24 Απρ 2024
READING

Η Unilever μελετά το αποτύπωμα των influencers στις αγοραστικές επιλογές

3 MIN READ

Η Unilever μελετά το αποτύπωμα των influencers στις αγοραστικές επιλογές

Η Unilever μελετά το αποτύπωμα των influencers στις αγοραστικές επιλογές

Τι κάνει το περιεχόμενο τόσο επιδραστικό όσον αφορά τη βιωσιμότητα;

Η βρετανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών έχει μακρά ιστορία στην υλοποίηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι πραγματοποιησε πρόσφατα μια μελέτη σε συνεργασία με την Behavioural Insights Team (BIT), προκειμένου να διαπιστώσει το πώς επιδρά το influencer content στις επιλογές βιωσιμότητας των καταναλωτών.

Το βασικό θέμα της μελέτης είναι να διαπιστώσει τι ωθεί τους καταναλωτές να αναλάβουν πραγματικά δράση σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Για το σκοπό αυτό, η BIT δημιούργησε μια προσομοίωση κοινωνικής πλατφόρμας με 6.000 καταναλωτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά για να μετρήσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά ανάλογα με διαφορετικά στυλ περιεχομένου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Unilever επενδύει στο brand awareness

Πώς επηρεάζονται πιο εύκολα οι καταναλωτές;

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι influencers έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των καταναλωτών για τη βιωσιμότητα. Το 78% των καταναλωτών αξιολόγησαν τους influencers ως παράγοντες με υψηλό αντίκτυπο, πάνω από τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ (48%), τα άρθρα ειδήσεων (37%) και τις κυβερνητικές εκστρατείες (20%), ενισχύοντας τη δύναμη των influencers σε μια εποχή που η δυσπιστία των καταναλωτών απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους κυβερνητικούς θεσμούς αυξάνεται.

Τα τρία τέταρτα των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το περιεχόμενο των social media τούς οδηγεί να επιλέγουν περισσότερο βιώσιμες συμπεριφορές. Το TikTok και το Instagram εξάλλου αποτελούν τις κορυφαίες πηγές κοινωνικής δικτύωσης για την αναζήτηση οικολογικών συμβουλών, σύμφωνα με το 83%. Αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ η πηγή και τα μηνύματα επηρεάζουν διαφορετικά τους καταναλωτές, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές προτιμούν ισομερώς τόσο τις ρεαλιστικές συμβουλές -που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα και στατιστικά στοιχεία – όσο και τις αισιόδοξες συμβουλές -που εστιάζουν περισσότερο σε πρακτικές επιδείξεις- σε ποσοστό 69% και 61%, αντίστοιχα.

Οι προσπάθειες βιωσιμότητας της Unilever

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις προσπάθειες βιωσιμότητας που καταβάλλουν δύο brands της Unilever, με το 76% των καταναλωτών να ενθαρρύνονται να δράσουν μετά την παρακολούθηση του περιεχομένου της Dove για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών και το 82% να ενθαρρύνονται μετά την παρακολούθηση του περιεχομένου της Hellmann για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Οι καταναλωτές υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την εστίαση των influencers στη βιωσιμότητα, με οκτώ στους 10 να υποστηρίζουν τους δημιουργούς που ενθαρρύνουν το κοινό τους να ενεργήσει με βιώσιμο τρόπο και επτά στους 10 να υποστηρίζουν τους influencers που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν βιώσιμες επιλογές λόγω έλλειψης απλών, άμεσων και αξιόπιστων πληροφοριών. Η μελέτη καταδεικνύει πώς τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν τα social media και τους influencers για τη δημιουργία περιεχομένου που συνάδει με ευρύτερες προσπάθειες βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμα: Ένα brand είναι πολλά περισσότερα από ένα εμπόρευμα

Η περίπτωση της Unilever αποδεικνύει ότι κάθε brand έχει να πει τη δική του ιστορία. Είναι αλήθεια ότι ο σκοπός ενός προϊόντος είναι να εκτελεί αποτελεσματικά τη λειτουργία του. H αξία, όμως, ενός brand έγκειται στο να κάνει τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από αυτό. Και να τους “ανταμείβει” τελικά για την προτίμησή τους.

Φιλοδοξία της Unilever είναι να συνεχίσει να μαθαίνει και να βελτιώνει το περιεχόμενο βιωσιμότητας που παράγεται από τα brands της και να υποστηρίζει τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται. Δεν αρκούν τα “likes”, χρειάζεται δράση. Γι’ αυτό η Unilever θα συνεχίσει να επενδύει στο περιεχόμενο που μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι βιώσιμες επιλογές απλές, δημοφιλείς και επικρατέστερες.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unilever

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.