22 Νοέ 2024
READING

Πώς έγινε το Skroutz το Νο. 1 marketplace;

4 MIN READ

Πώς έγινε το Skroutz το Νο. 1 marketplace;

Πώς έγινε το Skroutz το Νο. 1 marketplace;

Με επενδύσεις, εξαγορές και καινοτόμες υπηρεσίες

Ύστερα από 18 χρόνια παρουσίας στην αγορά, έχει εδραιωθεί πλέον στην αγοραστική συνείδηση ως το σημείο όπου μπορούν να αναζητήσουν τα προϊόντα που θέλουν, να διαβάσουν αξιόπιστες κριτικές και να συγκρίνουν τις τιμές διάθεσής τους. To Skroutz με όνομα εμπνευσμένο από τον θρυλικό τσιγγούνη του Ντίκενς, έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων.

Όταν το 2005 ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Γιώργος Αυγουστίδης και ο Βασίλης Δήμος δημιουργούσαν μια μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών οι ίδιοι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους να φτιάξουν το «Amazon» της Ελλάδας. Ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους και εξαρχής είχαν φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών σε ένα φαινόμενο που πολλοί ζήλεψαν, λίγοι όμως αντέγραψαν.

Κάθε κρίση, μία νέα ευκαιρία

Πέρα από την πρωτοπορία, αυτό που ώθησε το Skroutz ήταν ότι οι άνθρωποί του αξιοποίησαν τις κρίσεις, πρώτα τη δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια την κρίση της πανδημίας. Έτσι, ενώ στη δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες αντιμετώπιζαν δυσκολίες, το Skroutz, πιάνοντας τον παλμό της εποχής, βοηθούσε τους καταναλωτές να βρουν από πού θα αγοράσουν τα φθηνότερα προϊόντα. Κίνηση ευφυής, αφού όπως αποδείχτηκε από το 2011 μέχρι το 2016 ο τζίρος της επιχείρησης πενταπλασιάστηκε και από 1,5 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 7,5 εκατ. Η κερδοφορία ήταν πάντοτε θετική και μέσα στη συγκεκριμένη εξαετία ανήλθε αθροιστικά σε 1,8 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρους.

Το 2015, άλλωστε, και το 2016 με τα capital controls σε ισχύ δόθηκε η πρώτη μεγάλη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επομένως και στο Skroutz. Το 2016, άλλωστε, μπήκαν οι βάσεις για τη μετεξέλιξή του από μηχανή αναζήτησης τιμών σε marketplace, καθώς τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε να παρέχει την υπηρεσία του ενιαίου καλαθιού αγορών. Ο τζίρος της συνέχισε να αυξάνεται και το 2017 έφτασε τα 10,39 εκατ. ευρώ, το 2018 τα 12,65 εκατ. ευρώ και το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, τα 19,92 εκατ. ευρώ.

Η είσοδος του CVC

Τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω πρώτου lockdwon, ανακοινώθηκε η είσοδος του fund CVC στο μετοχικό κεφάλαιο της Skroutz, μια επένδυση, η οποία έμελλε να συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξής της. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να αποτελεί για μεγάλα διαστήματα του 2020 τη μοναδική επιλογή για αγορές, ο τζίρος της Skroutz διπλασιάστηκε το 2020 φτάνοντας τα 38,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 57,55 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές

Από το 2021 έως και σήμερα η Skroutz έκανε μία σειρά επενδύσεων που ανοίγουν ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της και βελτιώνουν τις υπηρεσίες της και την παρουσία της στην αγορά. Τον Ιανουάριο του 2021 απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Myjobnow καθώς και της ΜJN Staffing Services, μπαίνοντας στον τομέα παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφορών και δημιουργώντας ίδιο δίκτυο για να καλύψει τις υπηρεσίες last mile για την παράδοση των παραγγελιών προς τους πελάτες της. Μάλιστα η πρώτη από τις δύο εξαγοραζόμενες εταιρείες άλλαξε όνομα σε Skroutz υπηρεσίες διανομής και η δεύτερη σε SKR Staffing Services.

Ένα ευρύ πακέτο υπηρεσιών

Εκτός από δική της εταιρεία ταχυμεταφορών και στόλο οχημάτων για τις αποστολές των προϊόντων, η Skroutz διαθέτει και εταιρεία fintech, καθώς φέτος εξαγόρασε και το υπόλοιπο 75% της Every Pay (το 2020 είχε εξαγοράσει το 25%), συνδρομητική υπηρεσία με προνόμια για τους συνδρομητές, τη Skroutz Plus, στα πρότυπα του Amazon Prime, θυρίδες για την παραλαβή των προϊόντων (Skroutz Points), παρέχει μικροπιστώσεις (δάνεια 300 έως 2.000 ευρώ για αγορές που γίνονται μέσω του Skroutz Marketplace), αλλά και υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL) για αγορές από 20 έως 300 ευρώ σε συνεργασία με την TBI Bank. Ενώ παρέχει πλέον και υπηρεσίες εγκατάστασης και απεγκατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η υπηρεσία store pick up

Σε αυτές, έρχεται να προστεθεί και η υπηρεσία παραλαβής της παραγγελίας από το κατάστημα (store pick up) για τους χρήστες που επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω Skroutz και να έχουν την ευκολία παραλαβής από το κατάστημα. Τα καταστήματα που εξυπηρετούν τη δυνατότητα είναι πάνω από 4.000 σε όλη την Ελλάδα για πάνω από 330.000 προϊόντα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

Η νέα υπηρεσία του Skroutz συνδυάζει την αγορά μέσω Skroutz και όλα τα πλεονεκτήματα που έρχονται με αυτή, όπως την εγγύηση επιστροφής χρημάτων, την ασφάλεια αγορών, τη δωρεάν επιστροφή, κ.λπ., μαζί με την αμεσότητα παραλαβής από το κατάστημα επιλογής του χρήστη, δίνοντας την ευκαιρία να δει το προϊόν πριν το αγοράσει. Επιπλέον, ο χρήστης δεν επιβαρύνεται με έξοδα μεταφορικών.

Οι καταναλωτές βρίσκουν στο www.skroutz.gr πάνω από 7 εκατ. προϊόντα από περισσότερα από 12.000 συνεργαζόμενα καταστήματα, απολαμβάνοντας ασφάλεια αγορών, εγγύηση παραλαβής και επιστροφής χρημάτων και δωρεάν επιστροφή προϊόντων με κάθε αγορά μέσω Skroutz. Όραμα της εταιρείας είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών στους καταναλωτές και το πιο αποδοτικό κανάλι πωλήσεων στους συνεργάτες της. Και έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση καταγράφει περισσότερες από 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.