18 Απρ 2024
READING

Γιατί η συνέπεια έχει σημασία για ένα brand

4 MIN READ

Γιατί η συνέπεια έχει σημασία για ένα brand

Γιατί η συνέπεια έχει σημασία για ένα brand

Πρωταρχικό μέλημα κάθε επιχείρησης, η δημιουργία ενός ισχυρού brand 

Με το κατάλληλο branding, μια επιχείρηση μπορεί να διαμορφώνει στρατηγικά την ταυτότητά της, η οποία τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της, ενώ παράλληλα την καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμη από τους πελάτες, τους εργαζομένους και όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί της. O τρόπος που θα γίνει αυτό είναι μέσω της συνέπειας.

Το ζήτημα για το marketing είναι να εξασφαλίσει μία όσο το δυνατόν πιο ενεργητικά θετική στάση των πελατών απέναντι στη μάρκα. Ίσως γι’ αυτό υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από τις διαφημίσεις· ενοχλούνται από τις κακές διαφημίσεις. Και για να εξασφαλίσει ένα brand ότι το κοινό της δεν ενοχλείται κάθε φορά που απευθύνεται προς αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να παραμένει συνεπές και αυθεντικό.

O θεμέλιος λίθος του marketing

Για να καταλάβουμε τον τρόπο που συμβαίνει αυτό πρέπει να σκεφτούμε πως όπως ένας άνθρωπος έχει συγκεκριμένα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του επειδή είναι αυτός που είναι, έτσι και τα γνωρίσματα της ταυτότητας μια μάρκας καθορίζουν το σύνολο της «συμπεριφοράς» της, από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις σε εταιρικό επίπεδο μέχρι την τελευταία ανάρτηση στα social media.

 Διαβάστε επίσης: Γιατί η συνέπεια έχει σημασία στο branding

Για αυτόν τον λόγο, ένα brand πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά του, ποιες είναι οι αξίες του και πώς χρειάζεται να δρα με βάση αυτές. Έτσι, δημιουργεί μία ιστορία στην οποία αποτυπώνονται οι κοινές αρχές του, οι αξίες του, όλα αυτά που πρεσβεύει. Σε όλα αυτά τα στοιχεία θα βασίζεται το παραγόμενο περιεχόμενο που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των καταναλωτών.

H αναγνωρισιμότητα

Ως αποτέλεσμα, όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία μέσω μίας διαφήμισης ή κάποιας άλλης στρατηγικής marketing, οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίσουν ότι αυτό το προϊόν, η υπηρεσία ή η διαφήμιση ανήκει στην εταιρεία. Η αναγνωρισιμότητα αυτή οδηγεί στην οικειότητα, την αμεσότητα και εν τέλει στην εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση κάθε πελάτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν γνωστές μάρκες που χάρη στη στρατηγική marketing που ακολουθούν, φέρουν διαχρονικά ένα εμβληματικό πρόσημο. Η Groupon και η M&M’s είναι γνωστές για την αίσθηση του χιούμορ τους, ενώ η Disney επικεντρώνεται στο να κάνει το κοινό της να νιώθει ότι μπορεί να δημιουργήσει μαγεία. Η συνέπεια στο περιεχόμενο αυτών των εταιρειών κάνουν το target group -και όχι μόνο- να τις αναγνωρίζουν αμέσως και να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους.

Η ασυνέπεια είναι καταστροφική

Αντίθετα, όταν το  περιεχόμενο της στρατηγικής marketing είναι ασυνεπές, το brand φαίνεται ανειλικρινές. Εάν οι καταναλωτές δουν ένα προϊόν σε μία ιστοσελίδα να παρουσιάζεται με έναν τρόπο και μετά μεταβούν σε ένα άλλο e-shop και δουν το ίδιο προϊόν να παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικά, αισθάνονται απορία και το μήνυμα και για το μέσο. Το ασυνεπές περιεχόμενο ωστόσο παραμένει απρόβλεπτο. Και η απρόβλεπτη συμπεριφορά αποτρέπει τους ανθρώπους από το να εμπιστευτούν το brand.

Διαβάστε επίσης: 4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης

Μάλιστα, σύμφωνα με το Edelman Trust Barometer,  το 67% των πελατών σε 8 χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.) υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν προϊόντα από μια μάρκα μόνο εάν την εμπιστεύονται. Αντίστοιχα, μελέτη της PwC διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις καταναλωτές στις Η.Π.Α. ισχυρίζονται ότι θα “εγκαταλείψει” μια μάρκα που αγαπά μετά από μια μόνο κακή εμπειρία. Ακόμα, και οι ασυνέπειες στο στιλ γραφής ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή των ανθρώπων – και δυστυχώς αυτό γίνεται με άσχημο τρόπο, αφού αισθάνονται ότι δεν είναι ακριβώς αυτό το brand που ξέρουν και εμπιστεύονται.

Στόχος, το brand loyalty

Η επικοινωνία των ίδιων αξιών με την ίδια φωνή σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη αναπτύσσει το αίσθημα αξιοπιστίας. Με άλλα λόγια, η συνέπεια θα οδηγήσει στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, αναπτύσσοντας το brand loyalty των πελατών. Είναι η ίδια συνέπεια του brand που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων της εταιρείας, καθώς οι καταναλωτές που το γνωρίζουν και το εμπιστεύονται για αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν τα προϊόντα του ή να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του.

Οι σημερινοί καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια προϊόντα από αντίστοιχα brands που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πιο σκληρός από ποτέ. Ωστόσο παρά τις σκληρές συνθήκες της αγοράς, μια εταιρεία που χτίζει το brand της μελετημένα και φροντίζει να είναι συνεπής απέναντι στις αρχές που αυτό εκπροσωπεί, μπορεί να είναι σίγουρη ότι έχει μια γερή βάση για να συγκροτήσει μια αποτελεσματική στρατηγική για την προβολή και την ανάπτυξή της.

Με πληροφορίες από SmartBrief

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.