25 Απρ 2024
READING

Γιάννης Μασούτης | Ηγεσία με δύναμη και στρατηγική

7 MIN READ

Γιάννης Μασούτης | Ηγεσία με δύναμη και στρατηγική

Γιάννης Μασούτης | Ηγεσία με δύναμη και στρατηγική

Ο επικεφαλής της Μασούτης έχει στρατηγική και σχέδιο που οδηγούν την εταιρεία  στο μέλλον

Ο Γιάννης Μασούτης ανέλαβε την ανάπτυξη της εταιρείας πέρα από τα όρια της Βόρειας Ελλάδας. Ενώ μόλις λίγα χρόνια πριν είχε πολύ μικρότερο αποτύπωμα στο λιανικό εμπόριο, σήμερα υπό την καθοδήγησή του, η Μασούτης αποτελεί μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην αγορά, χωρίς να απωλέσει την ελληνικότητά της, τον οικογενειακό της χαρακτήρα και το ανθρωποκεντρικό της πρόσημο.

Αποτελεί τον φυσικό διάδοχο μιας αυτοκρατορίας που χτίστηκε με προσωπική εργασία, κόπο και χρόνο. Μπήκε στη δουλειά από τα 20 του χρόνια, αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία, ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία της οικογενειακής επιχείρησης, και βρίσκεται στο τιμόνι της αλυσίδας αλλά και από τον Φεβρουάριο του 2022 και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όλες θέσεις νευραλγικές, με ευθύνες και εξίσου μεγάλες προοπτικές.

Η ανάπτυξη

Ο διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος της αλυσίδας, Γιάννης Μασούτης, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του για επέκταση του δικτύου Μασούτης στην Αττική υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτές βρέθηκαν στην αλυσίδα Προμηθευτική Τροφίμων, την οποία και εξαγόρασε στις 15 Μαΐου του 2018, οδηγώντας την εταιρεία να κάνει το μεγάλο βήμα στην αγορά της Αθήνας, του Πειραιά, των περιχώρων και των Κυκλάδων. Χάρη σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο σημείων, η αλυσίδα ολοκλήρωσε τη δύσκολη πανδημική χρονιά του 2020 με πωλήσεις άνω των 880 εκατ. ευρώ από περίπου 830 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά περίπου 6%.

Η περαιτέρω επέκταση δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό του.Το 2022 δημιούργησε κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα: Τον Ιούνιο 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της στρατηγικής συμφωνίας με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα διατηρούν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

Στην ιδιοκτησία της Δεναξάς βρίσκονται 14 καταστήματα, ενώ από τον περσινό Ιούνιο και ύστερα όταν η Μασούτης άνοιξε το κατάστημά της στη Σαντορίνη σε σούπερ μάρκετ της Βιδάλης, εντάχθηκαν στο δίκτυό της και 15 καταστήματα σε Κάλυμνο, Μήλιο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο και Χίο αλλά και στην Κέρκυρα 18 καταστήματα που ανήκαν στην επιχείρηση Γαλαξίας Α.Ε. (Δήμητρα-Μαρκάτο).

Κατάστημα στην Μύκονο

Αμέσως μετά υπογράφηκε η μεταβίβαση 2 καταστημάτων της Γέγος σε Αργυρούπολη και Κερατέα, ενώ ταυτόχρονα βρισκεται σε εξέλιξη το πλάνο για την είσοδο των Grand Μασούτης στην αγορά της Αττικής.

Όνομα βαρύ, σαν ιστορία

Κάθε επιτυχημένη εταιρεία όμως βασίζεται στην ιστορία της, αυτά είναι τα θεμέλια της. Και η ιστορία της Μπούτης είναι μεγάλη και επιτυχημένη.

H Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ξεκίνησε πριν από 46 χρόνια, όταν ο αυτοδημιούργητος ιδρυτής της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης, με οικογενειακή καταγωγή απο την Ανατολική Θράκη, εγκαινίασε το 1976 το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Κ. Κρυστάλλη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από το Άδενδρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και με μόνο του εφόδιο το απολυτήριο δημοτικού, ο Διαμαντής Μασούτης θα φύγει σε ηλικία 23 χρόνων με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα αναζητήσει μια καλύτερη μοίρα. Το 1965 προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Τα χρήματα που παίρνει ως μισθό θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει άλλους πόρους για να επιβιώσει. Έτσι αποδέχεται την πρόταση της εταιρείας να δουλέψει για τα επόμενα δύο χρόνια ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα οικονομικά του όμως είναι πολύ περιορισμένα και έτσι αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από συγγενείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, δανείζεται 55.000 δραχμές από συγγενικά του πρόσωπα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δημιουργεί μια αποθήκη και ξεκινάει να προμηθεύεται εμπορεύματα επί πιστώσει και να τα διοχετεύει σε μαγαζιά του λιανικού εμπορίου. Ο τζίρος της επιχείρησης του αρχίζει να ανεβαίνει. Έτσι, το 1976 αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει το πρώτο σουπερμάρκετ Μασούτης.

