16 Απρ 2024
READING

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με “πράσινες τεχνολογίες”

4 MIN READ

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με “πράσινες τεχνολογίες”

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με “πράσινες τεχνολογίες”

Τι αποφάσισε η επιχειρηματική πρωτοβουλία First Movers Coalition για τις εκπομπές άνθρακα

Το μεγαλύτερο μήνυμα στην ιστορία της αγοράς για την εμπορική αξιοποίηση των αναδυόμενων καθαρών τεχνολογιών έστειλαν περισσότερες από 50 εταιρείες, με την ένταξή τους στο συνασπισμό First Movers και αναλαμβάνοντας πρωτοφανείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές αγορές μέχρι το 2030.

Η First Movers Coalition είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αξιοποιεί την αγοραστική δύναμη των εταιρειών στοχεύοντας στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, που ευθύνονται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η L’ Oreal στρέφεται στην παραγωγή ανακυκλωμένου πολυπροπυλαίνιου

Για το λόγο αυτό το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum συνεργάστηκε με έναν εντεταλμένο σύμβουλο των Η.Π.Α. για το κλίμα και για επενδύσεις των επιχειρήσεων σε καινοτόμες “πράσινες” τεχνολογίες. Αυτές οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις θα διασφαλίσουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα είναι διαθέσιμες για κλιμάκωση έως το 2030 και θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν

Ο συνασπισμός έχει συγκεντρώσει εταιρείες από όλο τον κόσμο που μέχρι σήμερα εμφανίζουν διαφορετικής κλίμακας εκπομπών άνθρακα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών που διακινούν τα προϊόντα τους οδικώς και αεροπορικώς, αλλά και εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούν χάλυβα για την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Οι εταιρείες αυτές, των οποίων η συλλογική αξία υπερβαίνει τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε ηπείρους, ανέλαβαν εκ των προτέρων δεσμεύσεις αγοράς έως το 2030 για χάλυβα, αλουμίνιο, ναυτιλία, φορτηγά και αερομεταφορές με σχεδόν μηδενικό άνθρακα, καθώς και για αρνητικές εκπομπές μέσω προηγμένων τεχνολογιών απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η ταυτότητα του First Movers Coalition

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πέρυσι στο Davos, οι εταιρείες Alphabet, Microsoft και Salesforce, ως μέλη του First Movers Coalition, δεσμεύτηκαν συλλογικά να διαθέσουν 500 εκατομμύρια δολάρια για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Η Microsoft, μάλιστα, θα έχει ρόλο εμπειρογνώμονα μοιράζοντας με τις υπόλοιπες εταιρείες συμπεράσματα από τις δικές της δράσεις για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η Boston Consulting Group δεσμεύτηκε να απομακρύνει 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Μέσω του συνασπισμού, οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με άλλα σημαίνοντα μέλη του ιδιωτικού τομέα, όπως η A.P. Møller – Mærsk, η Amazon, η Apple, η Bank of America, η FedEx, η National Grid, η Ford Motor Company, η Mahindra, η SSAB Swedish Steel, η Trafigura, η Vattenfall, η Volvo Group, η Yara International και η Western Digital.

Ενώ στο ίδιο πλαίσιο η Δανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ταχθεί στο πλευρό των Η.Π.Α. για τη δημιουργία πρώιμων αγορών για καθαρές τεχνολογίες μέσω μέτρων πολιτικής και δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα.

Ο κλιματικός στόχος

Ο κρίσιμος κλιματικός στόχος είναι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τον 1,5ºC που έχει οριστεί ως η ανώτατη αύξηση για τα προβιομηχανικά επίπεδα. Όσο διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, ο Αρκτικός Ωκεανός θα έχει ένα καλοκαίρι χωρίς πάγους κάθε 100 χρόνια. Αν όμως η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2ºC, το διάστημα αυτό θα μειωθεί με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια χωρίς πάγο στην Αρκτική να συμβαίνουν κάθε 10 χρόνια, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2ºC θα μπορούσε να κάνει τη ζωή αφόρητη για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κρίσιμος κλιματικός στόχος του 1,5ºC μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αναπτυχθούν με ταχύτητα νέες τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ο ρόλος των “πράσινων” τεχνολογιών

Ωστόσο, οι τεχνολογίες που απαιτούνται για τον καθαρισμό των πιο ρυπογόνων τομέων είτε δεν είναι διαθέσιμες είτε δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμες. Για να δώσουν ώθηση στην αγορά, τα μέλη του συνασπισμού δεσμεύονται εκ των προτέρων να αγοράζουν ένα ποσοστό των βιομηχανικών υλικών και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων που χρειάζονται, από προμηθευτές που χρησιμοποιούν λύσεις σχεδόν μηδενικών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα, παρά το υψηλό κόστος.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Louis Vuitton

Εάν ένας επαρκής αριθμός εταιρειών με παγκόσμια δράση δεσμεύσει ορισμένα ποσοστά των προγενέστερων αγορών τους για “πράσινες” τεχνολογίες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, θα δημιουργηθεί ένα σημείο καμπής που θα επιταχύνει την προσιτή τιμή τους και θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο, μηδενικό μετασχηματισμό σε όλες τις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας.

Ο συνασπισμός των 50 εταιρειών προσφέρει μια πλατφόρμα σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, που θα αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις αγοράς κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ζήτησης για τις τεχνολογίες που απαιτούνται για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Οι δεσμεύσεις θα είναι τεχνολογικά ουδέτερες, αλλά ταυτόχρονα αρκετά αυστηρές ώστε να στοχεύουν σε λύσεις με δυνατότητα πλήρους απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα και όχι σε μερική μόνο μείωση των εκπομπών. Ο συνασπισμός θα συνδέσει επίσης τους φορείς της προσφοράς και της ζήτησης και θα αξιοποιήσει τα δίκτυα των εταιρειών και των επενδυτών που συνεργάζονται με σχετικές πρωτοβουλίες.

Με πληροφορίες από το weforum.org

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.