19 Απρ 2024
READING

HotelBrain: από τη Σαντορίνη σε όλο τον κόσμο

4 MIN READ

HotelBrain: από τη Σαντορίνη σε όλο τον κόσμο

HotelBrain: από τη Σαντορίνη σε όλο τον κόσμο

Πώς η μικρή εταιρεία του 2000 στοχεύει σε 20.000 δωμάτια μέχρι το 2028

Η εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση και την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στη μίσθωσή τους, αντιλήφθηκε νωρίς την ανάγκη του διαχωρισμού του real estate και της ιδιοκτησίας του ακινήτου από την επαγγελματική διαχείριση της λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, εισάγοντας τον όρο “hotel management” και οδηγώντας σε αλλαγή νοοτροπίας σον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο ιδρυτής της Πάνος Παλαιολόγος, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πόρο. Ήξερε ότι ήθελε να γίνει διευθυντής ξενοδοχείου ήδη από την ηλικία των 11 ετών, μια κατεύθυνση που φρόντισε να ακολουθήσει μεγαλώνοντας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο International Hotel & Tourism Training Institute της Ελβετίας, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εργάστηκε ως διευθυντής σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Η αυγή του 2000 τον βρήκε να ηγείται μιας μικρής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων στη Σαντορίνη. Το 2009 οι δραστηριότητες της επιχείρησης που είχε ονομάσει “HotelBrain” είχαν επεκταθεί στη Μύκονο και την Πάρο, ενώ μέχρι το 2012 είχε καταφέρει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της 56 ξενοδοχεία. Τη χρονιά εκείνη επιχείρησε το πρώτο άνοιγμα στο Λίβανο και λίγο αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μέσα σε μια πενταετία η HotelBrain είχε υπογράψει συμβόλαια με μονάδες σε 64 προορισμούς σε δέκα χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αυστρία, Ιταλία, Μαρόκο και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Southbridge και η θυγατρική

Το 2015 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του επενδυτικού fund Southbridge, το οποίο ενίσχυσε το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας με 3 εκατ. ευρώ. Κάτι που την οδήγησε να πραγματοποιήσει την ουσιαστικη είσοδό της στην αγορά μίσθωσης ξενοδοχείων, μέσω της Hotel Brain Capital. Η θυγατρικής της αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία μέσω της επένδυσης κεφαλαίων με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, καθώς και με την αναβάθμιση και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, θα αυξήσουν τελικά την αναγνωρισιμότητα και την εμπορική αξία τους.

Το 1% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων στην Ελλάδα

Σήμερα ο όμιλος HotelBrain έχει στο χαρτοφυλάκιό του, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, 95 ξενοδοχεία με 7.300 δωμάτια σε 39 προορισμούς στην Ελλάδα. Τα νούμερα αυτά αντιπροσωπεύουν το 1% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας. Το σημερινό μισθωμένο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της HotelBrain διαμορφώνει κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί σε περίπου μισό δισ. ευρώ συνολική κατανάλωση στην περίοδο των διακοπών των πελατών τους.

Επόμενος στόχος, ο όμιλος να ξεπεράσει τα 20.000 δωμάτια και το 1,5 εκατ. μοναδικούς φιλοξενούμενους μέσα στην επόμενη πενταετία. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, ο όμιλος με τρόπο βατό και σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένο, θα προσθέτει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό νέων ξενοδοχείων στο χαρτοφυλάκιο των μισθώσεων του, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου HotelBrain αποκάλεσε ως “Plug & Play” μοντέλο ανάπτυξης κατά την πρόσφατη εκδήλωση του ομίλου “Sym.posh!um 2” στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Η επόμενη ημέρα

Ο όμιλος HotelBrain σήμερα είναι πλέον ο κορυφαίος στον τομέα της φιλοξενίας με περιφερειακή παρουσία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως ευρέως αναγνωρισμένος όμιλος που παρέχει λύσεις για ξενοδοχειακά ακίνητα, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που είναι είτε θεσμικοί, είτε ιδιώτες επενδυτές, με σκοπό να τους βοηθήσει να επιτύχουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης και την αύξηση της αξίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων.

Παρέχει μια πλήρη σειρά υπηρεσιών, από την πρακτική ανάπτυξη και τη συμβουλευτική διαχείριση ξενοδοχείων μέχρι την πλήρη διαχείριση τρίτων, αλλά και την παροχή λύσεων μίσθωσης βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης διάρκειας, ενώ μπορούν να ληφθούν υπόψη και επιλεγμένες επενδύσεις σε αγορές ξενοδοχείων.

Η νέα στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στην παροχή ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος προς τον τελικό πελάτη, είτε αυτός είναι μεμονωμένος ιδιώτης, είτε είναι τουριστικός πράκτορας ή tour operator. Στο πλαίσιο αυτό η HotelBrain επιδιώκει να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ομίλου στη συνολική συστημική κατανάλωση (total spending) που κάνουν οι φιλοξενούμενοι των ξενοδοχείων του, και να παρέχει ολοκληρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον τελικό πελάτη, με στόχο τη βελτίωση της αξίας του προϊόντος.

Η ξενοδοχειακή φιλοσοφία του ομίλου εξάλλου βασίζεται στην κεντρική υποστήριξη και διαχείριση και στην αποκεντρωμένη λειτουργία. Διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μια πολύ υγιή χρηματοοικονομική δομή, με σχεδόν μηδενικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα. Έχει μια πανίσχυρη διοικητική ομάδα στα γραφεία του στη Βούλα, άνω των 130 στελεχών. Επιπλέον έχει σε κάθε προορισμό έμπειρες ομάδες εδάφους με επιτελικά στελέχη, area managers και διευθυντές ξενοδοχείων που διαχειρίζονται συνολικά 2.700 εποχιακούς εργαζόμενους και 95 assets και τους εξοπλισμούς τους. Ενώ ο όμιλος HotelBrain έχει αναπτύξει δυνατές σχέσεις με τοπικούς φορείς, προμηθευτές και επαγγελματίες του τουρισμού σε κάθε τόπο όπου δραστηριοποιείται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.