Το omnichannel παράδειγμα του Πλαισίου

Συνεχίζει το επενδυτικό τριετές πλάνο της

Η ανάπτυξη της Πλαίσιο έρχεται ως επιβράβευση του μεθοδικού τρόπου λειτουργίας της από την αρχή της δημιουργίας της. Η διορατικότητα στη χάραξη στρατηγικής και οι επενδύσεις, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της εταιρείας. Επιπλέον, οι προκλήσεις στις οποίες κλήθηκε να ανταπεξέλθει (οικονομική κρίση, περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, πανδημία και οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης) δεν εμπόδισαν την ανοδική της πορεία. Αντίθετα, επέδειξε ευελιξία και χρησιμοποίησε κατάλληλα τις υποδομές της για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις δυσκολίες, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί.

Παράλληλα, παρέμεινε σταθερή στην πελατοκεντρική στρατηγική της, την οποία αναπροσαρμόζει βάσει των εξελίξεων της αγοράς, αλλά και στο πολυκαναλικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο βασίζεται στις αξίες του e-commerce, του in-house call center, των logistics και της διανομής. Αποτελεί εξάλλου την πρώτη αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα που προσέφερε πολλαπλά κανάλια εξυπηρέτησης στους καταναλωτές ήδη από το 1995.

Ισχυρό δίκτυο καταστημάτων

Από το κατάστημα των 12 τ.μ. στην οδό Στουρνάρη με είδη σχεδίου για μηχανικούς μέχρι σήμερα, η Πλαίσιο έχει επεκταθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα και αγορές της πρωτεύουσας. Καθοριστική στιγμή ήταν όταν το 1985 το Πλαίσιο εισήλθε στον χώρο της πληροφορικής, διαβλέποντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήταν η χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα ειδικό κατάστημα προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας στο 24 της Οδού Στουρνάρη, ένα computer shop της εποχής.

Το 2019, χρονιά-ορόσημο για τα 50 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, εγκαινιάστηκε το υπερκατάστημα στην Πέτρου Ράλλη έκτασης 3.000 τ.μ. ενώ ξεκίνησε και η διάθεση λευκών συσκευών που σήμερα έχει επεκταθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία. Σήμερα διαθέτει 24 καταστήματα, κυρίως στην Αττική, αλλά και με παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη.

Πέρυσι μάλιστα οι ιδιοκτήτες είχαν αναφερθεί στον σχεδιασμό τους να προσθέσουν δύο νέα καταστήματα στο δίκτυο της αλυσίδας, μεγέθους 1.500 τ.μ., όπου θα διατίθενται και οι λευκές συσκευές.

Η εταιρεία έχει κατορθώσει χωρίς να εκτεθεί στο ρίσκο ενός μεγάλου αναποτελεσματικού δικτύου να έχει παρουσία σε όλες τις σημαντικές περιοχές καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών.

Γιατί εστιάζει στο e-commerce

Η εταιρεία απέκτησε παρουσία στο διαδίκτυο με ηλεκτρονικό κατάστημα το 1999. Tο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων διαφοροποιήθηκε σημαντικά στο πέρασμα των τελευταίων ετών, εάν συγκρίνει μάλιστα κανείς το 2019 με τα δύο επόμενα έτη, 2020 και 2021. Ειδικότερα εάν γυρίσει κανείς πίσω στο 2019, θα διαπιστώσει ότι η Πλαίσιο βάσει στοιχείων, είχε πωλήσεις που κατά 67% ήρθαν στα ταμεία της αλυσίδας από τα φυσικά καταστήματα.

Την ίδια χρονιά το 26% των πωλήσεων αποτυπώθηκε από τις επαγγελματικές πωλήσεις και μόλις το 7% από το e-commerce. Τα δεδομένα αυτά όμως διαφοροποιήθηκαν αισθητά στην πορεία. Κι αυτό γιατί η πανδημία και το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα την εύλογη μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα σε 45%, με το υπόλοιπο να προέρχεται κατά 23% από το ηλεκτρονικό εμπόριο και το 32% από πωλήσεις προϊόντων σε επαγγελματίες. Φτάνοντας πλέον στο 2021, αυτό που θα δει κανείς είναι η σταθεροποίηση του καναλιού των ηλεκτρονικών πωλήσεων για την Πλαίσιο.

Κι αυτό γιατί το 22% ήταν αποτέλεσμα του e-commerce, το 46% ήταν πωλήσεις μέσα από τα φυσικά σημεία πώλησης και το 32% ήταν οι πωλήσεις προς επαγγελματίες. Πρακτικά λοιπόν το γεγονός αυτό σημαίνει ότι περίπου το ¼ του τζίρου της επιχείρησης που το 2021 ήταν στα 436,9 εκατ. ευρώ, προήλθε από το e-commerce. Εάν κάνει κάποιος την μαθηματική πράξη, αυτό που προκύπτει είναι ότι στα ταμεία της εταιρείας από τα 436,9 εκατ. ευρώ, τα 96,11 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στη διάρκεια του 2021.

