25 Απρ 2024
READING

Zara: ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

4 MIN READ

Zara: ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

Zara: ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

Τι σημαίνει η αναδιάρθρωση του δικτύου στην Ελλάδα

Από το 1976 η Zara έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης. Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει αυτήν τη στιγμή την ισχυρότερη αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Zara μοιάζει να είναι ακλόνητη, παρά την απειλή της κινεζικής ultra fast-fashion Shein. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα είναι περίπου αντίστοιχα. Αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον ισχυρότερο παίκτη της αγοράς, ο οποίος ξεχωρίζει με διαφορά από τον αμέσως επόμενο που είναι η H&M, τουλάχιστον από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Τι την οδήγησε τότε σε αναδιάρθρωση του δικτύου της;

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε το φαινόμενο του ελατηρίου εντός του 2021, όταν και κατά του πρώτους μήνες του έτους τα καταστήματα παρέμειναν για ένα διάστημα κλειστά λόγω lockdown, ήταν επόμενο να επηρεάσει τις αναμενόμενες επιδόσεις της Zara για το 2021. Συν τοις άλλοις, από τα καταστήματα Zara έλειψε το στοιχείο των αυθόρμητων αγορών, καθώς η υποχρέωση επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού με ταυτόχρονο αποκλεισμό των ανεμβολίαστων, αποτέλεσαν ένα σημαντικό πλήγμα για την αγορά αλλά και για τα σημεία πώλησης της αλυσίδας στη χώρα μας.

Η συγχώνευση

Ο όμιλος Inditex προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στη συγχώνευση όλων των brands που διατηρεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Zara Home, της Pull & Bear, της Stradivarius, της Oysho, της Bershka, της Massimo Dutti και της Uterqüe, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μόνο ηλεκτρονικά, υπό την ομπρέλα της Zara Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε ITX Hellas. Με αυτή την κίνηση λειτουργικής αναδιάρθρωσης, ο όμιλος δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για οικονομίες κλίμακας, δυνατότητες διαχείρισης του προσωπικού υπό μία κοινή ομπρέλα και πιθανές συνέργειες που θα ισχυροποιούσαν ακόμα περισσότερο την επιχείρηση έναντι όλων των υπόλοιπων ανταγωνιστών της.

Ωστόσο η υλοποίηση της απόφασης για συγχώνευση όλων των θυγατρικών του ομίλου στην Ελλάδα φαίνεται πως τελικά κινήθηκε σε απόλυτη ακολουθία με τη στόχευση για μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η διεθνής στρατηγική

Ήδη από το καλοκαίρι του 2020, όμως, ο αριθμός των καταστημάτων της Inditex έχει μειωθεί και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως έχει ανακοινώσει ο όμιλος, πρόθεσή του είναι να κλείσει 1.000-1.200 καταστήματα κυρίως σε Ασία και Ευρώπη και να ανοίξει 450 νέα μεγαλύτερα. Το “κούρεμα” του δικτύου έχει επηρεάσει κυρίως τις μάρκες Bershka, Pull & Bear και Massimo Dutti, όπως και την Uterqüe. Η τελευταία που αποχώρησε από την Ελλάδα το 2014, αποτελεί από πέρυσι παρελθόν και από τις υπόλοιπες 16 χώρες, όπου διατηρούσε φυσική παρουσία με 80 καταστήματα.

Η νέα στρατηγική για το δίκτυο εστιάζει στις εμπορικές πιάτσες, με ένα νέο μοντέλο καταστήματος τεχνολογικά ευέλικτο, λειτουργικό και eco friendly, το οποίο ωστόσο προϋποθέτει μεγάλο εμβαδόν, πάνω 1.500-2.000 τ.μ. Στην εγχώρια αγορά, αρκετά σημεία δεν ακουμπούν στις προδιαγραφές του νέου concept, με αποτέλεσμα το δίκτυο όλων των σημάτων να συρρικνώνεται κατά 10% σε σχέση με την προπανδημική εποχή, με το ξέσπασμα της πανδημίας να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα εξελίξεων.

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων αριθμεί συνολικά 148 καταστήματα: 40 καταστήματα Zara, 22 Pull & Bear, 11 Massimo Dutti, 27 Bershka, 22 Stradivarious, 17 Oysho και 9 Zara Home, όταν το δίκτυο καταστημάτων του ισπανικού κολοσσού στη χώρα μας στις 31 Ιανουαρίου 2022 αριθμούσε 157 καταστήματα από 162 καταστήματα στις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ο αριθμός των σημείων ήταν 165. Το 2019 το δίκτυο του ομίλου μετρούσε 166 καταστήματα στην Ελλάδα. Η μείωση του αριθμού των καταστημάτων επηρεάζει και τον αριθμό των εργαζόμενων, ο οποίος στο διάστημα 2019-2022 υποχώρησε κατά περίπου 25%.

Ο ρόλος των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte για το 2022, ωστόσο, η Zara παραμένει ο Νο. 2 παίκτης στην εγχώρια αγορά online shopping ένδυσης και υπόδησης, με μερίδιο 6,3%. Αν στο μερίδιο αυτό προστεθεί και αυτό της Bershka, τότε η ITX Hellas ελέγχει το 9,1% των διαδικτυακών πωλήσεων προϊόντων ένδυσης και υπόδησης της χώρας, τζίρος που δεν προσμετράται στις επιδόσεις των εν Ελλάδι θυγατρικών του ομίλου αλλά στα κεντρικά. Όμως τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, αν εξετάσουμε ξεχωριστά τη Ζara και την Bershka, τις πραγματοποιούν οι Πολωνοί της epapoutsia που ελέγχουν μερίδιο 6,7%. Στην τρίτη θέση με 3,1% βρίσκεται η κινεζική Shein και ακολουθούν με 2,8% η Nike και η Bershka, ενώ ο σουηδικός όμιλος H&M ελέγχει μερίδιο 2,7%. Εάν προσμετρηθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις, η ελληνική θυγατρική του ισπανικού ομίλου εμφάνισε αύξηση πωλήσεων που ξεπέρασε τα 575 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2022, η ITX Hellas εμφάνισε τζίρο 457,9 εκατ. ευρώ από 328,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2021. Την ίδια στιγμή διπλασίασε την κερδοφορία της προ φόρων στα 29,53 εκατ. ευρώ από 14,57 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης χρονιάς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.