19 Απρ 2024
READING

OK Markets: Ο μεγάλος παίκτης των mini markets

4 MIN READ

OK Markets: Ο μεγάλος παίκτης των mini markets

OK Markets: Ο μεγάλος παίκτης των mini markets

Με κύριο όχημά της το franchise, η OK Anytime Markets, είναι από τους πρωταγωνιστές στα καταστήματα ευκολίας. Ο χώρος του convenience που εμφανίζει σημαντική διάθεση επενδύσεων από πλευράς όχι μόνο της ΟΚ αλλά και από μεγαλύτερες αλυσίδες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, τα My market και ο Κρητικός, αποτελεί την νέα τάση που βασίζεται στην εγγύτητα που προσφέρουν τα καταστήματα εντός της γειτονιάς και στο γεγονός ότι δύνανται να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και εκτός ωραρίου εμπορικού καταστημάτων αλλά και τις Κυριακές. Πρόσφατα η OK ξεκίνησε τρία νέα καταστήματα σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα, ενώ το δίκτυό της ανέρχεται σε 150 convenience stores αλλά και σε 215 συνεργαζόμενα, όπου κάποια από αυτά θα εξελιχθούν μελλοντικά σε σημεία πώλησης της ΟΚ. 

Η ΟΚ, συμφερόντων της επιχειρηματία Δέσποινας Ξυνού πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια καθότι κατά το παρελθόν είχε αποκτήσει το 51% των μετοχών της ο όμιλος Μαρινόπουλου. Ωστόσο με την κατάρρευση του Μαρινόπουλου και την εξαγορά του από τον Σκλαβενίτη, η Δέσποινα Ξυνού απέκτησε το ποσοστό αυτό και έγινε η απόλυτη κυρίαρχος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. 

Το ενδιαφέρον στην στρατηγική της OK είναι ότι το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται και στη Βόρεια Ελλάδα, καθότι το 2020 εξαγόρασε την Kosmothess, με 110 καταστήματα. Η ΟΚ προχώρησε με τη σειρά της στη μετατροπή των 23 καταστημάτων της Kosmothess σε «ΟΚ Αnytime Markets». 

Από 100.000 έως και 135.000 ευρώ η επένδυση για κάθε κατάστημα

Με βάση το μοντέλο που υποστηρίζει η αλυσίδα mini markets, η αρχική επένδυση πραγματοποιείται από τον νέο franchisee στο σύνολό της. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος της επένδυσης για ένα κατάστημα επιφάνειας από 80 έως και 100 τετραγωνικά μέτρα κυμαίνεται μεταξύ 100.000 ευρώ και 135.000 ευρώ, άνευ ΦΠΑ και αφορά στη διαμόρφωση του καταστήματος, με την προσθήκη εξοπλισμού, την κάλυψη των παγίων εξόδων, τον σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά το entry fee ανέρχεται στις 15.000 ευρώ. Υποχρέωση του κάθε δικαιοδόχου είναι να αγοράζει και να πουλάει αποκλειστικά τα εμπορεύματα που προμηθεύεται από τη μητρική εταιρεία ή από προμηθευτές συμβεβλημένους με αυτήν. Σε ό,τι αφορά τα royalties ανέρχονται κλιμακωτά από 0,70% σε 1,20% επί του καθαρού τζίρου του καταστήματος και ισχύει για μηνιαίους τζίρους άνω των 50.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Παλαιότερη έρευνα της IRI έδειχνε ότι ο καταναλωτής είχε ως σκοπό να αυξήσει τη μέση δαπάνη του στα μίνι μάρκετ, στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών. Την ίδια στιγμή, ποσοστό άνω του 65% ανέφερε ότι θα τη διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το 18% των καταναλωτών δήλωνε ότι σκοπεύει να αυξήσει τη μηνιαία δαπάνη του από τα e-shop της μικρής λιανικής, το 61% ότι θα τη διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα και μόνο 1 στους 5 ότι θα τη μειώσει.

Εξετάζοντας τώρα τις δαπάνεες που πραγματοποιούν από τα συγκεκριμένα καταστήματα οι καταναλωτές, η απόδειξη στα eshop της μικρής λιανικής, -το penetration της υπολείπεται κατά 10 μονάδες από τα e-shop των super market-, είναι στα 17,6 ευρώ, όταν στα e-shop των καταστημάτων τροφίμων η μέση δαπάνη είναι στα 27,9 ευρώ και στα e-shop των αλυσίδων στα 36 ευρώ.

Σημαντική ανάπτυξη για τα μικρά καταστήματα έως και 400 τετραγωνικά μέτρα

Στοιχεία για της IRI για τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι τα μικρά καταστήματα που έχουν επιφάνεια έως και 400 τετραγωνικά μέτρα παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη της συμμετοχής τους στο τζίρο των σούπερ μάρκετ καθότι κατά τον συγκεκριμένο μήνα η συμβολή τους ανήλθε σε 13,9%, όντας αυξημένη κατά 10,5%. Το γεγονός είναι ότι οι αλυσίδες επενδύουν το τελευταίο διάστημα και στα μικρότερα καταστήματα ή καταστήματα γειτονιάς, διαβλέποντας εκεί μία τάση που αναπτύσσεται και παρουσιάζει ζήτηση για τον καταναλωτή. Θα υπενθυμίσουμε ότι εταιρείες όπως είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει στοχοθετήσει τη δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων Shop&Go που θα προσεγγίσει τα 200 σημεία, η My market που επίσης επενδύει στο franchise, έχοντας ξεκινήσει με 3 προς το παρόν καταστήματα My market Local σε Κυψέλη, την Αργυρούπολη και την Καλλιθέα με καλυπτόμενη επιφάνεια από 120 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα το καθένα από αυτά και στόχος είναι να ανοίξει 280 σε βάθος δεκαετίας. Μάλιστα ο όμιλος έχει υπολογίσει ότι τα συγκεκριμένα franchise μαγαζιά μπορούν να αποδίδουν σε τζίρο από 800.000 έως και 1,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της “ΟΚ Anytime Markets” το 2021 ήταν στα επίπεδα των 61,35 εκατομμυρίων ευρώ με την επιχείρηση να αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αφενός ενισχύοντας το δίκτυό της με νέους συνεργάτες, αφετέρου διευρύνοντας την παρουσία της σε πανελλαδική βάση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.