19 Απρ 2024
READING

Πώς ο καιρός επηρεάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Πώς ο καιρός επηρεάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο

Πώς ο καιρός επηρεάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο άσχημος καιρός είναι μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για το ηλεκτρονικό εμπόριο απ’ ό,τι η Cyber Monday

Είναι γνωστό στους retailers ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά τις πωλήσεις. Τόσο οι εποχιακές αλλαγές, όσο και οι καθημερινές και εβδομαδιαίες διακυμάνσεις του καιρού διαμορφώνουν τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτές οι διακυμάνσεις δεν διαμορφώνουν μόνο τα προϊόντα που πωλούνται – αλλά και τα κανάλια πωλήσεων που χρησιμοποιούνται για τις αγορές.

Για τα φυσικά καταστήματα, όπως είναι λογικό, ο καλός καιρός επιδρά θετικά στις πωλήσεις. Αλλά τι επίδραση έχει ο καιρός στα ηλεκτρονικά καταστήματα; Με τους περισσότερους retailers να έχουν πλέον διαδικτυακή παρουσία, η κατανόηση της επίδρασης που έχει ο καιρός στην επισκεψιμότητα και τις μετατροπές των ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση μιας επιτυχημένης στρατηγικής digital marketing.

Διαβάστε ακόμα: Η Toyota ενισχύει τις online πωλήσεις με επαυξημένη πραγματικότητα

Τι λένε οι έρευνες

Η άποψη ότι οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν θετική επίδραση στο e-commerce επιβεβαιώνεται από μία πρόσφατη έρευνα της Adobe Analytics, σύμφωνα με την οποία τα άσχημα καιρικά φαινόμενα θα προσθέσουν επιπλέον 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο ηλεκτρονικό εμπόριο των Η.Π.Α. το 2023, αφού οδήγησαν σε αύξηση 13,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Αυτό είναι περισσότερο από το ρεκόρ των 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμά η Adobe ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν online κατά τη διάρκεια της Cyber Monday 2022.

Από τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που αναμένεται να δημιουργήσει ο καιρός το 2023, η Adobe προβλέπει ότι η βροχή θα συνεισφέρει τα περισσότερα, 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από τον άνεμο με 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το χιόνι με 250 εκατομμύρια δολάρια.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι η διαδικτυακή επισκεψιμότητα και οι μετατροπές αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων κακοκαιρίας. Όμως, αναμενόμενα, ο βαθμός στον οποίο το κάνουν αυτό, εξαρτάται από τη γεωγραφική τοποθεσία. Για παράδειγμα, σε πόλεις όπου το χιόνι είναι πιο συχνό, η χιονόπτωση ενισχύει το ηλεκτρονικό εμπόριο – σε αντίθεση με τις πόλεις στις οποίες χιονίζει σπάνια, όπου όταν χιονίσει οι ηλεκτρονικές αγορές μειώνονται.

Στρατηγική marketing με βάση τον καιρό

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κατά τις οποίες θα περίμεναν να δουν άνοδο της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του e-commerce περνάει από την τεχνητή νοημοσύνη

Ομοίως, μέσω του marketing που ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, οι e-retailers μπορούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες πρόβλεψης για να προβλέψουν περιόδους ζεστού καιρού, απευθυνόμενοι στο κοινό τους για να το συμβουλεύσουν να προμηθευτεί online βασικά προϊόντα πριν από την άφιξη του καιρού.

Με τη στόχευση των καταναλωτών με σχετικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες εκ των προτέρων, οι διαδικτυακοί retailers μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καιρός στις διαδικτυακές τους πωλήσεις, πριν καν τις πλήξει.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.