Μία από τις παλαιότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι ο όμιλος παραγωγής τσιμέντου και τσιμεντοειδών, ΑΓΕΤ Ηρακλής. Με διαρκείς επενδύσεις και συνεχή ενδυνάμωση της δραστηριότητάς του ο όμιλος Ηρακλής, εταιρεία συμφερόντων της Lafarce Holcim, έχει κάνει αρκετά βήματα όχι μόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η εξαγορά της Λαρσινός δίνει νέες προοπτικές στον όμιλο
Προ μερικών μόλις ημερών ο όμιλος Ηρακλής προχώρησε στην εξαγορά του τρίτου παίκτη στην Ελλάδα, της τσιμεντοβιομηχανίας. Είναι μάλιστα μία κίνηση που αλλάζει δραστικά το τοπίο στην αγορά του τσιμέντου και των λατομικών προϊόντων στην Ελλάδα καθώς ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του. Χαρακτηριστικό της έντονης κινητικότητας που εμφανίζει, είναι ότι πρόσφατα έκανε γνωστή την είσοδό του στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ΠΕΔΜΕΔΕ ECO. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για την πρακτική εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΑΕΚΚ αποτελούν έναν από τους πλέον «παραγωγικούς» τομείς αποβλήτων στην ΕΕ, αφού παράγονται ετησίως περίπου 850 εκατ. τόνοι, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25-30% του συνόλου των αποβλήτων της ΕΕ.
Η εταιρεία που καθιέρωσε το τσιμέντο ως κυρίαρχο δομικό υλικό
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ταυτίστηκε, αλλά και καθιέρωσε το τσιμέντο ως κυρίαρχο δομικό υλικό, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της εικόνας που έχει η σύγχρονη Ελλάδα, με τα υλικά της να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά από τα σύγχρονα αλλά και παλαιότερα κτίρια της χώρας. Συν τοις άλλοις όμως έχει συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας, αφού με πρώτη ύλη το τσιμέντο, το σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά, κατασκευάστηκαν βασικά έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα. Ισχυρή παρουσία διατηρεί και στο εξωτερικό καθότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 αναδείχθηκε σε πρώτη εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία στην Ευρώπη.
Με πορεία από το 1911 όταν ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στη Δραπετσώνα
Ιστορικά, το πρώτο εργοστάσιο ιδρύθηκε στη Δραπετσώνα το 1911, ενώ το 1919 ακολούθησε η συγχώνευση με την εταιρεία τσιμέντων Βόλου, Όλυμπος και την ίδια χρονιά εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κομβικό σημείο στην ιστορία της ήταν η μεταβίβαση του 50,5% σε Calcestruzzi και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το 1992. Το 1996 προχώρησε στην εξαγορά του ομίλου «Τσιμέντα Χαλκίδας» και το 2000 ακολούθησε η μεταβίβαση του 54,4% των μετοχών στον βρετανικό όμιλο Blue Circle. Το 2013 ο όμιλος προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας. Το 2015 η Lafarge προχώρησε στην εξαγορά του 93,5% των μετοχών της Ηρακλής και έναν χρόνο αργότερα αποφάσιζε και υλοποιούσε την έξοδο από το Χρηματιστήριο με ταυτόχρονη εξαγορά πλέον του 100% των μετοχών της επιχείρησης. Η ΑΓΕΤ Ηρακλής λειτουργεί τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, ένα από τα οποία στον Βόλο, είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη. Διαθέτει επίσης έξι κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον με την εξαγορά της Λαρσινός θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά.
Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας αντικατοπτρίζουν και το εκτόπισμα που διατηρεί. Το 2021 η ΑΓΕΤ Ηρακλής είχε κύκλο εργασιών στα 209 εκατομμύρια ευρώ από 188,5 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν 3,7 εκατομμύρια ευρώ από 9,66 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2021 σε σχέση με το 2020.
Δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας και σύνδεσης με τη μακρά ιστορία του ομίλου
Σημαντικό μέρος επενδύσεων του ομίλου κατευθύνεται σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με την ανάδειξη της μακράς ιστορίας που έχει καταγράψει στην εγχώρια βιομηχανία. Φέτος ο όμιλος δημιούργησε μία πλατφόρμα, την heraclespanorama.gr, μέσω της οποίας διατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με όλο το ιστορικό αρχείο αλλά και τη συλλογή έργων του ομίλου στη διάρκεια της υπερεκατοντετούς πορείας του. Στο συγκεκριμένο αρχειακό έργο περιλαμβάνονται ψηφιοποιημένες φωτογραφίες καθώς και έργα καλλιτεχνών που κοσμούσαν τα ημερολόγια που εξέδιδε ο όμιλος από το 1956 έως και το 2009.
Εκτός των άλλων στο τέλος του 2022 προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την κατασκευή ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου που θα αποτελέσει κοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στην πανεπιστημιούπολη στο Ρίο.
Η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα
Αναφορικά με την αγορά του τσιμέντου, η Ελλάδα για πολλά χρόνια, περίπου για 40 συναπτά έτη, παρουσίαζε κατανάλωση από 5 έως και 7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ έφτασε σε κατανάλωση ρεκόρ στα επίπεδα των 11,5 εκατομμυρίων τόνων το 2006. Ωστόσο η δεκαετής οικονομική κρίση που ακολούθησε έπληξε καίρια την εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου, η οποία το 2011 έφτασε σε μόλις 2,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς συμπαρασύρθηκε από την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα. το 2022 η κατανάλωση ανήλθε σε 3,1 εκατομμύρια τόνους, απέχοντας παρόλ’ αυτά σημαντικά από τις επιδόσεις που είχει το 2011.
Σε όλο αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται ο Ηρακλής αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στο χώρο του τσιμέντου. Ιδίως αυτή την περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται με νέες επενδύσεις τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Με τις προοπτικές να διαμορφώνονται για τα επόμενα χρόνια σε κάτι περισσότερο από ευοίωνες για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο όμιλος έχει την δυνατότητα να διανύσει την περίοδο της δεύτερης νιότης του, αποτελώντας μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές βιομηχανίες της χώρας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.