Το όραμα της Nestlé για τις συσκευασίες της
Η συσκευασία συμβάλλει στην προστασία των τροφίμων και των ποτών, στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, στην επικοινωνία των διατροφικών πληροφοριών και στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Ωστόσο, αυτές οι βασικές απαιτήσεις δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος του πλανήτη. Γι’ αυτό η Nestlé αναπτύσσει συνεχώς πιο βιώσιμες συσκευασίες και δεσμεύεται για τη μείωση των αποβλήτων από τη συσκευασία.
Η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων προβλέπει ότι μέχρι το 2025 το 95% των συσκευασιών της θα είναι σχεδιασμένες για ανακύκλωση και παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του 100%. Η εταιρεία, επίσης, μειώνει τη χρήση νεόπλαστου -ή παρθένου πλαστικού- κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2025.
Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé στέλνει ένα περιβαλλοντικό sos
Η Nestlé έχει επίσης δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Ενώ η πλειονότητα των εκπομπών CO2 προέρχεται από την προμήθεια συστατικών, όπως τα γαλακτοκομικά, ένα άλλο 12% παράγεται από τη συσκευασία – παρέχοντας στην εταιρεία έναν τρόπο να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο.
Ξεπερνώντας τις αναπόφευκτες προκλήσεις
Καθώς η Nestlé προχωρά στη βελτίωση της συσκευασίας της, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι θα είναι πρακτική στην αγορά. Η συσκευασία πρέπει να πληροί ένα πλήθος απαιτήσεων, όπως η προστασία των τροφίμων, η διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, η συμβολή στο στόχο της εταιρείας για μείωση των εκπομπών CO2, η διατήρηση της συμβατότητας με τα υπάρχοντα μηχανήματα παραγωγής και η μη ύπαρξη απαγορευτικού κόστους.
Αυτές οι προκλήσεις είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μερικές από τις πρώτες αναβαθμίσεις συσκευασιών της Nestlé προήλθαν από την αντικατάσταση στα πλαστικά καλαμάκια και κουτάλια που βρίσκονται σε προϊόντα, όπως το Nesquik και ο Nescafé, με χάρτινα ισοδύναμα που είναι ζωτικής σημασίας για τη χρήση του προϊόντος, αλλά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν πολλά από αυτά τα εμπόδια.
Από το πλαστικό στο χαρτί
Λίγα υλικά συσκευασίας έχουν προκαλέσει τόση κριτική όσο το πλαστικό. Ενώ η ανθεκτικότητα, το χαμηλό κόστος και οι αδιάβροχες ικανότητες του υλικού το έχουν κάνει δημοφιλές, το πλαστικό έχει καταδικαστεί για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της άγριας ζωής.
Το μέλλον της συσκευασίας θα είναι πιθανότατα ένα μείγμα από χαρτί, γυαλί και άλλα, λιγότερο χρησιμοποιούμενα, υλικά – και ακόμη και πλαστικό. Πράγματι, το πλαστικό θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου στο μέλλον. Το πλαστικό από μόνο του δεν είναι κακό – είναι κακό μόνο αν δεν γίνεται καλή διαχείριση. Στις αγορές όπου το πλαστικό δεν συλλέγεται και δεν ανακυκλώνεται ή το πρόγραμμα δεν είναι ισχυρό, η Nestlé θα μπορούσε να στραφεί στο χαρτί και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες τυποποιημένων καταναλωτικών αγαπθών (Consumer Packaged Goods-CPG) έχουν ασχοληθεί με τη χάρτινη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένης της Kraft Heinz με ένα μπουκάλι κέτσαπ, της Bumble Bee με χαρτονένια περιτυλίγματα για κονσέρβες τόνου και της Diageo με χάρτινα μπουκάλια ουίσκι.
Η μεγαλύτερη πρόκληση του χαρτιού είναι ότι είναι πορώδες σαν σφουγγάρι, αυξάνοντας την ικανότητα της υγρασίας και του οξυγόνου να διεισδύουν στα τρόφιμα που η συσκευασία έχει σχεδιαστεί για να τα κρατάει μακριά. Για να επιβραδύνουν τη διαδικασία, η Nestlé, άλλες εταιρείες CPG και προμηθευτές συσκευασίας έχουν προσθέσει ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου μέσα σε ένα φύλλο χαρτιού που μπορεί να αφαιρεθεί πριν από την ανακύκλωση. Μόλις ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, το χαρτί μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Ο ρόλος των καταναλωτών
Ενώ το μέλλον της συσκευασίας επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο έργο των εταιρειών CPG και των προμηθευτών τους, η Nestlé πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.
Οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν ποια προϊόντα θα αγοράσουν με βάση το προφίλ βιωσιμότητας της προσφοράς, έχουν δείξει μεγάλη προθυμία να φέρουν τα δικά τους δοχεία στα καταστήματα όταν αγοράζουν προϊόντα, όπως καφέ ή δημητριακά. Είναι επίσης πιο πρόθυμοι να αγοράσουν το προϊόν – παρόμοια με ό,τι κάνουν οι άνθρωποι με τις μεγάλες πλαστικές κανάτες νερού στο σπίτι – και στη συνέχεια να επιστρέψουν την άδεια συσκευασία στο κατάστημα όταν τελειώσουν.
Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé θέτει τους κανόνες του AI marketing
Αυτή την περίοδο η Nestlé δοκιμάζει επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία για δημητριακά, καφέ και Nesquick στη Γαλλία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour και το Nesquik στη Γερμανία σε συνεργασία με την νεοφυή εταιρεία Circolution.
Το όραμα της Nestlé είναι ξεκάθαρο και αφορά σε έναν κόσμο στον οποίο καμία από τις συσκευασίες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, δεν θα καταλήγει σε χωματερές ή ως απορρίμματα. Την ίδια στιγμή και σε συνέχεια της δέσμευσής της να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία, η Nestlé αποκάλυψε το “Nescafé Plan 2030”, ένα οριοθετημένο πλάνο του δημοφιλούς brand στιγμιαίου καφέ προκειμένου να επιταχύνει την μετάβαση αυτή, όπως και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών, μα πρωτίστως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Με πληροφορίες από Food Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.