25 Απρ 2024
READING

Η Volkswagen θα επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση

3 MIN READ

Η Volkswagen θα επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση

Η Volkswagen θα επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση

Στόχος της Volkswagen είναι η κυκλοφορία προσιτών EVs

Ο γερμανικός αυτοκινητοβιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2023 και 2027, με περισσότερα από τα δύο τρίτα να στοχεύουν στην ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση.

Νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του 2022 ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις παραδόσεις μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) να αυξάνονται κατά 26%.

Διαβάστε ακόμα: Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors

Η επέκταση των BEV προήλθε από την αύξηση κατά 68% στην Κίνα, ενώ η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης την εμβληματική ηλεκτροδότηση του εργοστασίου της στην Τσατανούγκα του Τενεσί. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός παραδόσεων μειώθηκε κατά 7% σε 8,3 εκατομμύρια οχήματα το 2022 και οι καθαρές ταμειακές ροές του τμήματος αυτοκινήτων μειώθηκαν σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η επένδυση

Πάνω από τα δύο τρίτα αυτού του πενταετούς επενδυτικού πλάνου θα διατεθεί, σε ηλεκτρικά οχήματα και λογισμικό, έναντι 56% που περιελάμβανε το προηγούμενο πενταετές σχέδιο. Και 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν νέα εργοστάσια μπαταριών και πρώτες ύλες.

Επιπλέον, 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, στο οποίο θα παράγονται μοντέλα του ομίλου με το εμπορικό σήμα Scout, ενώ από το 2027 θα λειτουργεί κι ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στο Οντάριο του Καναδά.

Η νέα μονάδα, θα είναι η τρίτη ιδιόκτητη μετά από αυτές στο Σάλτζιτερ της Γερμανίας και στη Βαλένθια της Ισπανίας και συνολικά η τέταρτη μαζί με αυτή στο Νορθβόλτ της Σουηδίας. Όμως, η Volkswagen δεν σκοπεύει να σταματήσει σε αυτές τις μονάδες και θέτει στόχο τη δημιουργία δυο ακόμα εργοστασίων στην Ευρώπη στο μέλλον.

Το νέο EV της Volkswagen

Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο -και μεγαλύτερο- μέλος της ηλεκτρικής οικογένειας ID της Volkswagen. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να λανσάρει μόνο ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2026 και να καταργήσει σταδιακά τα μοντέλα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2033. Έτσι, με το 2026 στον ορίζοντα, η γερμανική μάρκα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο της να παρουσιάσει 10 νέα EVs μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η Sony και η Honda αποκάλυψαν τη νέα μάρκα αυτοκινήτων τους

Το αμιγώς ηλεκτρικό σεντάν, που παρουσιάστηκε αρχικά ως ID.Aero concept στην Κίνα το περασμένο καλοκαίρι, καλύπτει το κενό που άφησε πίσω της η διακοπή παραγωγής του Passat sedan. Στην προσπάθεια της VW να εξηλεκτρίσει τα μοντέλα της, το ID.7 βγαίνει δυναμικά με εκτιμώμενη αυτονομία 700 χιλιομέτρων και μια σειρά από φανταχτερές τεχνολογικές ανέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάσουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει ένας μέτριος αριθμός ηλεκτρικών σεντάν, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes-Benz EQS και BMW i4. Όμως όλα τους έχουν τιμές για πελάτες υψηλής κατηγορίας. Η Volkswagen δεν αποκάλυψε την τιμή εκκίνησης του ID.7, αλλά γνωρίζοντας ότι το Arteon του 2022 ξεκινά από 40.000 ευρώ, είναι λογικό ότι δεν θα είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Ένα προσιτό ηλεκτρικό σεντάν; Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη σκέψη.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.