19 Απρ 2024
READING

Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας

4 MIN READ

Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας

Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η πανδημία και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ανέδειξαν προϋπάρχοντα προβλήματα

Αν και η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά για τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ότι η πανδημία αποτελούσε το αίτιο του προβλήματος, ειδικοί εξηγούν ότι, ουσιαστικά, η πανδημική συγκυρία επιτάχυνε την εκδήλωση προϋπάρχοντων προβλημάτων, έδωσε την αφορμή για την εμφάνισή τους και όξυνε τις συνέπειές τους. Και πράγματι. Όταν η πανδημία υποχώρησε, τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν ως διά μαγείας.

Στην αρχή της πανδημίας οι προμηθευτές ήρθαν αντιμέτωποι με πολλές αντιξοότητες, με κυριότερες το κλείσιμο των εργοστασίων και την απροσδόκητη έξαρση της καταναλωτικής ζήτησης, οι οποίες πλέον έχουν επιλυθεί. Κάποιες από τις προκλήσεις όμως εξακολουθούν να υφίστανται. Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις μεταφορές, η στενότητα της αγοράς εργασίας και οι ελλείψεις πρώτων υλών εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους προμηθευτές και τους retailers ταχυκίνητων προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία

Από την άλλη, η καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα FMCG παραμένει ισχυρή, αν και μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του 2020. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις σε ανάλογα είδη στην αμερικανική αγορά ήταν αυξημένες κατά 10,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση “2022 U.S. Grocery Shopper Trends” της FMI – The Food Industry Association.

Το σύστημα “Just-in-case”

Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, ο κλάδος των τροφίμων εμπλούτισε τις πρακτικές και τις δυνατότητές του, καθιερώνοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Από το σύστημα “just-in-time” για την προμήθεια προϊόντων και πρώτων υλών, στο οποίο τα αποθέματα διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πότε πραγματικά είναι αναγκαία, μετατοπίστηκε στη δημιουργία αποθεμάτων “just-in-case”. Με το νέο αυτό σύστημα οι retailers προσπαθούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τυχόν μελλοντικές δυσλειτουργίες, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος αποθεματοποίησης.

Αν και η δημιουργία αποθεμάτων μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση για την προστασία από τις ελλείψεις εφοδιασμού σε προϊόντα που διατηρούνται στο ράφι, λειτουργεί αντίθετα για τα ευπαθή προϊόντα. Οι προμηθευτές αυτών των ειδών βρίσκονται ούτως ή άλλως διαχρονικά αντιμέτωποι με τις δικές τους προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο και από πέρυσι και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος άσκησε ισχυρές πιέσεις στις προμήθειες σιταριού, λιπασμάτων και άλλων εισροών από τις οποίες εξαρτώνταν οι αρτοποιοί και οι καλλιεργητές.

Οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Η επίθεση στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία προκάλεσαν όντως μία σειρά από προβλήματα, όπως οι ελλείψεις βασικών υλικών, η αναστάτωση των βιομηχανιών σε γενικότερο επίπεδο, η αύξηση του κόστους των αγαθών, η αστάθεια της ζήτησης, η μείωση της αποδοτικότητας των logistics καθώς και η άνοδος των παραβιάσεων της κυβερνοασφάλειας. Ο πόλεμος αναμφίβολα αποτελεί πάντα το χειρότερο σενάριο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, και προβλήματα που μέρα με την μέρα διογκώνονται, το αποδεικνύουν ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά.

Το ζήτημα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αφορούσε μόνο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Ο αντίκτυπος των ελλείψεων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι μεταφορές, φάνηκε και στις δευτερογενείς βιομηχανίες, που, με πρώτη τους ύλη το πετρέλαιο, κατασκευάζουν συντηρητικά, λάστιχα, πλαστικά, είδη συσκευασίας, μια ολόκληρη παραγωγή απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών άλλων κλάδων, από τον ιατροφαρμακευτικό μέχρι τον αγροτοπαραγωγικό.

Το πρόβλημα με τις συσκευασίες

Ένας κλάδος που επηρεάστηκε σημαντικά από τις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι η βιομηχανία συσκευασίας, ένας βασικός συνεργάτης των προμηθευτών σε όλες τις κατηγορίες ειδών FMCG. Ο εφοδιασμός συσκευασίας είχε επιφορτιστεί από την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη συνεχιζόμενη στροφή προς τη χρήση βιώσιμων υλικών στη συσκευασία.

Οι προμηθευτές ειδών συσκευασίας έχουν αυξήσει τις αγορές πρώτων υλών και έχουν διαφοροποιήσει τις προμήθειές τους. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην καινοτομία, για να μετριάσουν τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές κάθε κλάδου προϊόντων, αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023. Η βιομηχανία όπου είναι εφικτό, είναι αναγκασμένη να αλλάξει τις πηγές και να μεταβάλει τις διαδρομές logistics. Παράλληλα μετά την πρότερη εμπειρία κατά την πανδημία, καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης πιθανού κινδύνου, ενώ μακροπρόθεσμα, οι ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας προσπαθούν να ενισχύσουν το κομμάτι της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας, προστατεύοντας τη βιομηχανία από σοβαρούς κινδύνους. 

Με πληροφορίες από το Grocery Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.