19 Απρ 2024
READING

Πώς η Μόνα Λίζα και η τεχνητή νοημοσύνη ηγούνται της τουριστικής ώθησης της Δανίας

4 MIN READ

Πώς η Μόνα Λίζα και η τεχνητή νοημοσύνη ηγούνται της τουριστικής ώθησης της Δανίας

Πώς η Μόνα Λίζα και η τεχνητή νοημοσύνη ηγούνται της τουριστικής ώθησης της Δανίας

Στη Δανία τα έργα τέχνης αποκτούν τη δική τους “φωνή”

Η Μόνα Λίζα, η διάσημη (αυτο)προσωπογραφία του Vincent Van Gogh, και το Άγαλμα της Ελευθερίας αποτελούν αδιαμφισβήτητα τοπόσημα που προσελκύουν έναν τεράστιο όγκο τουριστών στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Τώρα η Δανία μέσω του επίσημου τουριστικού φορέας της, δίνει ζωή και φωνή σε αυτά τα εμβληματικά έργα Τέχνης και αρχιτεκτονικής, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο τουριστικό πόλο.

Ο τουριστικός οργανισμός VisitDenmark προήγαγε τις τουριστικές δημόσιες σχέσεις σε νέο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει τα έργα Τέχνης να μιλήσουν σε μια νέα καμπάνια βίντεο. Ο Επίσημος Οργανισμός Τουρισμού της Δανίας ζωντάνεψε με παιχνιδιάρικο τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης, όπως η Μόνα Λίζα, το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι και το Άγαλμα της Ελευθερίας, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επισκεφθούν τη σκανδιναβική χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Google, Meta και Snap εστιάζουν στη διαφήμιση με τεχνητή νοημοσύνη

Η έρευνα και η καμπάνια

Τα διάσημα έργα τέχνης ζωντάνεψαν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία deepfake, με το σενάριο της ταινίας να έχει γραφτεί από το ChatGPT και να έχει εκτελεστεί από τη δανέζικη διαφημιστική εταιρεία Brandhouse/Subsero.

Η διαφήμιση πραγματεύεται ένα υπαρκτό πρόβλημα: παρόλο που τα έργα του Vermeer και του Leonardo da Vinci είναι εμβληματικά, η αναμονή σε μεγάλες ουρές για να τα δει κανείς, μπορεί να είναι μακρά και ως εκ τούτου βαρετή. Το σποτ αποτελεί μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας “Don’t be a tourist – be an Explorist” της χώρας, η οποία έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2022 από την YouGov για λογαριασμό του VisitDenmark.

Οι συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Σουηδία ερωτήθηκαν σχετικά με τις προτιμήσεις τους για διακοπές. Πάνω από τους μισούς θεώρησαν ότι οι κορεσμένες τουριστικές τοποθεσίες και τα αξιοθέατα τους προκαλούσαν απογοήτευση στις διακοπές τους, ενώ το 46% συμφώνησε ότι “το να αισθάνεται κανείς σαν τουρίστας” τους χάλασε την εμπειρία των διακοπών τους.

Καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο την αυθεντικότητα και αναζητούν κάτι μοναδικό για τις αποδράσεις τους, η εκστρατεία του VisitDenmark τοποθετεί τη χώρα, γνωστή και ως “η χώρα των καθημερινών θαυμάτων”, ως το τέλειο αντίδοτο στα γεμάτα κόσμο μουσεία και τις μοδάτες εμπειρίες “must-see”.

Η generative AI στη διαφήμιση

Η καμπάνια είναι μία από τις πρώτες του είδους της που παρουσιάζει δύο χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία τόσο οπτικών μέσων όσο και κειμένων που ζωντανεύουν αυτά τα εμβληματικά έργα Τέχνης. Τα σενάρια δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μόνες αλλαγές που έγιναν αφορούσαν την αφαίρεση ορισμένων ανακριβών πληροφοριών και την περικοπή υπερβολικά μακροσκελών περιγραφών.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό εκστρατειών marketing και στη μέτρηση την απόδοσης των διαφημίσεων – όπως και το κάνει σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου. Η generative AI, όμως, είναι ο νέος δημιουργικός καταλύτης που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δημιουργεί κείμενο, εικόνες, βίντεο και ψηφιακές απεικονίσεις σε δευτερόλεπτα.

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη νέα τεχνολογία. Πέρυσι, η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI έγινε δημοφιλής χάρη στο DALL-E που μετατρέπει προτροπές κειμένου σε εικόνες, και φυσικά στο ChatGPT που είναι σε θέση να δίνει γρήγορες απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα, λειτουργώντας σαν μια πιο δυναμική μηχανή αναζήτησης.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola ζωντανεύει διάσημα έργα Τέχνης

Πρόσφατα και η Coca-Cola αποφάσισε να ενισχύσει το marketing της μέσω της τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, Bain, και την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI. Για μια εταιρεία κλίμακας όπως η Coca-Cola, το να επιτρέψει στην Open AI να αναλάβει πολλές από τις διαδικασίες δημιουργίας και marketing, δείχνει την εξωστρέφεια και την καινοτομία της.

Όσο για το VisitDenmark, αν και ήταν κάπως ριψοκίνδυνο να θέσει ολόκληρο το μήνυμα του οργανισμού στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται πως θα καταφέρει να τοποθετήσει τη Δανία στην πρώτη γραμμή της τουριστικής βιομηχανίας, “ζωντανεύοντας” τα δημιουργικά του οράματα.

 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.