώρευση των φιγούρων Funko, οι οποίες κυμαίνονται από το Baby Yoda μέχρι τον Eddie Van Halen.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί Shein και Temu επιχειρούν να επεκταθούν πέρα από την Κίνα και την Αμερική
Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν περισσότερες φιγούρες Funko στις αποθήκες της εταιρείας από όσες μπορεί να υποστηρίξει και να πουλήσει στα καταστήματα. Στο τέλος του 2022 η αμερικανική εταιρεία διατηρούσε φιγούρες αξίας περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 48% περισσότερο από ό,τι είχε στα χέρια της μόλις ένα χρόνο πριν.
Τα οφέλη από την εξάλειψη του αποθέματος
Η εταιρεία σκοπεύει να εξαλείψει λίγο από αυτό το απόθεμα το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να μειώσει το κόστος εκπλήρωσης της διαχείριση των επιπέδων των αποθεμάτων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη λειτουργική ικανότητα του κέντρου διανομής της. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια απομείωση στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ύψους περίπου 28 έως 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν ολίγοις, το προϊόν που αποθηκεύει η Funko αξίζει λιγότερο από το κόστος διατήρησής του, οπότε το “ξεφορτώνεται”. Η εταιρεία αισιοδοξεί πως η διόρθωση αυτού του προβλήματος, σε συνδυασμό με ένα νέο σύστημα διαχείρισης αποθήκης, θα μειώσει δραματικά το κόστος.
Η τεράστια ποσότητα του αποθέματος ήταν ουσιαστικά εμπόδιο καθώς οι ομάδες εργάζονταν για την εκπλήρωση των παραγγελιών. Οι εγκαταστάσεις εκπλήρωσης της εταιρείας λειτουργούσαν στο 100% της δυναμικότητας, αλλά πρέπει να είναι στο 80% της δυναμικότητας για να είναι τόσο αποδοτικές όσο θα η εταιρεία θα ήθελε να είναι.
Η εταιρεία στοχεύει πρώτα στο παλαιότερο απόθεμά της. Για να διευκολυνθούν οι λειτουργικοί περιορισμοί, η εταιρεία πετάει επίσης τα αποθέματα που θα μπορούσε να πουλήσει αργότερα, καθώς και τα αποθέματα που, ενώ πωλούνται, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν εβδομαδιαίες προμήθειες περισσότερες από τις αναγκαίες.
Μπορεί αυτή η κίνηση να έχει επιπτώσεις;
Η καταστροφή αποθεμάτων μπορεί να συνοδεύεται από επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και κίνδυνο φήμης για την Funko. Στο παρελθόν, εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι γνωστές μάρκες μόδας που έχουν αντιμετωπίσει δημόσιες αντιδράσεις για την καταστροφή μη πωληθέντων προϊόντων, η οποία συχνά γίνεται για την προστασία των περιθωρίων κέρδους και της αξίας της μάρκας.
Η απόφαση να καταστραφούν τα προϊόντα μπορεί να είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενη καθώς η μεταπώληση και άλλες κυκλικές μορφές εμπορίου, που διατηρούν τα μεταχειρισμένα προϊόντα, αυξάνουν τη δημοτικότητά τους. Αυτά τα κανάλια συχνά αναδεικνύουν το περιβαλλοντικό κόστος της διάθεσης προϊόντων που κατανάλωσαν φυσικούς πόρους κατά την παραγωγή τους.
Η ιστορία της Funko
Η Funko ιδρύθηκε το 1998 από τον συλλέκτη παιχνιδιών Mike Becker στο σπίτι του στο Σνόχομις της Ουάσινγκτον, ως μια προσπάθεια να επαναφέρει διάφορα παιχνίδια του παρελθόντος στον σύγχρονο κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Η πρώτη φιγούρα της ήταν η μασκότ του εστιατορίου Big Boy, η επιτυχία του οποίου οδήγησε στο λανσάρισμα
χαρακτήρων όπως ο Grinch, ο Tony the Tiger και η μέλισσα-μασκότ των Cheerios.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας
Το 2005, ο Becker πούλησε τη Funko στον σημερινό της CEO, Brian Mariotti, ο οποίος μετέφερε τα γραφεία της στο Λίνγουντ της Ουάσινγκτον και επέκτεινε σημαντικά τις σειρές προϊόντων της εταιρείας με άδεια χρήσης. Το 2011, η Funko άρχισε να πουλάει τις δημοφιλείς Pop! Vinyl και μέχρι το 2012, η εταιρεία είχε διαθέσει εμπορεύματα αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα χρόνο μετά η εταιρεία πουλήθηκε στην Fundamental Capital, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων. Το 2017 η Funko εξαγόρασε τη βρετανική παιχνιδοβιομηχανία Underground Toys και μπήκε στο χρηματιστήριο.
Με πληροφορίες από Retail Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.