Οι κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, Shein και Temu, επεκτείνονται σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Λατινική Αμερική
Η Shein και η Temu έχουν ελαφρώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα και ιστορίες, αλλά και οι δύο έχουν ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Δηλαδή, και οι δύο προσπαθούν να χτίσουν μια επιχείρηση με επίκεντρο την πρόσβαση των καταναλωτών σε πολλά αγαθά σε χαμηλές τιμές μέσω μιας εφαρμογής. Και, ξοδεύουν πολλά χρήματα στο marketing για να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του εμπορικού τους σήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές.
Η Shein
Η Shein ιδρύθηκε στο Nanjing της επαρχίας Jiangsu της Κίνας το 2012 και παρουσίασε για πρώτη φορά την εφαρμογή αγορών της στο κατάστημα της Apple το 2014. Το 2015 άλλαξε το όνομά της από SheInside στο συντομότερο Shein. Ο ιστότοπος αγορών είναι συνώνυμος κυρίως με fast fashion προϊόντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Πέρυσι, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περίπου 100 άτομα. Το 2021, η Shein ξεπέρασε το Amazon όσον αφορά τα downloads εφαρμογών αγορών στις ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα: H&M και Zara βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Shein
Τώρα η Shein προχωρά ενεργά σε προσλήψεις για πολλές θέσεις εργασίας στο Μεξικό, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με τις καταχωρίσεις θέσεων εργασίας στον ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Για παράδειγμα, η εταιρεία αναζητά έναν επικεφαλής marketing στη Βραζιλία, έναν συντονιστή marketing στην Ιρλανδία και έναν business hunter για να επικεντρωθεί στην απόκτηση πελατών στο Μεξικό.
Η Temu
Η Temu είναι μια διαδικτυακή αγορά με έδρα την Αμερική, που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Pinduoduo – έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στις online αγορές της Κίνας. Στα social media η Temu παρομοιάζεται με κινεζικούς και αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Amazon και το Alibaba.
Όπως και η Shein, η Temu δεν χρειάζεται τοπική υποδομή. Η εταιρεία επιτρέπει στους Κινέζους πωλητές να πωλούν σε αγοραστές και να τους αποστέλλουν απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν προϊόντα σε αποθήκες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα δραστηριότητές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τι σημαίνει αυτή η επέκταση
Η κίνηση της Shein και της Temu να επεκταθούν σε περισσότερες χώρες έρχεται σε μια εποχή που η ανάπτυξη στην Κίνα είναι υποτονική – η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά μόνο 3% το 2022. Φαίνεται ότι οι δύο εταιρείες ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο τη γεωγραφία της διεθνούς επέκτασης του Amazon.
Και οι δύο e-retailers θεωρούν ότι προσπαθούν να στηρίξουν την κινεζική οικονομία και τους Κινέζους κατασκευαστές, φέρνοντας περισσότερα κινεζικά προϊόντα στο εξωτερικό και επεκτείνοντας την επιχειρηματική επιρροή της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο με την πώληση αγαθών χαμηλού κόστους στους καταναλωτές. Έτσι, αξιοποιούν πραγματικά τη μεγάλη ζήτηση για αγαθά χαμηλού κόστους σε μια εποχή που ο πληθωρισμός σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι η Νο1 ανησυχία των καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Shein απειλεί το Amazon
Το επόμενο βήμα της Shein
Η επόμενη φάση εξέλιξης της Shein θα είναι η επέκταση σε μια επιχείρηση τύπου marketplace. Μέσω επιστολής που έστειλε τον Νοέμβριο στους επενδυτές της, η Shein ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει την πώληση προϊόντων από εμπορικά σήματα τρίτων -εκτός από το δικό της brand- εντός του ιστότοπού της. Μια κίνηση που εκφράζει έκδηλα την επιθυμία της κινεζικής εταιρείας να εξελιχθεί σε ένα κανονικό marketplace.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει μία μεγάλη απειλή για τους μεγάλους retailers, όπως το Amazon ή το Alibaba, καθώς η Shein ήδη διαθέτει εκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, ενώ αποτελεί το πιο δημοφιλές brand, σύμφωνα με την έρευνα της money.co.uk. Έτσι, ένα marketplace της Shein μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο του e-commerce.
Με πληροφορίες από Modern Retail
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.