26 Απρ 2024
READING

Πώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

4 MIN READ

Πώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

Πώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

Μπορεί μία απόλυση να είναι “για καλό”;

Κι όμως, ναι μπορεί. Συχνά, η απόλυση μπορεί να γίνει η αφορμή για να επανεξετάσει κανείς την καριέρα του και -γιατί όχι;- ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην πορεία του προς την αυτοαπασχόληση.

Αλλά για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση, θα χρειαστεί το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο. Τον ανεκτίμητο εκείνο οδικό χάρτη για την έναρξη, τη διαχείριση και την ανάπτυξη της επιχείρησής του. Πώς ξεκινάει λοιπόν κάποιος;

Δικτύωση

Όλοι έχουμε ένα δίκτυο φίλων, συναδέλφων και γνωστών. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο επανασυνδέεται κανείς. Σύμφωνα με την συγγραφέα και career coach, Becca Carnahan, πάνω από το 80% των θέσεων εργασίας καλύπτονται μέσω της δικτύωσης. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, ξεκινάει και η αναζήτηση πελατών για μία επιχείρηση. Η ενεργοποίηση αυτών των επαφών χρειάζεται να γίνει με φυσικό και ειλικρινή τρόπο. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να συμπεριφερθούμε όπως θα κάναμε συνήθως σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | To marketing αποκτά συνείδηση

Αλλά επειδή μιλάμε για business, είναι απαραίτητο ό,τι αφορά στα διαδικαστικά να είναι απόλυτα σαφές, αναλυτικό και αμερόληπτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι αλληλεπιδράσεις μας θα είναι σε αυστηρό ύφος – αλλά σε φιλικό και χαλαρό. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές επικοινωνίας. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν στέλνουμε ένα email χρειάζεται και πάλι να είμαστε φιλικοί και, ταυτόχρονα άμεσοι και σαφείς σχετικά με το τι ζητάμε. Και, φυσικά, να είμαστε σύντομοι – μπορούμε να αφήσουμε τις λεπτομέρειες για επόμενες επικοινωνίες.

Δεν ζητάμε χάρη

Η αναζήτηση πελατών είναι σίγουρα μία αγχωτική διαδικασία. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να παραμερίσουμε αυτό το άγχος είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν ζητάμε κάποια χάρη. Δεν παρακαλάμε κάποιον να μας προσλάβει. Αυτό που κάνουμε, ουσιαστικά, είναι ότι προσπαθούμε να συνδεθούμε με επιχειρήσεις και επαγγελματίες τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε. Ψάχνουμε επαγγελματίες που θέλουν να αναπτυχθούν και εμείς μπορούμε να επενδύσουμε στην επιτυχία τους. Αναζητάμε, δηλαδή, ένα “αμοιβαίο ταίριασμα”.

Ο ίδιος τρόπος προσέγγισης που απαιτείται για τους πελάτες, απαιτείται και όταν κάνουμε παρουσίαση στον Τύπο. Εξάλλου οι σχέσεις με τους πελάτες και τον Τύπο είναι αμοιβαία επωφελείς και όχι μια μονόπλευρη παράκληση.

Σωστή παρουσίαση

Συχνά δυσκολευόμαστε όταν εξηγούμε τι είναι αυτό που κάνουμε. Θα μας βοηθήσει, λοιπόν, το να εξασκηθούμε στον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουμε. Υπάρχει μία μέθοδος, που μπορεί να βοηθήσει και ονομάζεται “ABC”.

Το Α (accolades) είναι για τις διακρίσεις μας. Μην ξεχνάμε να αναφέρουμε εν συντομία τα επιτεύγματά μας. Το Β (business) είναι για την επιχείρηση: χρειάζεται να εξηγούμε με σαφήνεια και συντομία τι κάνουμε, σε ποιους απευθυνόμαστε και ποιους βοηθάμε. Το C (confidence) είναι για την αυτοπεποίθηση: είναι πολύ σημαντικό να είμαστε -ή τουλάχιστον να ακουγόμαστε- σίγουροι για τον εαυτό μας.

Με λίγα λόγια – όπως κι αυτά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε – συστηνόμαστε και ξεκαθαρίζουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον με την επιχείρησή του.

Ο ρόλος των social media

Τα social media είναι απαραίτητα για την προώθηση της επιχείρησής μας. Αποφεύγοντάς τα, είναι σαν να αποφεύγουμε την επιτυχία. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί και το να υπερ-ασχολούμαστε με αυτά, μπορεί να έχει και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα. Μόλις αρχίσουμε να αξιοποιούμε -με μέτρο- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχουμε στη διάθεσή μας μία νέα δεξαμενή πελατών.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα CRM, Hubspot, το βίντεο είναι η νούμερο 1 μορφή μέσων που χρησιμοποιείται στη στρατηγική περιεχομένου, περισσότερο και από τα blogs και τα infographics (γραφήματα πληροφοριών). Τα βίντεο αναδεικνύουν την προσωπικότητα και την τεχνογνωσία μας. Όσοι δραστηριοποιούνται σε μια επιχείρηση που βασίζεται στις σχέσεις (μεσίτες ακινήτων, δικηγόροι, πωλητές, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων), μπορούν να επωφεληθούν από την οικοδόμηση και εδραίωση σχέσεων μέσω content video.

Content videos

Σύμφωνα με το Sprout Social – ένα εργαλείο διαχείρισης κοινωνικών μέσων και πληροφοριών για εταιρείες-, οι αλγόριθμοι όλων των κοινωνικών δικτύων επιβραβεύουν το εγγενές περιεχόμενο βίντεο – δηλαδή το περιεχόμενο που ανεβάζουμε και δημοσιεύουμε απευθείας στην εκάστοτε πλατφόρμα, χωρίς να επικολλάμε έναν σύνδεσμο για να ωθήσουμε τους χρήστες αλλού.

Μόλις αρχίσουμε να δημιουργούμε content video, οι αλγόριθμοι θα μας βοηθήσουν να εμφανιζόμαστε περισσότερο στις οργανικές αναζητήσεις και να προσεγγίσουμε τους ιδανικούς πελάτες μας. Αυτό λειτουργεί στο YouTube, στο LinkedIn, στο Instagram και σε πολλά άλλα μέσα.

Διαβάστε ακόμα: Το αποτελεσματικό content marketing χρειάζεται τα social media

Η αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα

Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοαπασχόλησης επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού της, κάτι που αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η υποαπασχόληση και οι εισοδηματικές ανισότητες, αλλά και η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης των θέσεων εργασίας και των ζητούμενων δεξιοτήτων.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το 13,2% των απασχολούμενων ηλικίας 20-64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%), με την Ιταλία (19,3%) και την Πολωνία (18,4) να ακολουθούν, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.