23 Απρ 2024
READING

Τι κέρδισε η Hyundai από την επιμονή της να μας μάθει να προφέρουμε σωστά το όνομά της

3 MIN READ

Τι κέρδισε η Hyundai από την επιμονή της να μας μάθει να προφέρουμε σωστά το όνομά της

Τι κέρδισε η Hyundai από την επιμονή της να μας μάθει να προφέρουμε σωστά το όνομά της

Πώς η διαφήμιση της Hyundai άλλαξε την αντίληψη των καταναλωτών

Σχεδόν πριν δύο μήνες, η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε μία εκστρατεία που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν διαφορετικό τρόπο να λένε “Hyundai”. Η εταιρεία ήθελε να κάνει το κοινό να αποφύγει κάθε προκατασκευασμένο αγγλισμό και να πει το όνομά της με τον “παγκόσμιο” τρόπο, παρόμοιο με την προφορά του στα κορεατικά: “Hyun-day”. Και από ότι φαίνεται, τα κατάφερε.

Η βρετανική εταιρεία ερευνών, YouGov, μετράει την εμπορική “υγεία” της μάρκας χρησιμοποιώντας 16 μετρήσεις ως δείκτες -συμπεριλαμβανομένης της προφορικής διαφήμισης- για να βοηθήσει τους marketers να αναλύσουν και να συγκρίνουν τους στόχους και την επιτυχία της καμπάνιας, καθώς και να παρακολουθήσουν τις επιδόσεις των ανταγωνιστών.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola ζωντανεύει διάσημα έργα Τέχνης

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της YouGov, η καμπάνια του Ιανουαρίου οδήγησε στην υψηλότερη αύξηση της “από στόμα σε στόμα” διαφήμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, τριπλασιάζοντας σχεδόν το σκορ προβολής της μάρκας.

Η απήχηση του brand

Η μέτρηση της απήχησης ενός brand (το brand buzz) καταρτίζεται από τους καταναλωτές που αποκαλύπτουν αν έχουν μιλήσει για ένα brand με την οικογένεια ή τους φίλους τους τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείται αν οι καταναλωτές έχουν ακούσει κάτι θετικό ή αρνητικό για μια μάρκα.

Η διαφήμιση, που κυκλοφόρησε στις 26 Δεκεμβρίου, είδε τη βαθμολογία Buzz να υπερδιπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου από 3,1 σε 7,0 και έχει πλέον σχεδόν τριπλασιαστεί από το ντεμπούτο της, σύμφωνα με τη YouGov. Αυτό ήταν το υψηλότερο σκορ από κάθε μάρκα στη χώρα εκείνο το μήνα, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό που βρέθηκε ότι οι άνθρωποι μίλησαν για τη Hyundai από τότε που η μάρκα άρχισε να παρακολουθείται – δηλαδή πριν από σχεδόν μια δεκαετία, το 2014.

Η καμπάνια

Η εν λόγω διαφήμιση δεν είναι συνηθισμένη, αφού αποτελεί περισσότερο μια κωμωδία ηχητικών λαθών, καθώς οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν το όνομα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτό συχνά προφέρεται στον αγγλόφωνο κόσμο: ως “Hy-un-dai”. Για να πετύχει το στόχο της, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αναπτύξει μια πολυκαναλική διαφημιστική εκστρατεία που αποτελείται από τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά σποτ, καθώς και διαφημίσεις σε υπηρεσίες on-demand. Κεντρικό σημείο είναι ένα βίντεο, το οποίο δείχνει έναν άνδρα να βλέπει μια διαφήμιση που ανακοινώνει ότι το Hyundai Ioniq 5 είναι το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022.

Ο άνδρας αυτός χρησιμοποιεί τη φωνητική βοηθό του smartphone του για να αναζητήσει το “Hy-un-dai”. Αυτό τον οδηγεί στο κομμωτήριο High ‘N’ Dye Hair Salon αντί για την αντιπροσωπεία της Hyundai. Στη συνέχεια, το κλιπ εμφανίζει κι άλλους ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

Διαβάστε ακόμα: Η Hyundai απευθύνεται στους gamers μέσω του Twitch

Αλλά αφού επαναλάβουν την κοινή αγγλική προφορά, όλοι οδηγούνται σε μια σειρά από παράξενες ηχητικές παραλλαγές: από ένα μεταλλικό άγαλμα με τίτλο “Iron Guy” μέχρι ένα γραφείο οπτικών με το όνομα “Highland Eye”. Το σποτ ολοκληρώνεται με μια γυναίκα να εξηγεί σε έναν αντίστοιχα μπερδεμένο άνδρα “είναι Hyun-day, παρεμπιπτόντως”.

Με αυτήν την καμπάνια, η Hyundai κατάφερε να μας μάθει να προφέρουμε σωστά το όνομά της, αλλά και να προσδώσει λίγο χιούμορ και μια διαφορετική, παιχνιδιάρικη προσωπικότητα στο brand της. Και παρόλο που σε εμάς μπορεί αυτή η αλλαγή να φαίνεται σχετικά μικρή, τα δεδομένα δείχνουν ότι κατάφερε να αλλάξει τις αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι σήμερα για τη μάρκα αυτοκινήτων.

 

Με πληροφορίες από AdWeek

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.