27 Απρ 2024
READING

Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;

4 MIN READ

Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;

Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;

Οι Κινέζοι fashionistas αγκαλιάζουν το αμερικανικό ρετρό

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις του στυλ, ισχύει το ρητό “what goes around, comes back around”. Στην Κίνα αυτό ίσως ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ –  αρκεί το “παλιό” να είναι αμερικάνικο. Στο Xiaohongshu, τη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού εμπορίου, το hashtag “American retro outfit” έχει προσελκύσει πάνω από 160 εκατομμύρια προβολές και περίπου 2,2 εκατομμύρια αναρτήσεις που περιέχουν τη λέξη-κλειδί “American Retro” έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα.

Αλλά και στην κινεζική πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών, Taobao, έγιναν πάνω από 6,1 εκατομμύρια αναζητήσεις για το “αμερικανικό σακάκι μπέιζμπολ” κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου – μια αύξηση 374% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί στην Κίνα παρουσιάζονται “Hipster-phobia” τάσεις;

Καθώς η άνοιξη φτάνει στην Κίνα, γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι -και όχι μόνο- που φορούν φαρδιά jackets ή φούτερ με κουκούλα, φαρδιά παντελόνια ή τζιν και παπούτσια skater. Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το ολοένα και πιο δημοφιλές στυλ κατηγοριοποιείται ως “αμερικανικό ρετρό-core”.

Προσιτό και προσαρμόσιμο trend

Οι νεαροί Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται στην αμερικανική ρετρό μόδα για την ευκολία, τη νεανικότητα και τις σχετικά προσιτές τιμές. Για παράδειγμα, το Xiaohongshu δηλώνει σε μια ανάρτηση ότι η ρετρό μόδα μπορεί να ταιριάζει με τα πάντα και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν έφηβοι.

Την ίδια στιγμή, αυτή η νέα τάση είναι ευέλικτη, επιτρέποντας στους νεαρούς fashionistas να εκφράσουν την ατομικότητά τους μέσα από διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου επιλέγουν συχνά το κολλεγιακό στιλ, φορώντας φούτερ με κουκούλα ή γιλέκα με πουλόβερ, αθλητικά παπούτσια Nike και κρατώντας τσάντες τύπου Cambridge. Οι νέοι επαγγελματίες μπορούν να παίξουν με αυτό το αμερικανικό casual στυλ φορώντας μονόχρωμα τζάκετ αεροπόρου ή τζιν μπουφάν, συνδυασμένα με χακί παντελόνια.

Ισχυρές πολιτιστικές επιρροές

Όπως και να το περιγράψει κανείς, γεγονός είναι ότι το american retro-core trend δεν προέκυψε τυχαία. Αντίθετα, επηρεάζεται από διάφορα άλλα στυλ μόδας που έχουν επικρατήσει παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, αλλάζοντας τα vintage t-shirts με τζάκετ και καπέλα του μπέιζμπολ, ενώ παράλληλα επιμένουν στα ίσια τζιν, τα παπούτσια skater και τα ακουστικά, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να μεταβούν από το blokecore σε μια αθλητική εκδοχή του αμερικανικού ρετρό-core.

Η επιστροφή της αισθητικής του φουτουριστικού στυλ Y2K του 2000 στη Δύση έφτασε και εξαπλώθηκε τελικά και στην Κίνα δίνοντας αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τη vintage δυτική μόδα – υπάρχουν πάνω από 44.000 δημοσιεύσεις στο Xiaohongshu που περιέχουν τη λέξη-κλειδί “Y2K”.

Φυσικά, η αμερικανική κουλτούρα είναι το κλειδί για την εξάπλωση του συγκεκριμένου trend. Ορισμένα στυλ είναι εμπνευσμένα από την αμερικανική κουλτούρα των μοτοσικλετιστών και των εργατών, ενώ άλλα μιμούνται τη μόδα που βλέπουμε σε αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που διαδραματίζονται στη δεκαετία του ’80 και του ’90, όπως οι “Stranger Things” και “Friends”. Η νέα τάση έχει επίσης κάποια ομοιότητα με τη συλλογή Spring/Summer 2023 του Ralph Lauren, η οποία περιλαμβάνει τόσο denim και μπότες σε στυλ Old West όσο και παλιότερη αισθητική που εκφράζει casual chic μέσα από double-breasted σακάκια και πουλόβερ με V-λαιμό.

Έρχεται πράγματι από την Αμερική;

Ενώ η τάση φαίνεται πως προέρχεται από την Αμερική, στην πραγματικότητα η Νότια Κορέα είναι εκείνη που παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη διάδοση αυτής της vintage τάσης της μόδας στην Κίνα. Τα μέλη του K-pop girl group Blackpink, το οποίο ασκεί τεράστια επιρροή στους λάτρεις της μόδας στην Κίνα, έχουν ντυθεί συχνά με αυτό το στυλ τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας διαδικτυακές συζητήσεις στην Κίνα για το πώς θα μιμηθούν καλύτερα τα ρούχα τους. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από luxury fashion brands, όπως οι Chanel, Celine, Saint Laurent και Dior, που τις έχουν φιλοξενήσει στα ντεφιλές τους ή έχουν γίνει ambassadors τους.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands κινούνται στους ρυθμούς του nostalgia marketing

Έτσι, με το τεράστιο κοινό της K-pop στην Κίνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μπουφάν και τα καπέλα μπέιζμπολ είναι της μόδας, παρόλο που το μπέιζμπολ δεν είναι δημοφιλές άθλημα στη χώρα.

Η fast fashion και οι εξειδικευμένες μάρκες streetwear φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι νικητές του αμερικανικού retro-core. Πολλά από τα κορυφαία σε πωλήσεις αμερικανικά retro-core μπουφάν στο Taobao είναι από fast fashion εταιρείες, όπως οι Peacebird και Playboy, ενώ το Xiaohongshu τείνει να προτείνει ανεξάρτητες μάρκες σχεδιαστών, όπως οι Moose & Goose, Izeizig και Shi Weng.

Η ανάδειξη του αμερικανικού ρετρό δείχνει ότι οι νέοι Κινέζοι καταναλωτές είναι το ίδιο ανοιχτόμυαλοι και περίεργοι για καθετί που αφορά τον δυτικό κόσμο και τις τάσεις της μόδας. Παρά τις τεταμένες σχέσεις της Κίνας με τις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα, οι Κινέζοι fashionistas εξακολουθούν να στρέφονται στις αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και τα K-idols για ιδέες μόδας.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.