16 Ιαν 2025
READING

Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

3 MIN READ

Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Η H&M αξιοποιεί την thredUP για το πρόγραμμα μεταπώλησης

Η H&M εγκαινιάζει μια πλατφόρμα μεταπώλησης σε συνεργασία με την thredUP, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες μεταπώλησης γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ. Έτσι, ο σουηδικός κολοσσός γίνεται ο μεγαλύτερος e-retailer που πουλά μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ μέσω της πλατφόρμας μεταπώλησης του thredUP.

Την ίδια στιγμή, μπαίνοντας στο παιχνίδι του resale η H&M προστίθεται στις παγκόσμιες εταιρείες ένδυσης που προσπαθούν να περιορίσουν τα απόβλητα ρούχων που παράγουν και να εκμεταλλευτούν μια πιθανή νέα πηγή εσόδων.

Διαβάστε ακόμα: H Shein λανσάρει υπηρεσίες resale

Η υπηρεσία “H&M Pre-Loved” ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 14 Μαρτίου, με περίπου 30.000 είδη μεταχειρισμένων γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων και αξεσουάρ στο hm.thredup.com. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να αγοράσουν από ένα τμήμα “collabs” με αντικείμενα από προηγούμενες guest συλλογές και συνεργασίες σχεδιαστών της H&M.

Το πρόγραμμα μεταπώλησης της fast fashion εταιρείας, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της να επεκτείνει τη χρήση των προϊόντων της και να καθιερώσει ένα κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο ρόλος της fast-fashion βιομηχανίας στο περιβάλλον

Η fast fashion βιομηχανία είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί δεν περνάει απαρατήρητη πλέον από τους καταναλωτές, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι για τις επιπτώσεις που έχουν οι αγορές τους στο περιβάλλον. Αναζητούν προϊόντα που είναι περιβαλλοντικά φιλικά σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η σχέση της H&M με τη βιωσιμότητα

Ως fast-fashion εταιρία, το επιχειρηματικό μοντέλο της H&M από μόνο του την έχει χαρακτηρίσει λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον από άλλους, αλλά και οι προσπάθειες της να προωθήσει πιο βιώσιμες επιλογές έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο.

Τον Ιούνιο, ο δείκτης βιωσιμότητας Higg Materials Sustainability Index, ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε η H&M για να μετρήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υλικών της, δέχτηκε έντονες επικρίσεις, επειδή πιθανώς παραβίασε τους νόμους της Νορβηγίας που απαγορεύουν το παραπλανητικό marketing. Περίπου την ίδια εποχή, το business site, Quartz, δημοσίευσε μια έρευνα που ισχυριζόταν ότι οι περιβαλλοντικές βαθμολογίες της H&M ήταν παραπλανητικές. Τώρα, με το πρόγραμμα μεταπώλησής της, η εταιρεία προσπαθεί και πάλι να αντιστρέψει τη φήμη της ως ρυπογόνος.

Έρχεται η κυριαρχία του resale;

Η μεταπώληση ανθεί, με την παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης να παράγει 38 δισεκατομμύρια ευρώ πωλήσεις ετησίως, σύμφωνα με την Boston Consulting Group, εμφανίζοντας μέχρι τώρα ετήσιο αριθμό αύξησης 15%. Καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών, η αγορά σπεύδει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα διαμορφωθεί το resale το 2023

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, η παγκόσμια αγορά second-hand ρούχων θα έχει μεγαλώσει, μέχρι το 2026, κατά 127%, δηλαδή 3 φορές ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά. Σε αυτό συμφωνεί και η έρευνα της thredUP του περασμένου Μαΐου, που προέβλεπε ότι η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων θα φτάσει τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026.

Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος με το άγνωστο και το απροσδόκητο, δεν είναι περίεργο που οι καταναλωτές βρίσκουν την αξιοπιστία και τη δυνατότητα της ανακάλυψης νέων εναλλακτικών αγορών στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.