Η καινοτομία του eshop, η Wolt και η Skroutz, πρότυπο κατάστημα για τυφλούς 

Η δεύτερη γενιά, ο Γιάννης Μασούτης οδηγεί την εταιρεία στην νέα εποχή με αλλαγές, νέα προσέγγιση και ανάπτυξη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Γιάννης Μασούτης προσέγγισε το ηλεκτρονικό εμπόριο με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα λογική: “άνοιξε” το eshop της εταιρείας σε συνεργαζόμενα δίκτυα και από ένα ακόμη απλό ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ δημιούργησε το πρώτο marketplace σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ. Το masoutis.gr σήμερα προσφέρει άπειρα προϊόντα σε καταναλωτές που βρίσκονται πλέον σε 49 διαφορετικές πόλεις διανομής ανά την Ελλάδα, βασιζόμενο σε στρατηγικές συνεργασίες με 11 επώνυμα brands, την αυθημερόν παράδοση και την πανεύκολη πλοήγηση.

Το Dark Store της Μασούτης

Παράλληλα εγκαινίασε στα τέλη του 2022 τη συνεργασία της αλυσίδας με την πλατφόρμα της Wolt, για παραδόσεις σε λιγότερο από 1 ώρα. Ενώ φιλοδοξώντας να αλλάξει τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμή στο πεδίο παράδοσης των παραγγελιών, σύναψε συνεργασία με την Skroutz, για την εγκατάσταση 18 “έξυπνων” θυρίδων Skroutz Points σε φυσικά καταστήματα της αλυσίδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον Ιούλιο του 2022 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του πρότυπου καταστήματος Μασούτης στην περιοχή Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλυσίδα σουπερμάρκετ δημιούργησε ένα κατάστημα λειτουργικό στα άτομα με οπτική αναπηρία, ώστε να απολαμβάνουν τις αγορές τους με ευκολία κι άνεση μέσα από τις προηγμένες υπηρεσίες των καταστημάτων Μασούτης.

Το πρότυπο κατάστημα για τυφλούς

Και τον Σεπτέμβριο στο κατάστημα Grand Θέρμης εγκαινιάστηκε επίσημα η στρατηγική συνεργασία της Μασούτης με την nrg, την πρωτοπόρο εταιρεία ενέργειας στο χώρο της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας με το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών incharge. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας Μασούτης και nrg δημιουργούν 150 θέσεις φόρτισης σε 70 συνολικά καταστήματα. Μελλοντικά, οι δύο εταιρίες έχουν σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας τους, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου.

Ο οικογενειακός χαρακτήρας

Γνωρίζοντας πως μέσα σε δύσκολες συνθήκες και διαρκείς προκλήσεις, είναι υποχρέωση της εταιρείας να δίνει το καλό παράδειγμα, να εμπνέει και άλλους να ακολουθήσουν, να δείχνει κοινωνική ευαισθησία, να ακολουθεί υγιείς επιχειρηματικές πρακτικές, ο Γιάννης Μασούτης φροντίζει κατά τη λήψη αποφάσεων να κρατά ψηλά στις προτεραιότητές του το κοινωνικό αποτύπωμα των ενεργειών του.

Σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους και επί 11 συνεχόμενα χρόνια διακρίνεται ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Εφαρμόζει ολοκληρωμένη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης με καθημερινές δράσεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον είτε στο πλαίσιο της συνεργασίας με ΜΚΟ αλλά και με τοπικούς φορείς σε όλη τη χώρα.

Η αλυσίδα σήμερα

Η αλυσίδα Μασούτης επενδύει σε τεχνολογία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και σε υποδομές. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα Logistics στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, έκτασης 145.000 τ.μ. με εγκαταστάσεις 62.000, το οποίο βρίσκεται στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης και προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποθήκευσης, διανομής και διασφάλισης ποιότητας.

Το Logistics Center στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μασούτη, η εταιρεία μελετά εξαγορές και συνεργασίες που θα εξαπλώσουν το δίκτυο της αλυσίδας σε νέες περιοχές ή θα έρθουν να ενδυναμώσουν την παρουσία της σε κάποιες άλλες και συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη με πρόγραμμα επένδυσης 25 εκατ. ευρώ για το 2023 σε νέα καταστήματα και ανακαινίσεις καταστημάτων.

Το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας στην Αττική αυτή την στιγμή είναι το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες που θα ανοίξει μέσα στη χρονιά σε ιδιόκτητο χώρο, ενώ αντιστοιχα το πρώτο Grand Μασούτης 2.000 τ.μ. αναμένεται να ανοίξει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Σήμερα ο Γιάννης Μασούτης διευθύνει συνολικά 379 καταστήματα: 339 super market, 15 GRAND Μασούτης, 1 “πράσινο” κατάστημα, 23 καταστήματα Cash & Carry και 1 dark store στην Αττική.

Ο Γιάννης Μασούτης αποτελεί παράδειγμα πως η δεύτερη γενιά επιχειρηματιών μπορεί να επεκτείνει και να αναπτύξει μια επιχείρηση αλλά κυρίως να την μεταμορφώσει χωρίς να χάσει τις αξίες της. Η Μασούτης εξελίσσεται και καινοτομεί χωρίς να χάνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά μιας οικογενειακής επιχείρησης που επενδύει στους ανθρώπους της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.