26 Απρ 2024
READING

Πώς εξελίχθηκε το Shopflix μέσα σε ένα χρόνο

4 MIN READ

Πώς εξελίχθηκε το Shopflix μέσα σε ένα χρόνο

Πώς εξελίχθηκε το Shopflix μέσα σε ένα χρόνο

Το markeplace στοχεύει στην ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε την εμφάνισή της τον περσινό Μάρτιο και άλλαξε τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά μέχρι τότε, όπου η κυριαρχία του Skroutz ήταν αδιαμφισβήτητη. Σήμερα το Shopflix ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση του κύκλου επενδύσεων συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Απώτερος στόχος του Shopflix είναι μέσα στην επόμενη τριετία να ανταγωνίζεται στα ίσα τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Skroutz. Η Νο.2 αυτή την στιγμή πλατφόρμα αγορών στην ελληνική αγορά θέλει να προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες του, μέσα από ευκολία, ποικιλία, απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία, σε όλες τις περιοχές της χώρας, δίνοντας σε κάθε κατάστημα τις ίδιες ευκαιρίες να προσεγγίσουν το δικό τους πελατειακό κοινό, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Η μέχρι στιγμής πορεία του δείχνει ότι τα έχει καταφέρει γρήγορα και μάλιστα, πολύ καλά.

Μια δυνατή αρχή

Το Shopflix αποτέλεσε εξαρχής μια δραστηριότητα της εταιρείας Welcomm του ομίλου Μαρινάκη, γεγονός που σήμαινε ότι υπήρχαν κεφάλαια να επενδυθούν απέναντι στο Skroutz, το οποίο έχει υψηλή κερδοφορία αλλά και κεφάλαια να διαθέσει από την είσοδο του fund CVC Capital το οποίο κατέχει τεράστια ρευστότητα και έχει το 45% του Skroutz.

Τα κεφάλαια της νεοσύστατης τότε εταιρείας βοήθησαν το Shopflix να προσδοκά σε κερδοφορία. Εξάλλου ξεκίνησε την είσοδό του στην αγορά με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην Courier Center, μια εταιρεία με τεχνογνωσία και μέγεθος, παρουσία σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 80 καταστήματα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η Courier Center με την σειρά της έχει συνεργασία με το Clever Point το οποίο διαθέτει 300 σημεία PUDO-Pick Up Drop Off, σημεία στα οποία ο αγοραστής μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του σε κατάστημα στην γειτονιά του. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για το Shopflix ήταν η χρήση του δικτύου διανομής Άργος το οποίο ενεργοποιήθηκε για λογαριασμό του, με σημαντικές δυνατότητες logistics και παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Είναι θέμα μεγέθους;

Το Shopflix με τον Χρήστο Καλογεράκη στην ηγεσία του, πέτυχε να αυξήσει θεαματικά όλα τα μεγέθη του μέσα στο δωδεκάμηνο. Από μόλις τρεις εργομένους πριν το λανσάρισμα της πλατφόρμας, έφτασαν στους 55 κατά το λανσάρισμα τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι σήμερα, υπερδιπλασιάστηκαν σε 120. Αύξηση επίσης καταγράφηκε και στον αριθμό των συνεργαζόμενων καταστημάτων, τα οποία από 113 στην εκκίνηση της πλατφόρμας έχουν πλέον ξεπεράσει σήμερα τα 1.000. Αντίστοιχα, από τα 168.000 προϊόντα κατά το λανσάρισμα, σήμερα ο αριθμός ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια άμεσα διαθέσιμα προϊόντα και αυξάνεται καθημερινά.

Ικανοποίηση και εξυπηρέτηση πελατών

Ήδη, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έχει δεχθεί περισσότερες από 17 εκατομμύρια επισκέψεις. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις της εταιρείας e-satisfaction, o δείκτης Νet Ρromοter Score, ο οποίος αξιολογεί τη σχέση ενός brand με τους πελάτες του, ανέρχεται σε 82, σαφώς υψηλότερος από τον μέσο όρο της αγοράς που διαμορφώνεται σε 69.

Οι καταναλωτές βρίσκουν εκατομμύρια επιλογές στις χαμηλότερες τιμές όλο τον χρόνο, ασφάλεια στις συναλλαγές τους και δυνατότητα αξιοποίησης όλων των τρόπων πληρωμής. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο αριθμό άτοκων δόσεων στην αγορά, με τις οποίες ένας πελάτης μπορεί να αποκτήσει προϊόντα μεγάλης αξίας εξοφλώντας τα μέχρι και σε 60 μήνες. Επιπλέον, το marketplace διαθέτει το δικό του BNPL σύστημα, SHOPFLIX PAY 4, δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να αγοράζει τώρα και να πληρώνει αργότερα, ενώ το SHOPFLIX PAY 60 παρέχει χρηματοδότηση για την αγορά προϊόντων. Στις επιλογές πληρωμών συγκαταλέγονται τα Apple Pay, Google Pay, διατραπεζική συναλλαγή IRIS και Viva Wallet.

Εκτός αυτών, οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο άμεσης παράδοσης σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα το SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ, που έχει αναδειχθεί ως ο πλέον δημοφιλής τρόπος παραλαβής της παραγγελίας, με τους πελάτες που το επιλέγουν να ξεπερνούν το 60%. Μέσω της μοναδικής για την ελληνική αγορά υπηρεσίας, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν ολόκληρη την παραγγελία τους με μία μόνο αποστολή κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, ευκολία και ωφελώντας το περιβάλλον.

Οι νέες επενδύσεις

Μέσα στην επόμενη τριετία, οι στόχοι του marketplace εστιάζονται στο να γίνει το Shopflix.gr η Νο. 1 εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, να πετύχει κερδοφόρο αποτέλεσμα και να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ προέρχεται απ’ το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το mobile app, προκειμένου να γίνει προσιτό στο νεανικό κοινό και να ενισχυθεί το brand awareness και το loyalty. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα έρχεται μια νέα υπηρεσία με οικολογικό προσανατολισμό που θα αναβαθμίσει το “πράσινο” αποτύπωμα της εταιρείας, ενώ πρόκειται να λανσαριστούν και νέα εργαλεία για τους συνεργάτες της (sellers).

Η αναπτυξιακή πορεία του Shopflix πραγματοποιείται μέσα σε εξαιρετικές συνθήκες, αφού η επόμενη τετραετία προβλέπεται ότι θα βρει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα να αναπτύσσεται με ρυθμό 6,9%-7% με τον τζίρο να καταγράφει νέο ρεκόρ το 2022, καθώς οι Έλληνες έχουν αυξήσει σημαντικά την μέση δαπάνη των διαδικτυακών αγορών τους. Οι online πωλήσεις στην Ελλάδα μάλιστα υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε έξι χρόνια (2017-2022), αφού το 2017 μόλις που κινούνταν στο επίπεδο των 5 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.