24 Απρ 2024
READING

Απογειώνονται τα Jumbo το 2023

3 MIN READ

Απογειώνονται τα Jumbo το 2023

Απογειώνονται τα Jumbo το 2023

Ο όμιλος ενισχύει τις αγορές του εξωτερικού

Ύστερα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του την προηγούμενη χρονιά, η διοίκηση της Jumbo δεσμεύτηκε για το 2023 να ακολουθήσει την ίδια ακριβώς αναπτυξιακή πελατοκεντρική στρατηγική, τηρώντας ταυτόχρονα σταθερούς τους στόχους της επενδυτικής αλλά και της μερισματικής πολιτικής.

Ο τελευταίος μήνας του 2022, έκλεισε για τον όμιλο με εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατά 22% περίπου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά, οι πωλήσεις του 2022, αυξήθηκαν κατά 14% περίπου σε σχέση με το 2021 και κατά 12% περίπου σε σχέση με το 2019 ξεπερνώντας ακόμη και τις προσδοκίες της διοίκησης, αγγίζοντας το φράγμα του €1 δισ. (€949 εκατ.).

Το πρώτο δίμηνο του 2023 ακολούθησε ανάλογους ρυθμούς με θετικό πρόσημο, αφού οι πωλήσεις στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 41% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στην Κύπρο κατά 36%, στη Ρουμανία κατά 36% και στη Βουλγαρία κατά 45%.

Λαμβάνοντας, υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, καθώς και ότι αυτή τη χρονική στιγμή η όποια πρόβλεψη για την συμπεριφορά του καταναλωτή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξαιρετικά δύσκολη, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά το 2023 οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 15%. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη πρόβλεψη των πωλήσεων, τα κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ €270-275 εκατ. το 2023.

Η τιμολογιακή πολιτική

Τα Jumbo πουλάνε φθηνά αλλά είναι πολύ εστιασμένα και στο να φαίνεται ότι πουλάνε πολύ φθηνά. Όποιος παρατηρήσει τα καταστήματα Jumbo θα παρατηρήσει ότι είναι παντού εμφανής η τιμή και πάντα με κατάληξη Χ.99 ευρώ.Η τιμή είναι το μήνυμα. Εάν κάποιος παρατηρήσει λίγο πάνω από το 1 μέτρο από το έδαφος θα δει εκατοντάδες ταμπέλες τιμών παντού και όλες με κατάληξη στα 99 λεπτά.

Εάν ένα προϊόν δεν πουλάει στην τιμή που θα μπει στο κατάστημα, θα πάει στην επόμενη κατώτερη τιμή και εάν και εκεί δεν τα καταφέρει θα αποσυρθεί. Όλα τα κοινά, από το χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής δυνατότητας μέχρι την μεσαία τάξη, μπορούν να επιλέξουν τα Jumbo εάν θέλουν να αγοράσουν φθηνά.

Με αυτό τον γνώμονα και ύστερα από τις αναταράξεις της προηγούμενης χρονιάς, η διοίκηση του ομίλου σκιαγραφεί μια αγορά όπου εμφανίζονται αποπληθωριστικές τάσεις. Και ενώ το 2022 η Jumbo προχώρησε σε ανατιμήσεις της τάξης του 20%, αναμένεται την τρέχουσα χρονιά να μειώσει τις τιμές ακόμη και κατά 10%.

Οι αγορές του εξωτερικού

Κύπρος

Οι πωλήσεις κατά τον Δεκέμβριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 21% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα συνεχίζοντας την εντυπωσιακή δυναμική τους πορεία. Συνολικά οι πωλήσεις, στην Κύπρο, για το σύνολο του έτους 2022 είναι αυξημένες κατά 22% περίπου, σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά αναμένεται η δημιουργία ενός υπερ-καταστήματος.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 45% περίπου τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι πωλήσεις των καταστημάτων, στη Βουλγαρία, για το σύνολο του έτους 2022 είναι αυξημένες κατά 17% περίπου σε σχέση με το 2021.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις της Jumbo σημείωσαν αύξηση της τάξης του 29% περίπου τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις, στην αγορά της Ρουμανίας, για το σύνολο του έτους 2022, είναι αυξημένες κατά 10% περίπου, σε σχέση με το 2021. Μετά το υπερ-κατάστημα στην πόλη Sibiu τον Νοέμβριο του 2022, ο όμιλος προγραμματίζει ακόμη ένα για τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ τον Μάιο αναμένεται και η έναρξη του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Μέσα στον Μάρτιο, μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ βάσει της συμφωνίας franchising που είχε κάνει ο ελληνικός όμιλος με τον όμιλο FOX. Το κατάστημα θα είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ελληνικά, αλλά δεν θα περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα, λόγω νομικών περιορισμών. Θα βρίσκεται στο Eilat, θα λειτουργεί με το σήμα “Jumbo”, με την ιδιαιτερότητα ότι θα έχει και την ελληνική σημαία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.