Άνθρωπος που διατηρεί απευθείας επαφή με την αγορά και με πολλούς από τους προμηθευτές του, είναι ο επιχειρηματίας, Άγγελος Κρητικός, επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η παρουσία του ακόμα και σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, όπου πιθανότατα κάποιος δεν θα περίμενε να παρευρίσκεται ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ.
Ίσως μάλιστα αποτελεί και τον μοναδικό από τους επικεφαλής αλυσίδων, ο οποίος αν και δεν συμμετέχει ο ίδιος με εκθεσιακό περίπτερο σε εκθέσεις όπως για παράδειγμα η HoReCa, παρόλ’ αυτά επισκέπτεται τις συγκεκριμένες διοργανώσεις, διατηρώντας ζωντανή την επαφή του με την αγορά. Στην πραγματικότητα ο Άγγελος Κρητικός, ένα από τα τρία αδέρφια που διοικούν σήμερα την επιχείρηση – τα άλλα δύο είναι ο Νεκτάριος και ο Δημήτρης – είναι ιδιαιτέρω εξωστρεφής με τους συνεργάτες του – προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αποφεύγει ευρύτερα την έκθεσή του στη δημοσιότητα.
Κατά καιρούς κάποιοι έχουν αναφερθεί στη διάθεσή του να κρατάει ο ίδιος το τιμόνι της επιχείρησης μαζί με τα αδέλφια του και παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε συνεργαστεί και με γενικό διευθυντή, τον Αλέξανδρο Καρλή, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την ΑΝΕΔΗΚ μεταπήδησε στο Βιολογικό Χωριό.
Το πολυδαίδαλο δίκτυο καταστημάτων
Η επιχειρηματική οικογένεια Κρητικού αλλά και ο ίδιος ο Άγγελος Κρητικός καλούνται αυτή τη στιγμή να διαχειριστούν ένα πολυδαίδαλο δίκτυο καταστημάτων που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ιδιόκτητων καταστημάτων Κρητικός, τα καταστήματα Αριάδνη στην Κρήτη που εξαγόρασε πριν από λίγα χρόνια, τα καταστήματα των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών που φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο της αλυσίδας αλλά και το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων franchise που είχε στην ομπρέλα του ο ΣΥΝΠΑ με τις επωνυμίες Ελληνικά Μάρκετ, Ήλιος και Πρόοδος.
Αρκετοί είναι εκείνοι στην αγορά που κάνουν λόγο για άναρχη ανάπτυξη και για μικρές αποδόσεις ανά κατάστημα σε επίπεδο πωλήσεων, παρά το εκτεταμένο δίκτυο που διατηρεί η αλυσίδα ο τζίρος της επιχείρησης άγγιξε τα 497,6 εκατομμύρια ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 620 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση και των καταστημάτων που εξαγόρασε το 2022, δηλαδή των 52 εταιρικών καταστημάτων του ΣΥΝΠΑ και των 12 καταστημάτων της αλυσίδας Μαθιουδάκης.
Πρόκειται για έναν παίκτη που παρά το γεγονός ότι φέτος έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ και 10 convenience stores σε γειτονιές ανά την Ελλάδα, έχει στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του τα τελευταία χρόνια σε εξαγορές. Είναι απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός που αποδεικνύει την ραγδαία αυτή ανάπτυξη, ότι στο τέλος 2020 ο Κρητικός τζίραρε 355 εκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει σχεδόν να διπλασιάσει το τζίρο του σε 620 εκατομμύρια ευρώ μετά από τρία χρόνια.
Η απόδοση ανά κατάστημα
Όμως εάν κανείς λάβει υπόψη του το παράδειγμα ανταγωνιστικών αλυσίδων, θα δει ότι αλυσίδες ακόμα και με λιγότερα καταστήματα όπως η Lidl, με 229 καταστήματα τζιράρουν σημαντικά περισσότερα χρήματα. Βέβαια το μοντέλο της Lidl είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του Κρητικού, καθώς βασίστηκε σε πιο ορθολογική ανάπτυξη τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια και αμιγώς οργανική, χωρίς ίχνος εξαγοράς κάτι που ούτως ή άλλως αντίκειται στη φιλοσοφία της. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η απόδοση ανά κατάστημα για τον Κρητικό, αναλογικά με το πλήθος των καταστημάτων του, είναι προς το παρόν σχετικά συγκρατημένη.
Έχει πάντως ξεχωριστό ενδιαφέρον να αντιληφθούμε ότι στην περίπτωσή της η Κρητικός διαθέτει σημαντικά μικρότερα καταστήματα από εκείνα του Σκλαβενίτη που είναι ο leader της αγοράς, δεν παύει όμως να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με σταθερά διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών της.
Προς τα πού θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η Κρητικός; Η αγορά υποστηρίζει ότι ίσως οι εξαγορές έλαβαν τέλος για την αλυσίδα που ξεκίνησε την πορεία της από ένα μικρό μπακάλικο στην Αίγινα, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας των τριών διαδόχων της επιχείρησης, Ανδρέας Κρητικός. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Κρητικός κατάφερε με ευελιξία και όντας μέσα στην αγορά, να σαρώσει ένα μεγάλο μέρος των μικρότερων επιχειρήσεων, προερχόμενων από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, τον οποίο γνώριζε και ο ίδιος πολύ καλά από την παρουσία του σε αυτόν επί σειρά πολλών ετών. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γνώριζε τις αδυναμίες, τις παθογένειες, τα δεδομένα των μικρότερων ανταγωνιστών του, τα οποία αξιοποίησε προς όφελός του, εξαγοράζοντάς τους.
Τι λείπει
Αν θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι λείπει από τον Κρητικό είναι κυρίως δύο πράγματα αυτή τη στιγμή: αφενός η ενίσχυση του top of mind, έτσι ώστε ένας καταναλωτής να σκέφτεται σούπερ μάρκετ και συνειρμικά να καταλήγει στον Κρητικό. Αφετέρου η δυναμική που μπορούν να του προσφέρουν τα μεγαλύτερα καταστήματα, μία κατηγορία που συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία, όπου οι μεγαλύτεροι παίκτες όπως ο Σκλαβενίτης και ο Βασιλόπουλος συνεχίζουν να επενδύουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.