26 Απρ 2024
READING

Θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το θάνατο των δημιουργικών γραφείων;

3 MIN READ

Θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το θάνατο των δημιουργικών γραφείων;

Θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το θάνατο των δημιουργικών γραφείων;

Πώς η αρθρωτή σχεδίαση και η δημιουργική αυτοματοποίηση βοηθούν το design

Στην ψηφιακή οικονομία του σήμερα, οι υπεύθυνοι του marketing αναζητούν αυτοματοποιημένες λύσεις νέων τεχνολογιών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις περιεχομένου. Μήπως αυτό σημαίνει το τέλος των δημιουργικών γραφείων;

Οι εταιρείες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παρέχουν δημιουργική απόδοση σε κλίμακα, διατηρώντας παράλληλα τη συνάφεια και τη συνέπεια, ώστε να ανταποκρίνονται στο ρυθμό κατανάλωσης περιεχομένου και στη συνεχώς εξελισσόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η δυσκολία αυτή, σε συνδυασμό με τα συνεχή διοικητικά αιτήματα -ο χειρότερος εφιάλτης κάθε marketer- και τις περικοπές του προϋπολογισμού, συνθέτουν την τέλεια συνταγή για κατάρρευση της δημιουργικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ήρθε η στιγμή για τους Chief Automation Officers;

Ο ρόλος των δημιουργικών στοιχείων στην επιτυχία μίας καμπάνιας είναι πλέον δεδομένος, με ορισμένους να υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι υπεύθυνα για το 70% της απόδοσης της εκστρατείας. Και όμως, μόλις το 16% των διαφημίσεων ανακαλείται σωστά, αφού το 56% των καταναλωτών θεωρεί ότι τα δημιουργικά στοιχεία δεν έχουν σχέση με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Ενώ το 66% ισχυρίζεται ότι οι διαφημίσεις των εταιρειών επαναλαμβάνονται.

Αρθρωτή σχεδίαση και δημιουργική αυτοματοποίηση

Η αρθρωτή σχεδίαση είναι μια αρχή σχεδιασμού που λειτουργεί με βάση ένα πρότυπο που υποδιαιρείται σε μικρότερα μέρη, τις μονάδες, που μπορούν να δημιουργηθούν, να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν ανεξάρτητα με άλλες ενότητες ή μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.

Εν ολίγοις, ο αρθρωτός σχεδιασμός και η αυτοματοποίηση του δημιουργικού επιτρέπουν στις εταιρείες να παρέχουν βελτιστοποιημένο περιεχόμενο σε κλίμακα, με ταχύτητα και με οικονομικά αποδοτικά μέσα. Αν είχαμε πέντε στατικές εικόνες, πέντε επιλογές αντιγράφων, μεταφρασμένες σε 10 γλώσσες με δύο μορφές διαφήμισης, μέσω της αυτοματοποίησης αυτής θα προέκυπταν 500 δημιουργικές παραλλαγές, με ελάχιστο κόστος και εν ριπή οφθαλμού.

Επιτυχημένη εφαρμογή

Ο συνδυασμός και των δύο δημιουργεί αμέτρητα οφέλη, με πολλές επιτυχημένες εταιρείες να ακολουθούν το παράδειγμα της συγκεκριμένης καινοτομίας.

Η TUI, για παράδειγμα, τον χρησιμοποίησε για να μετατρέψει ένα βίντεο σε περισσότερους από 100 διαφορετικούς συνδυασμούς περιεχομένου προκειμένου να προσεγγίσει νέους πελάτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις FMCG εργάστηκαν με τον τρόπο αυτό για να φέρουν επανάσταση στην ψηφιακή δημιουργική στρατηγική τους σε όλο τους το χαρτοφυλάκιο, ώστε να ενισχύσουν τη δημιουργική συμμόρφωση, να μειώσουν τη σπατάλη δημιουργικού υλικού και να ενισχύσουν την απήχηση της καμπάνιας του. Μέχρι σήμερα, έχουν κλιμακώσει τη δημιουργική τους παραγωγή, παράγοντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κατά μέσο όρο 3 φορές ταχύτερα και επιτυγχάνοντας έως και 73% εξοικονόμηση κόστους ανά καμπάνια σε σχέση με το παραδοσιακό δημιουργικό.

Γιατί χρειάζεται το δημιουργικό γραφείο;

Εννέα στους δέκα marketers υποστηρίζουν ότι οι δημιουργικές τους ομάδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν κάθε project τους. Και η αυτοματοποίηση του δημιουργικού τομέα τούς δίνει αυτή τη δυνατότητα. Η υιοθέτηση ενός αρθρωτού τρόπου σκέψης σημαίνει ότι τα δημιουργικά γραφεία μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη πρωτότυπων δημιουργικών ιδεών, διατηρώντας την καινοτομία στο επίκεντρο της δημιουργικής στρατηγικής.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εξηγήσει το νόημα της ζωής;

Οι εσωτερικές δημιουργικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σημείο αυτό. Εξασφαλίζοντας ότι οι designers θα είναι καταρτισμένοι και τεχνολογικά καθοδηγούμενοι, η δημιουργική ομάδα του μέλλοντος θα μπορεί να καθοδηγήσει τον εντοπισμό των προτύπων που θα βρεθούν στην “καρδιά” κάθε καμπάνιας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας παράγοντας δημιουργικότητας με έναν τρόπο που δεν τον καταλαβαίνουμε ακόμα, αλλά θα τον αντιληφθούμε πολύ γρήγορα, καθώς αυτή η τεχνολογία θα αναπτύσσεται και θα γίνεται πιο προσιτή.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.