Αυτό που κατάφερε επί της ουσίας να κάνει η Πλαίσιο ήταν να προσφέρει την δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης και ενημέρωσης του καταναλωτή για την παραγγελία του σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από τη στιγμή της παραγγελίας έως και το τελικό σημείο, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να ειδοποιείται με γραπτό μήνυμα μισή ώρα πριν την παράδοση της παραγγελίας, έτσι ώστε να βρίσκεται στο σημείο παραλαβής. Το στοίχημα του next day delivery και στην προκειμένη περίπτωση επιχείρησης αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί, όπου ήδη δραστηριοποιείται η Πλαίσιο.

Logistics και παραδόσεις

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση βασίστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη δυναμική που τις προσφέρουν τα logistics. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εντός του 2020, χρονιά κατά την οποία τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έκανε 1.500.000 παραδόσεις, επενδύοντας στα έξυπνα logistics, ενώ κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από 350.000 νέους πελάτες. Μάλιστα, την ίδια χρονιά κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 11,8% από τα 317 εκατ. ευρώ του 2019 στα 354,6 εκατ. ευρώ του 2020.

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει η εταιρεία στα logistics είναι το γεγονός ότι από το 2008 και ύστερα η Πλαίσιο δαπάνησε περί τα 30 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μαγούλας, ενώ το 2009 προέβη σε επένδυση 8 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μάνδρας. Ταυτόχρονα όμως η επενδυτική τάση που επιδεικνύει στον τομέα των logistics είχε συνέχεια καθώς τον Δεκέμβριο του 2021 εξαγόρασε εγκαταστάσεις logistics στην Ελευσίνα, συνολικής επιφάνειας 6.313 τ.μ. σε οικόπεδο 16.402 τ.μ. από την εταιρεία ξυλείας, Ακρίτας. Η επένδυση για το εν λόγω ακίνητο ανήλθε στα 2,85 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποθηκευτική δυνατότητα του Πλαισίου.

Στον τομέα των logistics, μόνο το 2022 εγκαινιάστηκαν δύο νέες υπηρεσίες παράδοσης, με τη μία να αφορά το live tracking της και ενημέρωση 30’ πριν και την άλλη υπηρεσία απογευματινής παράδοσης (17:00-22:00).

Έμφαση στο κανάλι B2B

Η Πλαίσιο ποντάρει στην ανοδική πορεία των πωλήσεων στο κανάλι Β2Β, αφού πραγματοποιεί πάνω από το 50% των πωλήσεων του στο συγκεκριμένο κανάλι, έχοντας επεκταθεί από το 2021 και στην αγορά horeca.

Ειδικότερα, έχοντας κάνει την είσοδό της και στην αγορά των λευκών συσκευών από το 2019, εκτός από τις πωλήσεις στη λιανική, επιδίωξή της ήταν να κερδίσει και ένα σημαντικό κομμάτι από την “πίτα” της χονδρικής. Το 2021, η κατηγορία των λευκών συσκευών είχε συμβολή στα επίπεδα των 42,3 εκατομμυρίων ευρώ στον συνολικό τζίρο των 436,9 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε η επιχείρηση. Ειδικότερα όμως, οι Β2Β πωλήσεις της εταιρείας είχαν μερίδιο 23% σε ό,τι αφορά αυτές που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου, ενώ οι συνολικές πωλήσεις προς επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 50%.

Οι επενδύσεις των 30 εκατ. ευρώ

Ικανοποίηση πελατών, ευελιξία, καινοτομία και οργανική ανάπτυξη είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική ανάπτυξης για την Πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Μετά την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 97% των μετοχών της εταιρείας και υλοποιούν το νέο τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε logistics μεγάλων συσκευών και επενδύσεις σε logistics μικρών συσκευών, τόσο σε software, όσο και σε hardware. Σε επενδύσεις σε πλατφόρμα e-commerce και πληροφοριακές υποδομές, αλλά και στην ανανέωση καταστημάτων, προσθέτοντας και οικιακές συσκευές σε κάποια καταστήματα που δεν περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα, ενώ συνεχίζει το ενδιαφέρον για δημιουργία νέων καταστημάτων, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Η “συνταγή” επιτυχίας του Πλαισίου έχει να κάνει με μια διαρκή εξέλιξη, μια πολύ ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλα τα κανάλια, με την επένδυση σε απαραίτητες υποδομές και βέβαια στην αυθεντικά πελατοκεντρική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα.