Τι προσελκύει την Gen Alpha;

Η Gen Alpha θέτει νέους κανόνες στο marketing

Μια νέα γενιά καταναλωτών ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά και, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά εκπροσώπους της να είναι μόλις 13 ετών, το μέλλον αναμένεται ενδιαφέρον και η δουλειά των marketers, προς το παρόν τουλάχιστον, αναγκαστικά να κινείται ακόμα κάπως αναγνωριστικά. Πρόκειται, φυσικά, για την Gen Alpha.

Είναι η πρώτη γενιά που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στον 21ο αιώνα, καθώς αποτελείται από όλους όσοι γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή.

Διαβάστε ακόμα: Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;

Με αυτούς τους αριθμούς, η γενιά Alpha φαίνεται πως θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες αρχίζουν κιόλας να προετοιμάζουν τις στρατηγικές marketing τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική εταιρεία έρευνας κοινού, GWI, έκανε μία έρευνα σχετικά με το τι σκέφτονται πραγματικά οι αυριανοί καταναλωτές.

Οι καταναλωτές του αύριο

Σύμφωνα με την έρευνα, αναδύονται σαφή χαρακτηριστικά μεταξύ των μελών της Gen Alpha. Συχνά αποκαλούμενοι και ως “mini Μillennials”, οι Gen Alphas φαίνεται να επηρεάζονται από τις τάσεις εξίσου με τους Millennial γονείς τους. Ωστόσο, φαίνεται να προσανατολίζονται περισσότερο προς τους συνομηλίκους τους για να επιβεβαιώσουν ότι κάτι αξίζει το ενδιαφέρον τους.

Ενώ για τις παλαιότερες γενιές μπορεί να είναι αρκετή η παρουσίαση ενός προϊόντος, οι Gen Alphas θέλουν να το δουν σε δράση. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα μέλη αυτής της γενιάς αναζητούν κριτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν σκέφτονται να αγοράσουν κάτι.

Τα μέσα προσέγγισης

Τα μέλη της γενιάς Alpha όχι μόνο είναι ψηφιακοί ιθαγενείς, αλλά και κινούνται πραγματικά άνετα στους ψηφιακούς χώρους. Ελκύονται από το podcasting, το video content και το gamification (δηλαδή εφαρμογές οι οποίες δεν είναι παιχνίδια, αλλά έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά ενός παιχνιδιού) – στο μέλλον αυτά τα μέσα θα είναι όλο και πιο σημαντικά για την προσέγγιση αυτής της γενιάς.

Ενώ οι πιο παραδοσιακές μορφές διαφήμισης μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από μια γενιά που έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή της στο διαδίκτυο, το podcasting και τα βίντεο τύπου vlog μπορούν να εμπνεύσουν ένα επίπεδο οικειότητας που δίνει την αίσθηση στους θεατές ότι αυτό που διαφημίζεται έχει ελεγχθεί από μια αξιόπιστη πηγή. Σύμφωνα με την GWI, 4 στους 10 εφήβους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το περιεχόμενο που μεταδίδεται με ζωντανή ροή (livestreamed content).

Τα social media και τα videogames είναι πιο δημοφιλή για την Gen Alpha από ό,τι οι εξωσχολικές δραστηριότητες και τα χόμπι – δυστυχώς. Αυτό σημαίνει ότι τα brands έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν προσωπικά μαζί τους στο διαδίκτυο και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά της γενιάς Alpha είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένα και παρακολουθούν τις ανησυχίες για τον πλανήτη μας όπως η κλιματική αλλαγή. Απολαμβάνουν την τεχνολογία και το περιεχόμενο που τους κρατά ενήμερους και συνδεδεμένους, αλλά και δημιουργεί ευκαιρίες να συνεισφέρουν ουσιαστικά αντί να καταναλώνουν απλώς. Ίσως αυτό να είναι λογικό επακόλουθο της συνεχούς παρουσίας τους μπροστά σε μια οθόνη και της μεγάλης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τι πρέπει να κάνουν οι marketers;

Να είναι αυθεντικοί και διαφανείς. Εξαιτίας της κοινωνικής της ευαισθητοποίησης, η Gen Alpha γνωρίζει καλά πώς ορισμένα προϊόντα, υπηρεσίες και βιομηχανίες έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία. Έχοντας αυτό κατά νου, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την αποστολή τους, τον αντίκτυπό τους και τι κάνουν για να προσφέρουν λύσεις.

Τι άλλο προσελκύει τη Gen Alpha; Αγαπά να μαθαίνει, ειδικά όσον αφορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι εταιρείες που βασίζονται στην τεχνολογία, μπορούν να διοργανώνουν “διαδραστικά εργαστήρια” παρέχοντας βιωματικές εμπειρίες που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Τέλος, για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό, τα brands θα χρειαστεί να δώσουν έμφαση στην εξατομίκευση, στις μαρτυρίες των influencers και άλλων των χρηστών των πλατφορμών.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Όπως οι Millennials και η Gen Z, έτσι και η Gen Alpha θα επηρεαστεί από την ψηφιακή τεχνολογία – ωστόσο θα αντιδράσει στην αγορά με διαφορετικούς τρόπους. Η εστίασή των Gen Alphas στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα είναι αυτή που θα θέσει τον πήχη τόσο για τις στρατηγικές όσο και για τις αξίες των εμπορικών σημάτων.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, θα είναι συναρπαστικό να δούμε το ρόλο που θα έχει η Gen Alpha στη διαμόρφωση νέων τάσεων της αγοράς, καθώς και στην εξελισσόμενη προσαρμογή των προϊόντων και των brands, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις πεποιθήσεις τους. Αυτοί είναι άλλωστε οι καταναλωτές του αύριο.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash