27 Απρ 2024
READING

Οι απολύσεις της Meta αφορούν λάθη του Mark Zuckerberg

4 MIN READ

Οι απολύσεις της Meta αφορούν λάθη του Mark Zuckerberg

Οι απολύσεις της Meta αφορούν λάθη του Mark Zuckerberg

Ο νέος γύρος απολύσεων και το τέλος του Metaverse

Η Meta σχεδιάζει να απολύσει άλλους 10.000 εργαζομένους, σηματοδοτώντας τον δεύτερο γύρο σημαντικών περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp μέσα σε τέσσερις μήνες. Παράλληλα, η εταιρεία να κλείσει τις αιτήσεις για 5.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας που δεν είχε προσλάβει ακόμη.

Τον Νοέμβριο, η Meta ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις που αφορούσαν 11.000 υπαλλήλους, τις πρώτες απολύσεις στην ιστορία της εταιρείας. Η εταιρεία προσπαθεί να γίνει κερδοφόρα αφού έχασε περίπου τα δύο τρίτα της αγοραίας αξίας της το 2022.

Διαβάστε ακόμα: Η Meta δημιουργεί τον ανταγωνιστή του Twitter

Ο Mark Zuckerberg υποστηρίζει ότι η οικονομία και η ανταγωνιστική πίεση έχουν πλήξει την ανάπτυξή της εταιρείας. Από τη μεριά τους, οι επενδυτές θεωρούν ότι ήταν οι αποφάσεις του ίδιου του Zuckerberg που οδήγησαν στις μαζικές απολύσεις των εργαζόμενων της Meta.

Οι καθυστερημένες αποφάσεις του Zuckerberg

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Zuckerberg δικαιολόγησε την απόφασή του: “Το περασμένο έτος ήταν μια ταπεινωτική κλήση αφύπνισης. Η παγκόσμια οικονομία άλλαξε, οι ανταγωνιστικές πιέσεις αυξήθηκαν και η ανάπτυξή μας επιβραδύνθηκε σημαντικά”. Συνέχισε: “Τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν την οικονομία σε πιο λιτή λειτουργία, η μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια οδηγεί σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα και η αυξημένη ρύθμιση οδηγεί σε πιο αργή ανάπτυξη και αυξημένο κόστος καινοτομίας”.

Αλλά οι επενδυτές ζητούσαν από τη Meta να έχει αυτό το “ταπεινό ξύπνημα” εδώ και καιρό – ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν η Wall Street παρατήρησε ότι τα έσοδα του κολοσσού των social media συρρικνώνονταν, ακόμη και όταν ο αριθμός των εργαζομένων του συνέχιζε να αυξάνεται.

Ο Zuckerberg έχει ποντάρει το μέλλον της εταιρείας του στο metaverse, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών στοιχημάτων του σε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μέσω της μονάδας Reality Labs – το τμήμα που χειρίζεται τις εργασίες και τα έργα του metaverse. Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε πραγματικά έσοδα για την εταιρεία, ακόμη και αν ξοδεύει δισεκατομμύρια για έρευνα και ανάπτυξη. Οπότε, αναπόφευκτα, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ζητούν από τον Zuckerberg να αντισταθμίσει αυτά τα στοιχήματα.

Τέλος το metaverse για τον Zuckerberg;

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει για το metaverse, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει το μέλλον ολόκληρης της εταιρείας. Μετονόμασε, μάλιστα, την εταιρεία προς τιμήν αυτών των φιλοδοξιών.

Τώρα, ο Zuckerberg λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται σε κάθε ένα από τα προϊόντα της Meta. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το Reality Labs θα τεθεί υπό την ίδια πίεση “αποτελεσματικότητας” όπως και η υπόλοιπη εταιρεία. Και την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία επεσήμανε προϊόντα του Reality Lab, όπως η συσκευή Portal, ως παράδειγμα των τύπων έργων που θα κλείσουν φέτος.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν η δημιουργία του metaverse έμοιαζε περισσότερο με εμμονή για τον Zuckerberg, ακόμη και όταν εκείνοι που βρίσκονταν μέσα στην εταιρεία ανησυχούσαν για τις επιχειρηματικές προοπτικές της και την έλλειψη στρατηγικής.

Η αντίδραση των μετόχων

Η μετοχή της Meta ανέβαινε μετά από κάθε ανακοίνωση απολύσεων, ένα σημάδι ότι οι ανακοινώσεις άρεσαν στους επενδυτές. Τον περασμένο Νοέμβριο, αφού υπέστη πτώση της τιμής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπου τα κέρδη μειώθηκαν κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, η είδηση των απολύσεων έδωσε ξανά ώθηση στους επενδυτές, καθώς η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 6%.

Διαβάστε ακόμα: Ο Mark Zuckerberg εγκαινιάζει μια νέα εποχή τεχνολογίας

Την ίδια θετική ανταπόκριση είχαν οι επενδυτές και μετά την πρόσφατη είδηση των περισσότερων απολύσεων, με αποτέλεσμα η μετοχή της Meta να αυξηθεί και πάλι κατά 6%. Και το γεγονός ότι τα Reality Labs της Meta περιλαμβάνονται σε αυτόν τον πιο πρόσφατο γύρο απολύσεων είναι προφανώς μουσική στα αυτιά ορισμένων επενδυτών.

Όπως είναι λογικό, πολλοί επενδυτές απέφευγαν τις μετοχές της Meta επειδή δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν ότι ο Zuckerberg θα ξόδευε όλο και περισσότερα χρήματα για το Metaverse.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.