Πώς σχεδιάζει η Asos να αυξήσει τα έσοδά της

Η Asos αναπτύσσει το retail media δίκτυό της

Τον περασμένο Οκτώβριο, η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, Asos, ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες -για πρώτη φορά στην ιστορία της- που άγγιξαν τα 37 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι πελάτες της ξοδεύουν πλέον λιγότερα χρήματα για την μόδα λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Από την ίδρυσή της, το 2000, η βρετανική εταιρεία λανσάρει ρούχα και προϊόντα ομορφιάς που απευθύνονται στο νεανικό καταναλωτικό κοινό. Παρουσίαζε κερδοφορία κάθε χρόνο, με πιο χαρακτηριστική περίοδο την σεζόν 2020-2021 όπου τα κέρδη της ήταν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν μια “χρυσή” χρονιά γι’ αυτήν καθώς είχε προχωρήσει στην εξαγορά γνωστών brand όπως τα Topshop, Topman και Hiit. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για σχέδια αύξησης των δαπανών της στο τομέα του marketing σε διεθνές επίπεδο μέσα στο επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς των retail media

Παρόλα αυτά, η Asos εμφανίζει ζημίες και με τους καταναλωτές να αισθάνονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι για τα οικονομικά τους, η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα απίστευτα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αυτή την περίοδο.

Τα retail media της Asos

Έτσι, η Asos αποφάσισε να ακολουθήσει τη μεγαλύτερη τάση που είδαμε το 2022 -και συνεχίζουμε να βλέπουμε το 2023- τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε μία ιστοσελίδα, εφαρμογή ή αγορά λιανικής, γνωστές ως retail media.

Η Asos εγκαινίασε για πρώτη φορά την επιχείρηση μέσων λιανικής πώλησης το 2021, λίγο πριν οι κορυφαίες μάρκες πειστούν πλήρως ότι αυτή ήταν η κατάλληλη τακτική. Επί του παρόντος, προσφέρει στα εμπορικά σήματα υποστήριξη σε καμπάνιες κοινωνικών μέσων, στοχευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδοποιήσεις “push” σε όλη την ιστοσελίδα και την εφαρμογή της.

Χορηγούμενες και on-site διαφημίσεις

Οι χορηγούμενες διαφημίσεις είναι μια πραγματικά αποτελεσματική προσθήκη. Πρόκειται για μια τακτική χαμηλής διοχέτευσης, όταν οι άνθρωποι αναζητούν έντονα ένα συγκεκριμένο προϊόν, οπότε αυτό θα βοηθήσει τα εμπορικά σήματα να προβάλλουν πραγματικά το προϊόν τους τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αγοράσουν.

Μία ακόμη λύση για τις μάρκες είναι η επέκταση των διαφημίσεων προβολής on-site, οι οποίες θα εμφανίζονται σε περισσότερες σελίδες τους επόμενους μήνες. Τέλος, τροφοδοτούμενη από τα δεδομένα χρηστών πρώτου μέρους, η AMG θα είναι σε θέση να εκτελεί διαφημίσεις πελατών εκτός ιστότοπου και, με τον καιρό, στη συνδεδεμένη τηλεόραση. Θα υπάρχει ένα στοιχείο επαναστόχευσης των “εγκαταλελειμμένων καλαθιών” και των προϊόντων που αναζητήθηκαν από τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Η Uber φέρνει τα retail media στο δρόμο

Η λειτουργία της Asos διαφέρει πλέον κατά πολύ από το 2021, όταν επικεντρωνόταν κυρίως στη φωτογράφηση συνεργαζόμενων εμπορικών σημάτων με το στυλ της Asos, δίνοντας έναν χαρακτήρα “fashion” σε κορυφαία εμπορικά σήματα – κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα τα εμπορικά σήματα αθλητικής ένδυσης.

Η Asos δεν είναι, φυσικά, η μόνη που βλέπει τα οφέλη των retail media. Και είναι λογικό, αφού όλες οι μάρκες, μικρές και μεγάλες, μπορούν να δουν τεράστια ανάπτυξη και βελτίωση μέσω αυτού ου καναλιού. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε άμα σε λίγο καιρό δούμε αυτή την υπηρεσία να υπάρχει και στα φυσικά καταστήματα, όπως είδαμε να συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες.


Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash