Κερδοφορία και νέοι προορισμοί για την Aegean

Η εταιρεία ανοίγει κι άλλο τα φτερά της, μετά από δύο χρόνια επώδυνων ζημιών λόγω της πανδημίας

Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια προς αλλά και από την Ελλάδα, η αύξηση του μέσου εσόδου ανά προσφερόμενη θέση, ο εμπλουτισμός του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας που επιταχύνθηκε το 2022, καθώς και οι έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών, συνέβαλλαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμου και την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Αυτό κατέδειξαν τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα του έτους 2022 της Aegean, που εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το σύνολο του έτους 1,34 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 98% σε σχέση με το 2021, και 2% υψηλότερο από το 2019. Το 2022 ο όμιλος προσέφερε 15,8 εκατ. θέσεις και μετέφερε 12,5 εκατ. επιβάτες συνολικά 73% περισσότερους σε σχέση με το 2021, εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από και προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 79,8% σημαντικά βελτιωμένος από το 2021, αλλά κάτω από τα επίπεδα του 2019 ως απόρροια της επίδρασης του πρώτου και δεύτερου τριμήνου. Η συμβολή της κίνησης του δικτύου εξωτερικού αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου για το 2022.

Αυξημένη ζήτηση για ταξίδια

Συνολικά για το 2022 η χωρητικότητα της εταιρείας έφτασε στο 90% των προσφερόμενων χιλιομετρικών θέσεων του 2019, με σταδιακή όμως αύξηση κατά την εξέλιξη του έτους. Το τέταρτο τρίμηνο έφθασε το 99% των προσφερόμενων χιλιομετρικών θέσεων και αντίστοιχα στο 115% των εσόδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019 με 317,4 εκατ. ευρώ έσοδα και για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας με θετική κερδοφορία μετά από φόρους στα 13,6 εκατ.ευρώ.

Μετά την ισχυρή δυναμική ανάκαμψης που κατέγραψε την περασμένη χρονιά η Ελλάδα στον τουρισμό, η Aegean βλέπει ότι υπάρχουν σημαντικές περαιτέρω δυνατότητες ενίσχυσης της χώρας ως τουριστικού προορισμού καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για το λόγο αυτό συνεχίζει τις επενδύσεις αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο στους διαχρονικά ισχυρούς όσο και στους λιγότερο αναπτυγμένους και νέους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Οι προβλέψεις για τη χρονιά

Οι πρώτες ενδείξεις για το 2023 είναι ιδιαίτερα θετικές με τους επιβάτες μας πτήσεις εξωτερικού κατά τους δύο πρώτους μήνες, αλλά και τις πωλήσεις εισιτήριων για το καλοκαίρι να υπερβαίνουν σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022 και του προ πανδημίας 2019. Παράλληλα, η χρήση επιπλέον αεροσκαφών νέας τεχνολογίας για μεγαλύτερο μέρος του πτητικού της έργου θα φέρει περαιτέρω εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου ανά προσφερόμενη θέση, αντισταθμίζοντας μερικώς τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη που επηρεάζουν τους προμηθευτές και το λειτουργικό μας κόστος.

Διεθνείς προορισμοί

Η Aegean σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της στην αγορά του Ισραήλ, αποφάσισε να προσθέσει τρία νέα απευθείας τακτικά δρομολόγια από τα Ιωάννινα, Χανιά και την Καλαμάτα προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ, ενώ αυξάνει και τις πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία πραγματοποιεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από και προς το Ισραήλ ήδη από το 2002, έχοντας μεταφέρει μέχρι σήμερα συνολικά 4 εκατομμύρια επιβάτες.

Παράλληλα, με στόχο να ενισχύσει την τουριστική κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την αυξημένη ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την ισραηλινή αγορά όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τις προσφερόμενες θέσεις κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενώ, έχοντας από τον Οκτώβριο του 2021 στην κατοχή της το πλειοψηφικό πακέτο (51%) της ρουμανικής Animawings, η Aegean θα πετάει προς 10 ελληνικούς προορισμούς (Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη). Και με βάση τον φετινό προγραμματισμό, η Ελλάδα θα αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πίσω από τη ρουμανική.

Το πρόγραμμα της θερινής σεζόν του 2023 που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, θα περιλαμβάνει πτήσεις από Αθήνα προς Λιουμπλιάνα και Σπλιτ, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και σύνδεση με Μπάνια Λούκα. Τόσο σε εποχικό επίπεδο, όπως από Βελιγράδι προς Ηράκλειο και Ρόδο, όσο και σε επίπεδο τσάρτερ, αναμένονται δεκάδες συνδέσεις όλο το καλοκαίρι από μεγάλες βαλκανικές πόλεις προς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Aegean φιλοδοξεί τη φετινή χρονιά να ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, εμπλουτίζοντας κι άλλο το δίκτυό της με συνδέσεις προορισμών του εξωτερικού, τόσο σε επίπεδο πτήσεων όλο τον χρόνο, όσο και σε εποχικό επίπεδο την καλοκαιρινή σεζόν. Ενδεικτική των σχεδίων της είναι η νέα αποκλειστική συνεργασία της με την TUI France για διασύνδεση με τακτικές πτήσεις και αυξημένες συχνότητες με το Παρίσι, τη Νίκαια, το Μπορντό, την Νάντη, τη Λυών, την Τουλούζη, τη Λιλ και τη Μασσαλία.

H εξελισσόμενη επένδυση στο νέο στόλο Airbus A320 και A321 neo, η καθολική αντικατάσταση του ελικοφόρου στόλου (turboprop) με ATR 42 & 72-600 που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του 2022 καθώς και η χρήση SAF συνέβαλλαν στην μείωση των εκπομπών CΟ2 κατά 9% ανά χιλιομετρική θέση το 2022 σε σχέση με το 2019, ενώ για το 2023 προβλέπεται περαιτέρω σημαντική βελτίωση.