15 Ιαν 2025
READING

Οι νέοι TikTok-ers φοβούνται να μεγαλώσουν

4 MIN READ

Οι νέοι TikTok-ers φοβούνται να μεγαλώσουν

Οι νέοι TikTok-ers φοβούνται να μεγαλώσουν

Ο ηλικιακός ρατσισμός επικρατεί στο TikTok

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το φίλτρο “Teenage Look” κυριάρχησε στην πιο δημοφιλή εφαρμογή στον κόσμο. Όπως φανερώνει και το όνομά του, το εν λόγω εργαλείο επιτρέπει στους ηλικιωμένους TikTok-ers να μεταμορφωθούν στον νεότερο εαυτό τους. Σε ένα βίντεο με περισσότερες από 15,8 εκατομμύρια προβολές, μια μεσήλικη (ή ενδεχομένως νεότερη) γυναίκα αντικρύζει με δάκρυα στα μάτια τον “έφηβο εαυτό” της. Το κορυφαίο σχόλιο, με περισσότερα από 30.000 likes, γράφει “Δεν θέλω να γεράσω”, ακολουθούμενο από τρία emoji κλάματος.

Εν τω μεταξύ, τόσο στο TikTok, όσο και στην πραγματική ζωή, ακούμε όλο και συχνότερα φράσεις όπως “μικροδείχνεις” ή “δεν σου φαίνεται ότι είσαι 40 χρονών”. Όμως, φράσεις όπως αυτές, εδώ και καιρό δεν αποτελούν απλώς μία φιλοφρόνηση ή διαπίστωση, αλλά υποδηλώνουν την πλήρη έξαρση του φαινομένου του ηλικιακού ρατσισμού (aegism).

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει ηλικιακός αποκλεισμός στη διαφήμιση;

Ίσως οι άνθρωποι πάντα αποκαλούσαν “γέρο” οποιονδήποτε μεγαλύτερο από αυτούς – αλλά συνήθως αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν κατ’ ιδίαν. Στα social media όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το TikTok έχει προσελκύσει ένα τόσο ευρύ φάσμα χρηστών, που επιτρέπει σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να αλληλεπιδρούν με πρωτοφανείς τρόπους.

Άλλο ένα παράδειγμα ageism στο TikTok

Προς το τέλος του 2022, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ένα TikTok στο οποίο μια νεαρή γυναίκα προειδοποιούσε τους θεατές να σταματήσουν να κοιμούνται μπρούμυτα και πλάγια γιατί το πρόσωπό τους θα “κρεμάσει”.

Αργότερα, μια ανάρτηση στο Twitter ως απάντηση στο βίντεο απέσπασε περισσότερα από 6.000 likes. Το μήνυμα ανέφερε ότι είναι τρομακτικό το γεγονός ότι η βιομηχανία αντιγήρανσης έχει εισχωρήσει σε όλο και νεότερα ακροατήρια. Τα έφηβα κορίτσια δεν θα έπρεπε να αισθάνονται συνεχώς τρομοκρατημένα πως ό,τι κάνουν θα κάνει τις κάνει να νιώθουν μεγαλύτερες.

Γιατί οι νέοι TikTok-ers φοβούνται τόσο πολύ να μεγαλώσουν;

Έχει να κάνει με τον σύγχρονο καπιταλισμό. Όταν οι φυσικές βιολογικές μεταβάσεις γίνονται παθολογικοί προβληματισμοί, οι εταιρείες βγάζουν χρήματα από αυτές. Για παράδειγμα, οι κρέμες αντιγήρανσης υπάρχουν εδώ και αιώνες. Χάρη στο TikTok Shop, όμως, όλοι οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν αντιγηραντικούς ορούς, κονσίλερ, οξέα, κρέμες και τζελ ματιών χωρίς καν να εγκαταλείψουν την εφαρμογή. Και φυσικά, οι influencers έχουν κίνητρο να προωθούν αυτά τα προϊόντα, επειδή κερδίζουν ποσοστά από τις πωλήσεις.

Όμως, ένας ενήλικας που βρισκεται στα μέσα της δεκαετίας των 20, είναι σε θέση να γνωρίζει για το marketing αντιγήρανσης και δεν φοβάται ότι αν αποκτήσει μία ρυτίδα θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αλλά τί γίνεται με τους εφήβους που χρησιμοποιούν την εφαρμογή που επηρεάζονται πολύ περισσότερο;

Μπορεί να επέλθει αλλαγή;

Μια πιθανή λύση είναι η έκθεση. Υπάρχουν κυριολεκτικά μελέτες που δείχνουν ότι όσο περισσότερα γνωρίζεις για τη γήρανση, τόσο λιγότερο φόβο σου προκαλεί. Επίσης, θα χρειαστεί να διαλύσουμε τη λανθασμένη ιδέα ότι έχουμε κοινά μόνο με με τους ανθρώπους της ηλικίας μας -αυτό είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το TikTok- οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να συνδέονται μέσα από hashtags, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται ή πόσο χρονών είναι.

Διαβάστε ακόμα: Οι πληθυσμιακές τάσεις και το ageism επηρεάζουν το μέλλον της εργασίας

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ηλικιακό ρατσισμό ως αναπόφευκτο, παρόλο που πρόκειται για ένα βαθιά ριζωμένο σύνολο ιδεών στην κονωνική συνείδηση. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι 30άρηδες που -έχοντας πέσει στην παγίδα του ageism- αυτοπροσδιορίζονται ως “γέροι”. Ίσως κάποιες φορές να το κάνουν ως αυτοσαρκασμό, αλλά αυτά τα αστεία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο πώς πραγματικά τους βλέπουν οι άλλοι – και ειδικά οι νεότεροι.

Δεν εφηύραν οι TikTok-ers τον ηλικιακό ρατσισμό, αλλά σίγουρα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν αν θα αναπαράγουν την αρνητικότητα μέσω των βίντεό τους ή θα επαναπροσδιορίσουν την εικόνα τους για την ηλικία. Και οι “μεγαλύτεροι” TikTok-ers μπορούν να δείξουν στα νεότερα παιδιά ότι η ζωή δεν τελειώνει στα 20 – η ζωή πραγματικά αρχίζει στα 20.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.