25 Απρ 2024
READING

Το διαφημιστικό δίλημμα του Netflix

3 MIN READ

Το διαφημιστικό δίλημμα του Netflix

Το διαφημιστικό δίλημμα του Netflix

Καθώς το συμβόλαιο του streamer με τη Microsoft πλησιάζει στο τέλος του, το Netflix εξετάζει τις επιλογές του

Από τότε που δημιουργήθηκε ο σάλος σχετικά με τις αρχικές λεπτομέρειες των σχεδίων του Netflix για τον περιορισμό της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, δεν υπάρχουν πολλά νέα σχετικά με τη διαφημιστική του λειτουργία. Το Netflix λάνσαρε για πρώτη φορά ένα συνδρομητικο πακέτο με υποστήριξη διαφημίσεων τον Νοέμβριο του 2022, σε συνεργασία με τη Microsoft για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαφημιστικής πλατφόρμας του.

Όμως, η διετής συνεργασία του streamer με τη Microsoft πρόκειται να λήξει τον ερχόμενο Ιούλιο. Και έτσι δημιουργείται το ερώτημα: ποια είναι η επόμενη κίνηση του Netflix; Η πλατφόρμα διερευνά ενδεχομένως αν θα συνεχίσει να αγοράζει διαφημιστική τεχνολογία από εταιρείες όπως η Microsoft ή αν θα δημιουργήσει τη δική της adtech, δηλαδή το λογισμικό και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι για να αγοράζουν, να διαχειρίζονται και να αναλύουν την ψηφιακή τους διαφήμιση.

Διαβάστε ακόμα: Το Netflix τα πάει καλά με τις διαφημίσεις

Το Netflix δεν χρειάζεται πλέον τη Microsoft

Όταν το Netflix άρχισε για πρώτη φορά να διερευνά το λανσάρισμα μιας κλιμακωτής συνδρομής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, δεν είχε καμία απολύτως εμπειρία στη διαφήμιση. Έξαλλου, τα στελέχη της εταιρείας ήταν στο παρελθόν σθεναρά αντίθετα στις διαφημίσεις στην υπηρεσία. Αλλά δύο συνεχόμενα τρίμηνα με απώλειες συνδρομητών, το 2022, τους οδήγησαν να αλλάξουν γνώμη.

Παρόλα αυτά, το Netflix χρειαζόταν βοήθεια για να δημιουργήσει γρήγορα μια διαφημιστική πλατφόρμα. Η Microsoft ανέλαβε να γίνει το αποκλειστικό κανάλι πωλήσεων και ο διακομιστής διαφημίσεων του streamer. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μια συμφωνία που συνεχίζεται μέχρι το 2024, ωστόσο οι ενδείξεις είναι ότι το Netflix δεν θα ανανεώσει όταν έρθει η ώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο streamer προφανώς πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει μόνος του μετά από αυτή την εισαγωγική περίοδο εκκίνησης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους συνδρομητές;

Αρχικά, δεν θα αλλάξουν πολλά. Το Netflix πιθανότατα δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία του με τη Microsoft πριν από το 2024, οπότε οι χρήστες του πακέτου Basic with Ads του Netflix δεν θα παρατηρήσουν σημαντικές ανατροπές στις διαφημίσεις που βλέπουν. Μετά από αυτό, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταβολές στους τρόπους με τους οποίους οι διαφημίσεις στοχεύουν τους χρήστες βάσει δημογραφικών στοιχείων ή στον τρόπο με τον οποίο ο streamer χρησιμοποιεί τα δεδομένα των πελατών του για τη δημιουργία πιο σχετικών διαφημιστικών συνεργασιών.

Η προθυμία να απομακρυνθεί από τη Microsoft θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η υποστηριζόμενη από διαφημίσεις συνδρομητική κλίμακα του Netflix δεν αποδίδει σύμφωνα με τις αρχικές του προσδοκίες. Μια έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο από την Kantar έδειξε ότι μόνο το 12% των χρηστών του Netflix είχε επιλέξει το πρόγραμμα Basic with Ads – ποσοστό που κυμαινόταν κάτω από τους στόχους της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Το Basic with Ads φέρεται να είδε διπλάσιο αριθμό εγγραφών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, αλλά το ενδεχόμενο η υπηρεσία να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Microsoft, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Netflix δεν είναι ακόμα ικανοποιημένο ούτε με αυτά τα αποτελέσματα.

Το Neflix έχει δείξει προθυμία να καινοτομεί ξανά και ξανά από τις μακρινές ημέρες που ήταν κυρίως μια υπηρεσία ενοικίασης δίσκων μέσω ταχυδρομείου. Αυτές οι καινοτομίες θα μπορούσαν σύντομα να περιλαμβάνουν νέες μεθόδους διαφήμισης, αν η εταιρεία αποφασίσει να αφήσει πίσω της τη συμφωνία της με τη Microsoft σε ένα χρονο από τώρα.

Με πληροφορίες από The Drum | Digi Day

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.